Lira sterlina continua sa se deprecieze,

Lira sterlina continua sa se deprecieze, dupa votul pentru Brexit, atingand un nou minim al ultimilo...

Lira sterlina s-a depreciat cu 1,3% in raport cu dolarul, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati de efectele negative economice si financiare ale votului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit), transmite Reuters.

Marti, lira sterlina s-a depreciat pana la 1,3112 dolari, cel mai redus nivel din septembrie 1985. In acest moment, moneda Marii Britanii este cu 12% sub nivelul anterior Referendumului, care s-a desfasurat in 23 iunie.

Compania Standard Life Investments a anuntat luni ca a suspendat toate tranzactiile in fondul sau imobiliar din Regatul Unit, un indiciu major al stresului financiar major ulterior votului.

Fata de euro, lira sterlina s-a depreciat marti cu 1%, la 84,90 penny, cel mai redus nivel din octombrie 2013.

Tot marti, ministrul britanic de Finante, George Osborne, se va intalni cu sefii principalelor banci pentru a analiza situatia tarii in urma Brexitului si masurile ce pot fi adoptate pentru a atenua efectele negative.

Analistii apreciaza ca adoptarea unor noi masuri de relaxare a politicii monetare din partea Bancii Angliei perioada urmatoare, inclusiv o reducere a dobanzii de baza, ar face lira mai putin atractiva. In plus, noi achizitii de active, care sa stimuleze activitatea economica si sa injecteze lichiditati in sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice.
 

Comments