LIVE | A inceput dezbaterea motiunii simple impotriva ministrului Sanatatii. Rafila: ,,Motiunea este...

UPDATE 17:28 - Wiener (USR): Nenorocirea Romaniei e ca PNRR a ajuns sa fie implementat de PSD si PNL

Deputatul USR Adrian Wiener a afirmat luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca "nenorocirea Romaniei" este ca PNRR, un proiect de tara, a ajuns sa fie implementat de PSD si PNL - partide "eviscerate ideologic"."Domnule ministru Rafila, nenorocirea Romaniei este ca PNRR-ul, acest proiect de tara al generatiei noastre, a ajuns sa fie implementat de PSD si de un PNL eviscerate ideologic. Dar mai presus de toate PNRR-ul pe Sanatate a avut ghinionul de a va avea pe dumneavoastra la carma Sanatatii, domnule ministru Rafila. Ati venit la minister proiectand imaginea unui om al sistemului de Sanatate conectat la realitatea medicala, fluturand titluri academice si v-ati erijat intr-un profesionist pornit sa faca reforme si politici de sanatate publica mai degraba decat un om politic. Foarte repede insa suficienta si nepasarea au inghitit orice urma de speranta", a declarat Adrian Wiener la dezbaterea motiunii simple impotriva ministrului Sanatatii.El a adaugat ca ministrul Rafila a inceput lupta cu pandemia "cu o decizie politica - aceea de a introduce Favipiravir in farmaciile cu circuit deschis, dand false sperante pacientilor, pentru ca a stiut de atunci, de la inceputul anului 2022, ca acest antiviral nu influenteaza niciun fel mortalitatea sau complicatiile COVID"."Asta dupa ce tot anul 2021 ati stat pasiv in ceea ce priveste vaccinarea - declaratii formale, reci, neangajante, comode politic. Stiati foarte bine ca e cel mai important lucru, cel care ar fi influentat cel mai mult rata mortalitatii in COVID, era acoperirea vaccinala, si stiati foarte bine ca datoria morala a oricarui om politic era transferul credibilitatii catre campania de vaccinare, mai ales a unui om politic care este si medic. Ati intoxicati spatiul public cu faptul ca USR a achizitionat vaccinuri anti-COVID in exces, desi stiati foarte bine ca acest contract de achizitie a fost incheiat la nivelul Comisiei Europene in septembrie 2020, cu mult inainte ca USR sa intre la guvernare. (...) Poate niciodata mocirla politica a neputintei si imposturii nu a facut atat de mult rau Romaniei", a transmis deputatul USR.

UPDATE 17:26 - Florin Buicu (PSD): ,,Motiunea USR impotriva lui Alexandru Rafila este absolut penibila"

Deputatul PSD Florin Buicu a declarat luni ca motiunea simpla depusa de USR impotriva ministrului Sanatatii este "absolut penibila", iar depunerea acestui text este doar un "demers politicianist"."Depunerea acestei motiuni este doar un demers politicianist care nu prea are legatura cu sanatatea romanilor. Este doar oportunism politic, este despre hotul striga hotii, este despre a infiera si cam atat. (...) Nu avem cum sa votam o asemenea motiune care este absolut penibila. (...) Romanii trebuie sa stie ca aceasta motiune depusa de USR, care prin reprezentantii de seama, domnul Voiculescu, domnul Ghinea, sunt cei care au facut PNRR. L-au facut in sandale si l-au facut fara dezbatere si fara ca parlamentarii sa cunoasca continutul acestui program", a spus Buicu la dezbaterea motiunii simple pe Sanatate din plenul Camerei Deputatilor.Buicu a adaugat ca romanii trebuie sa stie ca "acesti domni, sub conducerea de trista amintire Orban-Citu" au trecut consultanta de 2 miliarde de euro in PNRR, iar acum il acuza pe Alexandru Rafila, "care a redus aceste sume pentru consultanta"."Romanii trebuie sa stie ca USR, prin ministrii de la Sanatate, in perioada de trista amintire Orban- Citu au evacuat spitale, au blocat accesul pacientilor la servicii medicale, ca sa nu mai spun de controversatul ordin privind inmormantarile pacientilor de COVID aruncati in saci de plastic, fara umanitate si fara demnitate, iar acestia il acuza pe Rafila ca este incompetent si impostor. Romanii trebuie sa stie ca acest Guvern si ministrul Rafila, daca vorbim de PNRR, au pus in practica investitiile din sanatate", a afirmat Buicu.

UPDATE 17:21 Rafila: Motiunea este un rezumat al postarilor de pe Facebook ale unei persoane

"Din pacate, motiunea este un rezumat al postarilor de pe Facebook a unei persoane care nu este nici medic, nu are niciun fel de experienta in conducerea unitatilor medicale, un delator de profesie. (...) este constituita din invectivele si frustrarile repetate de mai bine de un an de zile in spatiul public a unui deputat care cu greu poate fi numit coleg sau profesionist in vreun domeniu", a afirmat Rafila la dezbaterea motiunii simple "Ministrul Rafila - turistul lenes si cinic care lasa Romania fara spitale", initiata de deputatii USR si ai partidului Forta Dreptei.El a precizat ca Guvernul nu renunta la niciunul dintre proiectele incluse initial in PNRR.Potrivit ministrului, constructia de unitati sanitare noi nu s-a blocat, contractele nu s-au reziliat si nici nu se vor rezilia."Cand am aflat ca a fost depusa o motiune la Parlament din partea unor parlamentari din opozitie am primit actiunea cu interes. Apreciez critica, daca este facuta cu buna-credinta si ea corespunde realitatii, deoarece poate duce la imbunatatirea unor activitati. Din pacate, asa cum au dezamagit cand au fost la guvernare, semnatarii acestei motiuni continua sa o faca si din opozitie. Nu am vazut nicio urma de buna-credinta din partea USR si a Fortei Dreptei. Minciuni, calomnii repetate, dezinformare sunt ingredientele textului motiunii depuse impotriva mea. (...) Dupa dezastrul lasat in plina pandemie in sistemul sanitar pe care a trebuit sa il reparam, USR recidiveaza impreuna cu Forta Dreptei si propun, de fapt, romanilor blocarea celor mai ambitioase proiecte de investitie din domeniul medical din Romania asa cum au facut-o si atunci cand au condus Ministerul Sanatatii", a aratat ministrul.Acesta a spus ca pentru combatarea si controlul infectiilor nozocomiale a facut mai mult decat orice alt ministrul al Sanatatii de pana in prezent."Ministerul Sanatatii nu a blocat accesul la medicamente si investigatii medical, ci dimpotriva, pacientii cu cancer pot beneficia din vara acestui an de testare genetica si tratament personalizat, de terapie de ultima generatie", a sustinut demnitarul.Alexandru Rafila a mentionat ca va participa si in viitor la activitati in strainatate unde prezenta sa este necesara si importanta pentru tara."Eu nu sunt un om iresponsabil si voi participa si in viitor la activitatile din strainatate la care prezenta mea este necesara si importanta pentru tara. Reprezentarea cu cinste si onoare a tarii la reuniuni unde prezenta ministrului este obligatorie este o datorie, nu o excursie de lux. La fel si semnarea acordurilor bilaterale care permit inclusiv tratarea pacientilor romani in strainatate si colaborarea intre institutii medicale", a mai aratat ministrul Sanatatii.

Initiatorii ii cer ministrului Sanatatii sa plece din functie, ,,pentru ca Romania sa aiba sansa de a avea spitale noi, nu maghernite insalubre", iar pacientii, medicii si asistentele sa aiba sansa ,,la adevar" in sistemul sanitar.

,,Alexandru Rafila trebuie sa plece, pentru ca nu isi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro. Alexandru Rafila trebuie sa plece, pentru ca Romania sa aiba sansa de a avea spitale noi, nu maghernite insalubre. Alexandru Rafila trebuie sa plece, pentru ca pacientii, medicii si asistentele sa aiba sansa la adevar in sistemul sanitar. Alexandru Rafila trebuie sa plece, pentru ca nu ii pasa.

Rafila trebuie sa plece, pentru ca nu vrea, nu poate si, la o adica, il si enerveaza faptul ca trebuie sa munceasca. Alexandru Rafila trebuie sa plece. Si nu la New York, in Cuba sau la Geneva, in plimbari platite de noi toti. Alexandru Rafila trebuie sa plece acasa!", sustin acestia in document.

Potrivit initiatorilor, motiunea este ,,un strigat de revolta" pentru ca, niciodata in istoria sa recenta, sanatatea din Romania nu a mai avut parte de un ministru PSD ,,atat de slab si de nepasator fata de nevoile pacientilor si ale sistemului sanitar".

,,Sigur, PSD a mai pus ministru la Sanatate si un fost brancardier plagiator si o fosta administratoare de spital prinsa in flagrant cu mita. Dar cine isi inchipuia ca se poate mai rau, mai ales cand vezi CV-ul lui Alexandru Rafila? Spre deosebire de alti ministri PSD, Alexandru Rafila a venit ca un comentator specialist in sanatate publica si o sa plece ca un gropar al sistemului sanitar romanesc. Fara indoiala omul sistemului, ministrul Rafila a ocupat de-a lungul timpului diverse functii, onorifice sau nu, in aparatul de stat. Nu se poate spune ca ii lipseste experienta administrativa, fiind si recunoscut in acest sens. Pe hartie, avem un ministru al Sanatatii decorat in doua randuri cu 'Ordinul Sanitar' in grad de Cavaler si ulterior in grad de Ofiter, citam, 'in semn de apreciere pentru intreaga activitate, precum si pentru rezultatele importante obtinute in perfectionarea actului medical'. In realitate, avem un politruc puturos la Sanatate. Un impostor. Un incompetent si un turist de lux in tari exotice", se arata in textul motiunii simple.

Semnatarii motiunii mai spun ca Rafila refuza de mai mult de doi ani sa faca normele de aplicare a Legii Stop Nosocomiale si ,,a facut tandari" Planul de Cancer ,,fara niciun fel de empatie si consideratie pentru pacientii oncologici".

Comments