LIVE VIDEO Jean-Claude Juncker sustine primul discurs despre starea Uniunii dupa referendumul pentru...

Ar fi vorba în primul rând despre o majorare semnificativă a Fondului European pentru Investiţii Strategice (EFSI) şi despre un fond nou pentru susţinerea sectorului privat din Africa - o modalitate de a stăvili migraţia către Europa. Alte iniţiative sunt dedicate promovării expansiunii conexiunilor de mare viteză la internet şi pieţei unice a serviciilor digitale, transmite agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Juncker ar urma, potrivit Reuters, să sublinieze că referendumul în favoarea Brexit reprezintă un avertisment pentru UE că va avea de luptat cu creşterea naţionalismului în Europa. Preşedintele CE ar urma să susţină avantajele Uniunii ca mecanism de menţinere a păcii şi atenuare a dificultăţilor economice, insistând asupra unei agende pozitive, ca un mijloc de refacere a legăturilor cu alegătorii dezamăgiţi de anii de austeritate şi speriaţi de violenţele teroriste şi de imigraţia masivă.

Vor fi puţine indicii în discurs despre negocierile cu Londra, anticipează agenţia de presă. Bruxellesul insistă că acestea nu pot începe decât după ce prim-ministrul britanic Theresa May deschide oficial procesul ieşirii din UE, care ar urma să dureze doi ani. Subiectul nu va fi lămurit, probabil, nici la summitul UE de la Bratislava, care începe vineri.

Juncker va avertiza guvernele statelor membre că trebuie să îşi apropie poziţiile faţă de modul de abordare a economiilor şi societăţilor. Având în vedere că în Germania şi Franţa au loc alegeri importante anul viitor, nu sunt de aşteptat schimbări majore în cadrul Uniunii, dar liderii acesteia se tem că tensiunile provocate de extrema dreaptă pe tema fiscalităţii din zona euro şi a primirii refugiaţilor pot periclita coeziunea.

Preşedintele CE va cere statelor membre să finalizeze crearea unei gărzi de frontieră şi de coastă unice a UE, un proiect impus de afluxul haotic a un milion de imigranţi şi refugiaţi în ultimul an. Totodată, el va propune noi modalităţi de cooperare între armatele ţărilor europene şi accelerarea unificării pieţelor de capital.

Afirmând succesul în stimularea investiţiilor prin capitaluri de pornire şi garanţii din partea UE şi a guvernelor naţionale, Comisia Europeană va propune dublarea volumului şi termenului EFSI. Acesta a fost stabilit anul trecut pentru trei ani, până în 2018, având ca obiectiv mobilizarea unor investiţii de 315 miliarde de euro, pornind de la 21 de miliarde din partea UE, care ar antrena o sumă de 15 ori mai mare din partea altor investitori. Juncker va cofirma, potrivit Reuters, intenţia de a dubla această ţintă şi de a prelungi EFSI cu încă trei ani. Cum exerciţiul bugetar de şapte ani al Uniunii se încheie în 2020, ţinta va ajunge la 500 de miliarde pentru cinci ani, iar CE va cere statelor membre să îşi majoreze contribuţiile.

În ceea ce priveşte Africa, Juncker va anunţa finanţări de câteva miliarde de euro din partea UE, care ar urma să atragă alte investiţii de 40-90 miliarde, în parte pentru a-i încuraja pe africani să rămână în ţările lor, în loc să migreze spre Europa.

Discursul a început imediat după ora locală 9.00 (10.00 ora României) şi va fi urmat de intervenţii ale parlamentarilor europeni.

Discursul lui Juncker

Despre divizările din UE

Deşi am făcut progrese de la ultimul discurs despre Starea Uniunii, există în continuare divizări. De prea multe ori interesele naţionale sunt puse în prim-plan. Interesele naţionale nu trebuie să primeze. Noi nu suntem distrugători (de state naţionale, n .red.), ci constuctori care îşi doresc o Europă mai bună.

Despre ieşirea Marii Britanii din UE

Respectăm şi regretăm în acelaşi timp Brexitul, dar Uniunea Europeană nu este periclitată în esenţa sa de ieşirea Marii Britanii din UE. Acum însă am fi fericiţi dacă ieşirea Marii Britanii ar avea loc cât mai repede, pentru a regândi relaţia cu Londra. Raportul nostru cu Marea Britanie trebuie să rămână unul amical.

Apel la refacerea unităţii europene

Încă avem conflicte, dar ne luptăm în cuvinte. Cred că următoarele 12 luni vor fi decisive dacă vrem să reducem clivajul dintre Est şi Vest. Următoarele 12 luni sunt cruciale pentru revigorarea UE. Construcţia europeană trebuie protejată. Trebuie să ne amintim de ce au ales cândva naţiunile europene să se unească. Avem 70 de ani de pace într-o lume în care în prezent 40 de conflicte provoacă 200.000 de morţi anual.

Economia de piaţă trebuie să existe în Europa, dar fără dumping social. Piaţa internă nu este un loc unde muncitorii să fie exploataţi.

Necesitatea susţinerii agriculturii

Trebuie să sprijinim agricultura, Comisia va fi mereu alături de fermieri. Din acest motiv i-am ajutat pe producătorii de lapte, în contextul embargoului rusesc, nu vrem ca laptele să fie mai ieftin ca apa.

O reformă a pieţei telecomunicaţiilor

De asemenea, Juncker anunţă o reformă a pieţei telecomunicaţiilor în Europa, care ar asigura milioane de locuri de muncă. Mai exact, preşedintele CE propune o reţea 5G globală până în 2020. În opinia sa, toţi vor avea de beneficiat de pe urma conectivităţii. Trebuie să-i protejăm pe artişti, jurnaliştii trebuie plătiţi corect.

Juncker a propus de asemenea o uniune a pieţelor de capital şi a anunţat un plan de investiţii pentru ţările din vecinătatea UE.

Necesitatea creării de locuri de muncă pentru tineri

Trebuie să investim în crearea de locuri de muncă, vom aloca încă 200 de miliarde de euro pentru Planul Juncker, care a dat deja rezultate.  Vom putea să facem acest lucru mai rapid, dacă şi statele vor contribui.

E nevoie să investim în tineri, nu pot accepta ca Europa să fie un continent al tinerilor şomeri.

Combaterea terorismului

O Europă care protejează trebuie să fie şi o Europă care să se apăre. Am fost solidari în momentele de doliu şi trebuie să fim la fel în momentele de răspuns. Toleranţa noastră nu trebuie realizată în detrimentul securităţii. Trebuie să-i combatem pe terorişti oriunde în UE. Propunem un sistem european de informaţii privind călătoriile începând din noiembrie. Vom astfel un schimb de informaţii şi vom consolida activitatea Europol.

Pentru un ministru european de Externe

Nu e suficient ca UE să fie doar soft power. Să ne uităm la conflictul din Siria: Federica Mogherini face o treabă bună, dar ne trebuie un ministru european de Externe.

Europa trebuie explicată mai bine. Trebuie să terminăm cu atitudinea beligerantă, şi anume că succesul este naţional, iar eşecul european. Europa se poate construi doar cu sprijinul statelor membre.

Pentru o forţă comună de apărare

Trebuie să ne protejăm împreună, să avem o forţă comună de apărare, ceea ce nu înseamnă mai puţină solidaritate transatlantică.

Despre necesitatea explicării proiectului european

Europa trebuie explicată mai bine. Trebuie să terminăm cu atitudinea beligerantă, şi anume că succesul este naţional, iar eşecul european. Europa se poate construi doar cu sprijinul statelor membre.

Unii cred că eu nu îi ascult pe europeni. Nu e aşa, în fiecare zi stau de vorbă cu cetăţeni europeni.

Fac apel la voinţa de a depăşi diferenţele care ne dezbină. Istoria nu îşi va aminti de noi, ci de greşelile noastre. Haideţi să nu facem erori care vor pune capăt visului european.

Comments