Londra, devenita Londongrad. Oligarhii rusi pro-Putin detin si construiesc in capitala britanica imo...


Pentru a te deplasa cu masina prin centrul Londrei si a vedea macar o parte din imobilele detinute de oligarhii rusi care sprijina razboiul din Ucraina si colaboreaza cu Vladimir Putin sunt necesare cateva ore bune, potrivit investigatiei realizate de Ukrainska Pravda (Adevarul ucrainean).


Londra este un oras cu foarte multe case, apartamente, vile de lux si terenuri detinute de cei mai bogati oameni ai Rusiei, care continua sa faca bani in urma razboiului din Ucraina. Valoarea activelor oligarhilor rusi din Londra depaseste un miliard de lire sterline, afirma publicatia ucraineana ,,Ukrainska Pravda" intr-o recenta investigatie. In ciuda sanctiunilor, oligarhii pro-Kremlin se simt ca la ei acasa in orasul de resedinta a monarhilor britanici, numit de jurnalistii ucraineni in cea de-a& doua parte a investigatiei Londongrad, dupa fostul oras al imparatilor rusi, Petrograd.


<iframe width="700" height="400" src="https://www.youtube.com/embed/z2DdLDMwidc?si=ny30_ln9qezeg6_S" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Cele mai scumpe case din Londra apartin oligarhilor rusi


Una dintre cele mai scumpe case din Londra, in valoare de 300 milioane de lire, este detinuta de Andrei Guriev, oligarh apropiat de Putin, director al companiei gigant de producere a ingrasamintelor PhosAgro.


Nu departe de casa lui Andrei Guriev, jurnalistii ucraineni au filmat cu drona proprietatile lui Alisher Usmanov, cel care a fost directorul general al Gazprom Invest Holdings, filiala detinatoare de investitii a companiei rusesti de gaze naturale. Aceste active sunt inghetate si, potrivit observatiilor jurnalistilor, nu sunt locuite de nimeni.


Viata unui oligarh rus la Londra, care solicita ridicarea sanctiunilor


In acelasi timp, un alt oligarh rus, Mihail Fridman, cofondator Alfa Group, care a creditat intreprinderile din domeniul industriei militare a Rusiei, a fost observat cu drona in curtea casei pe care o detine in Londra.& & &


Fiindu-i impuse sanctiuni pentru sprijinul regimului lui Putin, Mihail Fridman a fost fotografiat de jurnalistii ucraineni in cele mai scumpe restaurante din Londra. Oligarhul rus le-a solicitat autoritatilor britanice sa-i ridice unele sanctiuni, argumentand ca se afla la Londra si ca nu a sprijinit invazia la scara larga asupra Ucrainei.


Nici macar la Londra, Fridman nu a recunoscut ca Putin este criminal de razboi


Dupa ce a fost urmarit cateva zile, Mihail Fridman a fost oprit de jurnalistii de la ,,Ukrainska Pravda" in centrul Londrei si intrebat daca il considera pe Vladimir Putin criminal de razboi in contextul solicitarii inainte autoritatilor britanice de a i se anula sanctiunile. Oligarhul a declarat ca nu vrea sa comenteze nimic pentru presa. El a fugit de jurnalisti si a urcat rapid in primul taxi, cu toate ca a fost adus in centrul Londrei cu o masina proprie.&


Oligarhii care solicita ridicarea sanctiunilor asupra activelor lor din Londra nu considera sau cel putin nu au curajul sa numeasca razboiul din Ucraina drept o agresiune militara a Rusiei si evita sa condamne actiunile lui Putin, potrivit concluziei investigatiei.


Cai de ocolire a sanctiunilor - obtinerea cetateniei altor state, firme fictive, inrudiri cu cetateni ai UE&


Partenerul de afaceri al lui Mihail Fridman, oligarhul si prietenul lui Vladimir Putin, Petr Aven, a reusit sa ocoleasca cu succes sanctiunile impuse de Occident. Casa acestuia din Londra, situata intre campuri enorme de golf, nu este sub sanctiuni pentru ca Aven detine si cetatenia Letoniei, stat membru UE si NATO.


Multi oligarhi care au finantat razboiul din Ucraina au obtinut de cativa ani cetatenia unor state europene, achizitionand bunuri si aflandu-se legal in Occident. Ei au inregistrat diverse persoane juridice, considerate entitati europene fara nicio legatura cu Rusia.&


Pentru a ocoli sanctiunile antiruse, un alt oligarh rus,& Herman Han, a trecut o casa din centrul Londrei pe numele fiicei sale. Aceasta, dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, a trecut proprietatea pe numele sotului ei, care este cetatean olandez.


Lucrari pe terenul unui oligarh rus, aflat sub sanctiunile Marii Britanii&


In ciuda sanctiunilor, in casa unui alt oligarh rus, deputatul Andrei Skoch, locuieste o familie. Publicatia ucraineana presupune ca proprietatile de elita aduc venituri in continuare celor mai bogati oameni ai Rusiei. In loc sa fie active real inghetate, imobilele de lux sunt oferite in chirie.&


Pe un teren de constructii care apartine oligarhului rus Viatcheslav Kantor, unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei, se desfasoara lucrari, in ciuda sanctiunilor antiruse impuse in 2022 de Marea Britanie. Oligarhul a promovat foarte activ naratiunile false ale Kremlinului pe arena internationala, criticand NATO si laudandu-l pe Vladimir Putin. El a participat la o serie de reuniuni si forumuri internationale, justificand razboiul din Ucraina.


Potrivit investigatiei ucrainene, este cel putin straniu cum pe terenul lui Viatcheslav Kantor din Londra au loc lucrari de constructie, in ciuda sanctiunilor impuse de insasi Marea Britanie!


Din activele oligarhilor rusi sa fie finantata refacerea Ucrainei


Publicatia de la Kiev a aratat o serie de apartamente, case si vile de lux care apartin oamenilor apropiati de Vladimir Putin. In acelasi timp, copiii politicienilor si oligarhilor rusi locuiesc in Occident, si nu in Rusia. De exemplu,& fiica lui Rinat Hairov, fostul deputatul rus si consilier in Ministerul Apararii de la Moscova, locuieste de mai multi ani la Londra. Ea posteaza pe Instagram fotografii despre viata relaxanta si de lux in inima Marii Britanii, in timp ce la Moscova Londra este numita un inamic civilizational al ,,lumii ruse".


Jurnalistii ucraineni constata ca doar la Londra, oligarhii rusi detin active in valoare de peste un miliard de lire sterline. Daca ar fi existat un mecanism eficient de inghetare si de confiscare a lor, din acesti bani ar putea fi finantat proiectul de refacere a Ucrainei postbelice.


Captura video: Ukrainska Pravda


Comments