Premierul polonez il avertizeaza pe Volodimir Zelenski ,,sa nu mai jigneasca polonezii vreodata"

Premierul polonez il avertizeaza pe Volodimir Zelenski ,,sa nu mai jigneasca polonezii vreodata"

Premierul polonez il avertizeaza pe Volodimir Zelenski ,,sa nu mai jigneasca polonezii vreodata"


Disputa dintre Polonia si Ucraina a pornit dupa decizia Varsoviei de a interzice importul de cereale ucrainene. Aceasta decizie a fost condamnata de Volodimir Zelenski in discursul sustinut de ONU, provocand revolta Poloniei, unul dintre cei mai apropiati aliati ai Kievului in cele 19 luni de razboi, relateaza Reuters.


,,Vreau sa ii spun presedintelui Zelenski sa nu mai jigneasca polonezii vreodata, asa cum a facut recent in timpul discursului sau la ONU", a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki in discursul sustinut vineri la un miting electoral.


Zelenski a provocat supararea statelor vecine dupa ce a spus Adunarii Generale a Natiunilor Unite de la New York ca Kievul lucreaza pentru a pastra rutele terestre pentru exportul de cereale, dar ca ,,teatrul politic" din jurul importurilor de cereale nu face decat sa ajute Moscova.


Polonia, Ungaria si Slovacia au interzis importul de cereale din Ucraina, in decizii unilaterale luate la scurt timp dupa ce a expirat o masura similara a Comisiei Europene. Romania nu a dispus o interzicere a importurilor de cereale, dar Marcel Ciolacu a precizat ca un ordin in acest sens este pregatit si va fi implementat daca vor fi probleme.


Tot vineri, presedintele polonez Andrzej Duda, un aliat al premierului, a declarat ca disputa dintre Polonia si Ucraina privind importurile de cereale nu va afecta in mod semnificativ relatiile bilaterale bune, intr-o aparenta miscare de a calma tensiunile.


,,Nu am nicio indoiala ca disputa privind furnizarea de cereale din Ucraina catre piata poloneza este un fragment al intregii relatii polono-ucrainene", a declarat Duda. ,,Nu cred ca poate avea un impact semnificativ asupra lor, asa ca trebuie sa rezolvam aceasta problema intre noi".


Cu toate acestea, in timpul participarii la adunarea ONU de la New York, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a spus ca, desi Polonia nu si-a schimbat politica fata de Ucraina, a existat o ,,schimbare radicala in perceptia opiniei publice poloneze" asupra relatiilor dintre tari.


Comments