Lovitura grea pentru Ucraina in aceasta iarna: Expertii militari occidentali, sceptici in legatura c...

Ucraina va avea de infruntat o iarna grea, avertizeaza oficialii occidentali.

,,Este putin probabil ca linia frontului sa se schimbe prea mult in urmatoarele luni", au explicat strategii militari occidentali.

Fortele ucrainene se vor confrunta cu o iarna ,,dura" si cu un an dificil, deoarece evaluarile serviciilor de informatii occidentale nu indica miscari semnificative pe linia frontului in urmatoarele luni, au declarat pentru CNN doi oficiali occidentali si un inalt oficial militar american.

Pe termen scurt, agentiile de informatii occidentale se asteapta ca Rusia sa-si extinda bombardamentele asupra infrastructurii civile, inclusiv a instalatiilor electrice, in incercarea de a provoca si mai multe suferinte populatiei civile in lunile reci de iarna, relateaza HotNews.ro.

Progresul pe campul de lupta a fost lent in ultimele saptamani, avansul fortelor ucrainene fiind limitat la doar un kilometru si jumatate in unele zone si la cativa kilometri in altele. Evaluarile serviciilor secrete occidentale arata ca este putin probabil ca linia frontului sa se schimbe mult in lunile urmatoare.

Un factor care impiedica contraofensiva ucraineana este lipsa puterii aeriene pentru a sprijini operatiunile de la sol. Avioanele de lupta F-16 promise de NATO nu vor sosi suficient de curand, sau intr-un numar suficient de semnificativ, pentru a modifica dinamica pe campul de lupta pentru o perioada de timp, iar unele estimari arata ca va dura mult anul viitor pana ca ca forta militara sa aiba efect.

Aliatii NATO se tem si ca presedintele rus Vladimir Putin ar putea incerca o ofensiva mai ampla dupa victoria sa asteptata la alegerile prezidentiale din Rusia din martie annul viitor.

Comments