Luni a fost, pentru Ucraina, una dintre „cele mai grele zile” din timpul razboiului, afirma un consi...


Astazi a fost una dintre ,,cele mai grele zile" pentru Ucraina de pana acum in timpul razboiului, dupa ce Rusia a lansat un nou val de lovituri aeriene asupra tarii, a declarat un consilier de politica externa al presedintelui Volodimir Zelenski, informeaza Sky News.


Un bombardament efectuat in cursul noptii asupra capitalei Kiev - in urma caruia se pare ca majoritatea rachetelor si dronelor au fost interceptate de fortele de aparare ucrainene - a fost urmat de un alt atac rusesc cu rachete de croaziera si balistice, luni dimineata.


Ihor Zhovkva, seful adjunct al biroului presedintelui ucrainean, a calificat, intr-o interventie la postul britanic de televiziune, ultimele atacuri drept ,,ingrozitoare".


,,Aceasta este practic realitatea pe care o traim in fiecare zi si in fiecare noapte", a spus el.


,,Aceasta a fost una dintre cele mai grele zile pe timp de razboi si, din pacate, credem ca acest lucru s-ar putea repeta", a adaugat consilierul.


Intrebat de ce Moscova tinteste Kievul si nu obiective militare, Zhovkva a spus ca fortele ruse ataca zone civile pentru a ,,impiedica Ucraina sa faca ceea ce planuieste sa faca pe campul de lupta" - referindu-se astfel la mult-asteptata contraofensiva pe scara larga a Kievului.


Potrivit lui Zhovkva, Kievul primeste ajutor in materie de armament ,,in cantitate si calitate mult mai mare" din partea comunitatii internationale pentru pregatirea contraofensivei, dar a adaugat ca Ucraina inca are nevoie de ,,tot mai multe sisteme de aparare antiaeriana".


,,Avem nevoie (...) de avioane de lupta ca parte a apararii aeriene, pentru ca in locurile unde nu avem suficiente sisteme antiaeriene si antiracheta, folosim avioanele", a precizat consilierul.


Fortele ruse au lansat luni o ploaie de rachete asupra Kievului, provocand panica in randul locuitorilor ce incercau sa se puna la adapost in fata acestui rar atac efectuat in plina zi.


Autoritatile ucrainene au anuntat ulterior ca rusii au lansat, in total, 11 rachete Iskander, fie balistice, fie de croaziera, asupra Kievului si regiunii inconjuratoare si ca toate au fost doborate de apararea antiaeriana.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul din Ucraina


Comments