MAE anunta ca toti cei sase cetateni romani care solicitasera sprijin pentru evacuare au parasit Nou...

"Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca in urma demersurilor complexe derulate prin intermediul Consulatului General al Romaniei la Paris si al Ambasadei Romaniei la Canberra, in colaborare cu autoritatile franceze si australiene, toti cei sase cetateni romani care solicitasera sprijin pentru evacuare au parasit Noua Caledonie", se arata intr-un comunicat de presa transmis de MAE.

Astfel, un cetatean roman a fost evacuat miercuri, 22 mai, prin intermediul unei curse aeriene organizate de catre autoritatile franceze, in colaborare cu cele australiene si cele din Noua Zeelanda, cu destinatia Australia.

Ceilalti cinci cetateni romani au parasit teritoriul francez de peste mari sambata, 25 mai. Dintre acestia, doi au fost evacuati catre Australia cu o aeronava militara apartinand Fortelor Aeriene Australiene, ceilalti trei fiind imbarcati pe un zbor civil organizat de autoritatile franceze.

"MAE le adreseaza multumiri autoritatilor franceze si australiene pentru intregul sprijin oferit in vederea evacuarii cetatenilor romani din Noua Caledonie", scrie in comunicat.

Anterior, MAE a emis o atentionare de calatorie in contextul decretarii, de catre presedintele Republicii Franceze, a starii de urgenta in teritoriul francez de peste mari, pentru a face fata incalcarilor grave ale ordinii publice care au loc in acest spatiu.

Presedintele francez Emmanuel Macron, care a convocat in urma cu aproape doua saptaman Consiliul de Aparare in care s-a decis declararea starii de urgenta in Noua Caledonie, unde sase persoane si-au pierdut viata in timpul revoltelor, a convocat din nou Consiliul de Aparare, pentru lunea trecuta.

La fata locului, politia a desfasurat o operatiune de amploare pentru a recastiga controlul asupra drumului care leaga Noumea de aeroportul sau, dovada a hotararii de a restabili ordinea "cu orice pret", dupa cum a insistat Louis Le Franc, Inaltul comisar francez in Noua Caledonie.

Sunt asteptate alte decizii privind amanarea sau nu a Congresului, care trebuie sa ratifice pana la sfarsitul lunii iunie reforma contestata a corpului electoral din Noua Caledonie, cauza izbucnirii violentelor, si privind crearea unei "misiuni de dialog" pentru a ajunge la un "acord global" intre partidele pro-independenta si cele loialiste.

Comments