Medicii, disperati: saizeci de copii au ajuns la spital dupa ce au fost spalati cu insecticid. Cazul...

Medicul spune ca pacienta are cel mai probabil si alte boli asociate si atrage atentia asupra lipsei accesului la istoricul medical al copilului, din cauza faptului ca acesta nu este luat in evidenta unui medic de familie, in zona rurala din care provine. Medicul spune ca, in ultimii 15-20 de ani, nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri de intoxicatie cu substante de uz veterinar si ca oamenii trebuie sa ceara sfatul unui specialist atunci cand au nevoie de solutii pentru indepartarea puricilor, paduchilor, scabiei sau altor probleme de acest gen. Potrivit medicilor, de la inceputul acestui an, s-au inregistrat 60 de cazuri de copii spalati cu insecticide.

"Starea fetei este o stare de gravitate majora, este in continuare in coma, intr-o coma destul de aprofundata. Noi avem o scala, este un Glasgow Scale Coma 3, iar imbunatatire pare-se ca nu prea se produce pentru ca s-au adaugat niste episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicatiei din categoria aceasta a organofosforicelor", a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Louis turcanu" din Timisoara, referindu-se la cazul fetitei de 10 ani din Caras-Severin care a ajuns in stare grava la spital dupa ce mama sa a folosit o substanta de uz veterinar pentru a scapa de purici.

Medicul considera ca este posibil ca pacienta sa fi avut si alte boli si trage un semnal de alarma in legatura cu lipsa istoricului medical la multi copii.

"Probabil fata avea ceva la baza, adica boli preexistente si trebuie sa spun si acest lucru care ma ingrijoreaza extrem - este al doilea sau al treilea caz din ultimele doua saptamani in care nu am acces la datele de istoric medical. Medicii de familie incep sa nu isi mai doreasca sa lucreze pe la sate, de bune perioade, de un deceniu cel putin, nu mai exista un reper. Inainte, cand ma confruntam cu situatii de astea, puneam mana pe telefon, sunam la medicul de familie din sat si aflam datele pe care uneori parintii, credeti-ma, nu mai sunt in stare sa le reproduca, nu mai este lumea in stare sa vorbeasca limba romana, coerent, ca sa poti sa comunici cu un apartinator parinte sa intelegi ce-i cu copilul lui. Sau nu stie, sau nu-i pasa, sau nu este in stare sa verbalizeze. Este o maxima ingrijorare, posibilitatea de comunicare. Noi suntem obisnuiti sa ne luam datele de la parinti, cate vreme ei stiu sa mai comunice. In mediul rural am intalnit oameni care nu mai stiu sa citeasca.

Toate acestea se vor lega in drame peste drame, acolo trebuie sa ne uitam cu un ochi ingrijorat, critic, dar si cu dorinta de a cauta solutii", a explicat medicul.

Un fenomen ingrijorator, fara precedent in ultimii 20 de ani. Spre unitatile sanitare au venit in ultimul an foarte multe cazuri de acest gen. Este nevoie ca mesajul corect de informare sa ajunga la oameni, spune dr. Gafencu. Farmacistul, medicul de familie sau asistentul comunitar din mediul rural pot da informatiile necesare, astfel incat sa nu se mai ajunga la astfel de cazuri foarte grave, cu conditia ca aceste informatii sa fie cerute de oameni

"Ceea ce trebuie sa retinem este ca, din pacate, substantele acestea vad ca fac din nou victime, dupa cam 15-20 de ani in care succesul initiativelor din tara care au interzis acest grup mare de insecticide a dat roade. Acum ceva se intampla, sau oamenii incep sa aibe initiative din cauza, sa ma scuze parintii, prostiei. Pur si simplu, nu pot sa inteleg cum un parinte, bunic - am avut deja trei cazuri in acest ultim an - cum pot sa-si spele propriii copii cu solutie care este destinata animalelor, uzului veterinar, nu pot sa inteleg lucrul asta.

Sa intrebe un om specializat, un farmacist si medicul de familie, asistentul comunitar din sat sau sa intebe o persoana care sa-si asume pozitia de sfetnic, pentru ca in cazul acesta am inteles ca ar fi fost chiar avizat tratamentul de un personal specializat, nu vad cine ar putea sa indrume sa ne tratam copiii cu substante de uz veterinar.

Fetita este intubata, intr-o stare foarte grava, nu am pierdut anul acesta celelalte doua cazuri pentru ca administrarea aceea a fost cu o substanta care a fost pe un fond de diagnostic foarte rapid si antidotul natural, atropina, a putut fi la dispozitie, cum s-a mai intamplat in istoria tarii noastre, noi avem si recordul mondial, in Spitalul Grigore Alexandrescu, ca numar de fiole de atropina date unor cazuri, dar asta acum mai mult de 20 de ani.

Eu in ultimii 15 ani, pana in aceste ultime 12 luni, nu m-am mai confruntat cu aceste cazuri grave, in Compartimentul de toxicologie.

Ar trebui sa ne uitam cu extrem de mare ingrijorare la gradul de ignoranta, am folosit un alt cuvant mai bland acum, al populatiei. Trebuie sa ne uitam la ce se intampla de fapt cu populatia, pentru ca o luam pe scara evolutiei, inapoi. Cu toate initiativele acestea, cu toate consecintele analfabetismului functional pe care se pare ca il traim din plin, oameni care nu cred ca mai inteleg mesajele", a precizat medicul Mihai Gafencu, pentru News.ro.

Comments