MAE - Din 18 septembrie, in Bulgaria, sunt anuntate proteste la nivel national, inclusiv prin blocar...

"Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca in Republica Bulgaria ca, incepand cu data de 18 septembrie 2023, Asociatiile Producatorilor de Cereale si Fermierilor din aceasta tara vor organiza activitati de protest la nivel national, prin blocarea circulatiei rutiere, cu resurse umane participante si tehnica agricola specifica. Circulatia va fi blocata pe drumurile republicane (nationale sau europene) adiacente/aferente, inclusiv in zona punctelor de frontiera Ruse (corespondent PCTF Giurgiu), Vidin (corespondent PCTF Calafat), Kardam (corespondent PCTF Negru Voda), Durankulak (corespondent PCTF Vama Veche) si Silistra ferry (corespondent PCTF Ostrov). Se recomanda cetatenilor romani sa urmareasca cu atentie situatia din zonele respective, iar conducatorilor auto sa respecte strict semnalizarea rutiera temporara montata si indicatiile/semnalele organelor de control aflate la fata locului. In perioada desfasurarii activitatilor de protest, este posibil ca, pentru durate de aproximativ 1-2 ore, unele categorii de drumuri sa fie inchise circulatiei rutiere, la fel si circulatia prin punctele de frontiera mentionate si in zonele adiacente acestora. In aceasta perioada, este posibil sa se formeze coloane de autovehicule, in special de automarfare", transmite MAE.

MAE recomanda turistilor romani sa se asigure ca detin suficiente resurse de combustibil, apa si alimente si ca mentin in stare de functionare mijloacele mobile de comunicare. Firmelor romanesti de transport international de marfa sau pasageri li se recomanda sa ia masurile adecvate in vederea organizarii temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea in considerare a posibilitatii inregistrarii unor timpi mariti de asteptare la trecerea frontierei bulgare si prin asigurarea resurselor necesare de apa si alimente persoanelor transportate.

In acest context, este subliniata importanta informarii corecte a soferilor romani, achizitionarii din timp a vinietelor electronice si achitarii conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Informatii suplimentare pot fi accesate astfel:

- cu privire la starea actuala a drumurilor - pe aplicatia gratuita LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agentiei "Infrastructura Rutiera" - www.api.bg si la numarul de telefon +35970013020, accesibil in regim non-stop; cu privire la e-vigneta si sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg;

- cu privire la situatia circulatiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la situatia zborurilor pe aeroportul din Sofia - www.sofia-airport.eu;

- cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea in Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Conditii de calatorie in Bulgaria, titlul Reglementari vamale) si pe site-ul Agentiei "Vami" din Bulgaria - www.customs.bg.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Sofia: +35929712858 si +35929733510, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor web https://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (https://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Comments