Maia Morgenstern se destainuie la Realitatea Plus: ,,Am incredere in Romania. Aici ma simt iubita"

Maia Morgenstern se destainuie la Realitatea Plus: ,,Am incredere in Romania. Aici ma simt iubita"

Maia Morgenstern se destainuie la Realitatea Plus: ,,Am incredere in Romania. Aici ma simt iubita"

Care este cea mai de pret invatatura pe care a primit-o de la tatal sau, ce mesaj are pentru romani de Ziua Nationala si care sint cele trei dorinte arzatoare, acum, la frumoasa virsta de 62 de ani, aflati din interviul acodat jurnalistilor Realitatea Plus Delia Vrinceanu si Marian Laciu.

Delia Vrinceanu: Sunteti unul dintre cei mai mari actori pe care ii are tara asta, ati jucat pe toate scenele mari ale lumii, in filme celebre, alaturi de grei ai cinemografieie mondiale. Cei mai multi actori nu pleaca din Romania pentru ca nu au optiunea asta. Dumneavoastra ati avut optiunea asta si nu ati plecat. Ce v-a tinut aici si ce le spuneti strainilor despre Romania?Maia Morgenstern: Doua intrebari foarte complicate. De ce am ramas aici? De drag. Pentru ca am incredere, pentru ca am simtit lucrul asta. Cu bune, cu rele, cu piscuri, cu depresii. M-am simtit de folos aici. Da, m-am simtit iubita. Da, m-am simtit respectata. Da, m-am simtit criticata. Da, am avut si momentele mele de nedreptate. Toate acestea inseamna viata mea.Am 62 de ani. Am 42 de ani de existenta artistica. Am carte de munca de la 18 ani. Am dovada! Glumesc incerc sa ne scuturam asa de emotia care ma incearca.

Decizie istorica a justitiei americane: Trump va fi judecat intr-un proces civil pentru asaltul asupra CapitoliuluiE locul unde imi castig painea, unde traiesc, unde iubesc, unde ma cert, unde ma trezesc, unde adorm, unde mi-am crescut copiii, pastrand in acelasi timp relatii de respect, de prietenie, de cunoastere, dorinta despre ce se intampla in lume in jurul meu.Vorbesc cu respect. Cum vorbesc despre acasa, asa vorbesc despre aici, despre Romania, despre prietenii, despre colaboratorii mei, despre romani. Imi spunea tata: noi evreii avem 11 porunci, dincolo de cele 10: A 11-a este: Respecta legea locului unde traiesti, unde iti castigi painea, unde dormi, unde visezi, unde te trezesti, unde respiri. Ce intelegeam eu cind eram mica e altceva decat ce inteleg acum la maturitate, la batrineteNe e frica de batranete. .Nu stiu daca ar trebui, dar este o realitate. E un construct social. Luptam pentru tinerete. Vai, dar ce tanara aratati...nu, arat varsta mea. Eu arat varsta mea, imi traiesc varsta mea, las umbra, vreau sa cred ca las si umbra si urma in locul unde exist.

Marcel Ciolacu: ,,Cand am pierdut un rand de alegeri, in acel moment voi pleca din functia de presedinte al partidului"Delia Vrinceanu: Spuneati acum 2 ani: In Romania mi-am nascut copiii si mi-am petrecut parintii. Am spus bancuri si am plans. De jale si de neputinta. Pot sa imi exprim identitatea, pot sa fiu cine sunt: evreica, romanca, actrita, om. Ce mesaj aveti pentru romani? Cum ar trebui sa se bucure romanii, sa-si traiasca tristetile? Cum ar trebui sa ii prinda finalul de an si sa inceapa anul care vine? Maia Morgenstern: Respectul de sine, increderea, demnitatea, intelegerea fiintei proprii, comunicarea si cultivarea sentimentului de prietenie, de demnitate, de determinare, de apartenenta. Am putea incerca cel putin. Acum, poate si maine. Poate si poimaine, poate si peste o luna. Poate vom gasi si alte prilejuri si alte sarbatori, traditionale, mai si imprumutate si cum vreti. A gasi prilejuri sa fim impreuna, sa ne bucuram, sa evaluam, sa intindem o mana. Delia Vrinceanu: credeti finalul de an ii face pe oameni mai empatici la suferinta celor de linga noi? Maia Morgenstern: Poate ca da, dar poate ca nu e destul. Decat deloc, da acum, da. Poate ca acum suntem mai sensibili, mai empatici. Gandul nostru, emotia noastra, a nu lasa de o parte. Trec sarbatorile cu bucurii, cu agitatie, cu cumparaturi, cu bilanturi, cu evaluari. Tot ceea ce presupune fiecare sfarsit de an. Dincolo de asta ar trebui sa ramana o urma, un obicei, trezirea constiintei si poate ca asta face spectacolul de teatru.

Celebrul neurochirurg Vlad Ciurea, interviu la Realitatea PLUS - Ce face intr-o zi obisnuita pentru a-si mentine mintea si trupul sanatoase

Delia Vrinceanu: Ati batut lumea n lung si-n lat. Credeti ca bunatatea este o calitate a romanilor? Este unul din elementele noastre definitorii? Maia Morgenstern: Da, sigur. Evident ca este. Ar trebui sa ne amintim mai des de lucrul acesta. Da, vorbim si de aceasta perioada, se instaleaza si vremea rea. Ne apropiem de acel moment al anului cand noaptea e cea mai lunga si ziua e cea mai scurta. E nevoie de lumina, de licarirea unei lumanari, a unei luminite. Fie acea lumina, luminita a sperantei, a nadejdii, a bunatatii, cum bine spuneti dumneavoastra. Da, ar trebui sa fie bunatate, ar trebui sa fie bunatatea insotita de intelepciune, de ratiune, de intelegerea contextului in care ne aflam.

Traim vremuri extrem de complicate in care riscam ca teama, intunericul unei nopti se poate sa ne bantuie. Intrebarea ce o sa fie maine, insingurarea, o alta forma de intuneric, riscam sa puna stapinire pe noi. Si atunci, iarasi, licarirea unei lumini, a sperantei, a bunatatii. E un sentiment bun!

Folosim astazi conceptul de empatie. Cultivand, pastrand ceea ce e nobil, frumos, demn, emotionant, in valorile pe care le-am mostenit, in traditiile perpetuate, cultivate din generatie in generatie, deschizandu-ne cu curiozitate, cu interes catre ceea ce e nou. Fie sa traim!Delia Vrinceanu: Ce va doriti cel mai mult?Maia Morgenstern: Pace! Imi doresc din adancul sufletului pace, sanatate, liniste si iarasi pace.

Interviu-eveniment cu Mircea si Mihaela Geoana. Secrete din spatele cortinei politice dar si detalii nestiute despre familia Geoana, dezvaluite la Realitatea Plus

Comments