"Maia Sandu" si-a anuntat "demisia" intr-un fake news extrem de credibil. Chisinaul a cerut detalii...

Video-ul montat care a aparut in online la 4 noiembrie incepe cu mesajul unei moderatoare a canalului public de televiziune Moldova 1 care anunta ca urmeaza "mesajul presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu". Urmeaza apoi imagini cu o femeie care seamana cu Maia Sandu, dar care este imbracata intr-un vesmant mai degraba musulman. Totul a fost realizat prin tehnica deep fake de montaj intre diverse surse de imagini, sincronizate audio si video prin tehnologie AI, potrivit NewMarker.md.

Video-ul a fost plasat pe o pagina de Facebook la 4 noiembrie la ora 10:29. Acesta a adunat peste 2.000 de comentarii, 1.400 de distribuiri si aproape 5.000 de aprecieri.

Inaintea falsului mesaj al Maei Sandu, aceeasi pagina de Facebook a distribuit un video cu oligarhul fugar Ilan Sor, care-i indemna pe moldoveni sa-i voteze pe candidatii sustinuti de formatiunea sa politica.

PRESEDINTIA SI GUVERNUL MOLDOVEI AU CERUT AJUTORUL META

Contactata de NewsMaker, purtatoarea de cuvant a Presedintiei, Irina Gotisan-Sotnic, a declarat ca administratia prezidentiala s-a adresat pe canale institutionale catre compania Meta, pentru a scoate acest video de pe Facebook si asteapta ,,sa se intervina cat de curand".Si purtatorul de cuvant al Guvernului de la Chisinau, Daniel Voda, a indemnat persoanele care gasesc astfel de informatii manipulatorii sa le semnaleze.,,La etapa actuala, inteligenta artificiala permite crearea de continut care nu corespunde realitatii prin urmarea fiti foarte atenti la mesajele pe care le vizualizati, video-urile, dar si continutul audio care este plasat, de obicei, pe pagini obscure, pagini care au fost recent create, pagini care nu este clara originea si apartenenta acestora. (...) Ajuta-ti intreaga tara sa scape de aceste falsuri prin 2 modalitati simple. Daca vedeti pe retelele de socializare, raportati-le la respectiva retea. Totodata in cazul radio sau TV, exista mecanismul de sesizare a Consiliului Audiovizualului ", a spus reprezentantul Guvernului.Recent, romanii au fost si ei vizati de un deep fake, dar de natura unui pamflet, in care presedintele american Joe Biden ii intreba pe romani de ce nu schimba 100 de dolari si ii multumea unei femei din Suceava.

Comments