Mana dreapta a Codrutei Kovesi la DNA a ajuns capitan de port

Mana dreapta a Codrutei Kovesi la DNA a ajuns capitan de port

Mana dreapta a Codrutei Kovesi la DNA a ajuns capitan de port


Gheorghe Popovici, fostul procuror-sef de sectie I combatere a coruptiei, s-a pensionat din magistratura si lucreaza in portul din Tulcea, fiind unul dintre cei mai severi ,,cand e vorba de respectat regulile de catre barcagii", potrivit informatiilor de la mai multi navigatori din zona, intervievati de ziar.&


Reconversie profesionala pentru Gheorghe Popovici, fost sef al sectiei I combatere a coruptie din DNA. Popovici este, din 23 august 2021, capitan de port la Capitania Zonala Tulcea din subordinea Autoritatii Navale Romane.


Numit in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Tulcea in 1998, prin decretul nr. 171 al presedintelui de atunci Emil Constantinescu, Popovici a stat, la nivel local, 13 ani.


Apoi a ajuns la Bucuresti, la Directia Nationala Anticoruptie, unde a ajuns sef de sectie in timpul Laurei Codruta Kovesi.


Cum s-a desfasurat cariera de magistrat&


1998-2011 - procuror, apoi sef sectie urmarire penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Tulcea, pe urma la Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea


2012-2014, 2018-2019 - procuror DNA


2014-2018 - procuror-sef sectia I combatere a coruptiei DNA


2019-2021 - procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea


Dupa retragerea din magistratura a ajuns la capitanie, din 23 august 2021. Ce face aici?


,,Controleaza legalitatea: vestele de salvare, actele la barci"


Conform informatiilor ziarului, dublate de declaratiile depuse de acesta pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Popovici este capitan port gradul I la Capitania Zonala Tulcea.


Libertatea l-a sunat pe Popovici pentru a afla care sunt, mai exact, atributiile sale in noua functie.


A raspuns la apel si a punctat ca nu vrea sa raspunda intrebarilor telefonic si le-a cerut pe e-mailul oficial al institutiei. Ziarul nu a primit inca niciun raspuns la ele.


,,Controleaza legalitatea: opreste barcile pe Dunare si controleaza vestele de salvare, actele la barci", sustin oameni din Tulcea care au dialogat cu ziarul. Pe bratele Dunarii controlate de Capitania Tulcea, vestele de salvare sunt obligatorii.


Potrivit surselor, Popovici e unul dintre cei mai severi reprezentanti ai autoritatilor cand e vorba de regulile de navigatie.&


Conform declaratiei de avere, fostul magistrat castiga 230.000 de lei pe an din pensie si putin peste 50.000 de lei pe an din noua sa meserie, capitan de port grad I la Tulcea.&


Conform declaratiei de interese, Popovici e membru in Asociatia Relevment, ,,asociatia profesionala a capitanilor de port si inspectorilor de navigatie", dar si membru al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor din judetul Tulcea. In declaratia de avere are o salupa din 1974, de fabricatie norvegiana.Ce dosare i-au trecut prin mana: de la Bica la Voiculescu


Popovici a plecat din DNA in 2019, dupa ce, intre 2014 si 2018, a fost sef sectie. Conform G4Media, Popovici este cel care a confirmat toate rechizitoriile Sectiei I DNA in aceasta perioada.


Aceeasi sursa noteaza si dosarele cu renume ale caror rechizitorii au trecut pe la Popovici. Printre ele, dosarele fostei sefe DIICOT Alina Bica si cel al santajului Antena 3 - Dan Voiculescu.


In primele dosare, Bica a fost condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare si achitata in celalalt.


In acelasi timp, in dosarul Antenelor, in iunie 2017, George Sorin Alexandrescu a fost condamnat la inchisoare cu executare, 4 ani si 6 luni, Camelia Voiculescu a fost condamnata cu suspendare, 1 an si 6 luni, iar Antena Group a primit o amenda penala de 200.000 de lei.


Alexandrescu, fost director in grupul Antena, a fost liberat conditionat in luna iunie a anului 2019.


Dan Voiculescu si alte trei persoane fizice sau juridice au fost achitate.


Cat se intinde jurisdictia Capitaniei Zonale Tulcea


Conform site-ul oficial, portul Tulcea este unul dintre cele mai mari si importante porturi fluviale romanesti, fiind situat pe malul drept al Dunarii, intre kilometrii 70 si 73,5.


Aceeasi sursa arata si zona de jurisdictie a Capitaniei Zonale Tulcea. Aceasta se intinde pe cele trei brate ale Dunarii, Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe, plus Delta Dunarii.


Mai mult, controleaza si apele maritime interioare, si marea teritoriala de la Periteasca (paralela 44? 46' N) pana la gura canal Musura pe bratul Chilia (la granita cu Ucraina), canalul Mila 34, canalul Crisan - Caraorman, o portiune din Dunarea Veche si apele interioare de pe teritoriul judetului Tulcea.


Comments