Marcel Bolos anunta cand vor intra banii de vouchere sociale

Marcel Bolos anunta cand vor intra banii de vouchere sociale

Marcel Bolos anunta cand vor intra banii de vouchere sociale

,,Lucram la mecanismele pentru ajutoare de incalzire. Decizia Comisiei Europene, sa suportam ajutoarele pentru incalzire din fonduri europene, a venit abia la inceputul lunii noiembrie. E o masura care ne ajuta foarte mult sa sprijinim populatia din banii pe care Romania ii are alocati de la UE si e bine ca s-a venit in ajutorul populatiei. Vrem sa dam mai repede aceste ajutoare pentru ca oamenii sa-si poata incalzi locuintele. Totusi, decizia CE a venit abia la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lui noiembrie. Sper ca, incepand cu 1 ianuarie oamenii sa primeasca banii. Suma va fi virata si isi vor putea achita orice forma de energie. Asta inseamna 700 de lei pe doua sezoane de frig. Sunt gandite ambele sezoane de iarna pentru a veni in sprijinul celor cu venituri mici. In sezonul de iarna din 2024 plata ajutorului va fi facuta din timp, din lunile septembrie octombrie. Din partea ministerului e un efort ca toate formele de energie ale consumatorilor sa fie achitate din acest ajutor. Peste 4 milioane de romani vor beneficia de acest ajutor. Sunt 2,4 milioane de romani cu venituri de 1.500 de lei locuitori, iar daca vom calucla si cu plafon sub 2.000 de lei avem aproape 4 milioane de locuitori. E un procent destul de ridicat din poplulatie. Avem un angajament ca intre 19 si 23 decembrie cei 250 de lei, ajutor pentru alimente de baza, sa ajunga la cei 2,14 milioane de romani. Efortul financiar este de aproape 600 de milioane de lei si vrem sa ii viram si sa ajunga inainte de sarbatori.

Toate aceste ajutoare sunt pentru pensionari. La salariati este vorba cei cu ajutor social, cu alocatii de sprijin, cei cu salariu sub 2.000 de lei. S-a avut in vedere si persoanele fara adapost. Cei care sunt apti de munca nu se incadreaza. Dar, fondurile europene tintesc, de obiocei, paturile sarace si categoriile sociale care au varsta de pensionare sau peste 60 de ani. Exista, oarecum, o corelare intre varsta de pensionare si ajutoare.

Daca sunt incadrati intr-o anumite categorie de pensionari sau cu dizabilitati, unde sunt peste 800.000 de oameni, deci se incadreaza la categoria pensionari si nu mai e nevoie de varsta. Criteriile sunt referitoare la venituri sub 2.000 pe membru de familie, a doua sunt cei cu consum de 150 kw ora, dar sa aiba peste 60 de ani.

Deci, inchidem transa a 4-a de vouchere sociale. Veste cea buna este ca anul viitor va continua programul de vouchere sociale pentru ca oamenii sa-si cumpere produse alimentare", a declarat Marcel Bolos in emisiunea ROMANIA SUVERANA.

Comments