Marea Neagra a fost invadata de o specie periculoasa din cauza razboiului cu Ucraina. ,,Sa cazi in a...

Apele Marii Negre, unul dintre cele mai vechi si mai bogate ecosisteme marine din lume, au fost recent ,,vizitate" de un animal neobisnuit, care a aparut in numar atat de mare incat a creat o alarma printre expertii si o ingrijorare in randul comunitatii stiintifice. Aceasta aparitie este o surpriza si o ingrijorare deoarece nu se cunoaste exact ce a putut duce la aparitia acestuia intr-un numar atat de mare. Expertii incearca sa isi dea seama ce este cauza acestei invazii, si au identificat in poluarea apelor, schimbarile climatice si chiar razboiul din Ucraina, ca factori potentiali care au contribuit la aceasta aparitie.

Meduzele, caci despre ele este vorba, si-au facut aparitia intr-un numar foarte mare in Marea Neagra. Deja turistii se tem sa intre in apa marii, iar specialistii urmaresc cu ingrijorare cum numarul acestor vietati creste tot mai mult. ,,Sunt atat de multe meduze acum, incat sa cazi in apa este chiar mai grav decat sa te ineci", a prezicat un biolog ucrainean, citat de Click.

Specialistii spun ca distrugerea barajului Kakhovka a eliberat in Marea Neagra o cantitate uriasa de apa poluata, cat si materii organice, din reteaua Niprului. ,,Noroiul toxic" ajuns in mare a favorizat aparitia in numar mare a algelor microscopice, alge care sunt si sursa principala de hrana a meduzelor.

De ce barbatii imbatranesc mai repede decat femeile? Studiul care da batai de cap reprezentantilor sexului puternic

,,Dupa distrugerea barajului, suprafete vaste au fost inundate, inclusiv gropi de gunoi si platforme agricole. Toate reziduurile si substantele organice au ajuns in mare, provocand o inflorire a algelor si implicit a meduzelor care se hranesc cu acestea", a explicat profesorul de la Universitatea din Dnipro, Alexander Ponomarenko.

Printre meduzele din Marea Neagra, cele mai comune specii sunt Aurelia aurita, cat si Rhizostoma pulmo. Acestea au foarte putini dusmani naturali, iar intepatura lor poate fi extrem de dureroasa. Expertii spun ca aparitia meduzelor in numar atat de mare sugereaza un nivel catastrofal de poluare, cat si un dezechilibru al ecosistemului marin, agravat si de schimbarile climatice.

,,Poluarea apei si schimbarile climatice sunt principalele cauze ale infestarilor cu meduze. Daca conditiile de temperatura si hrana sunt prielnice, ele se inmultesc haotic, nefiind controlate de pradatori naturali", mai spun specialistii.

Pentru a readuce numarul meduzelor la normal, specialistii recomanda combaterea poluarii, cat si restabilirea ecosistemului din Marea Neagra, care a fost afectat de razboiul din Ucraina. Imaginile cu meduzele care au ajuns deja pe litoralul din Odesa au facut inconjurul intregii lumi.

Sex-spionajul Rusiei, dezvaluit de o ,,agenta de seductie" care a fugit din tara. Ce o invata Kremlinul sa faca pentru a obtine secrete de stat

Comments