Maria Zaharova primeste o replica dura din partea MAE - Radu Filip: Nu exista asa-zisa limba moldove...

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, i-a raspuns purtatoarei de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, care a facut referire la limba moldoveneasca, si a afirmat ca exista dovezi stiintifice ca aceasta nu exista, fiind doar limba romana.

Purtatorul de cuvant al MAE - Radu Filip i-a dat replica Mariei Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rus care s-a referit la "redenumirea" limbii molodovenesti in limba romana.

Purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis, vineri, un mesaj la marcarea a 350 de ani de la nasterea lui Dimitrie Cantemir, care "a adus o mare contributie la pastrarea si intarirea statalitatii moldovenesti si identitatea nationala, precum si la dezvoltarea relatiilor ruso-moldovenesti"."Moldova este o tara cu o istorie si o cultura bogata si straveche. Formarea statalitatii sale dateaza de la mijlocul secolului 14. Unele state si limbi europene nu existau in acel moment. Prima carte care contine termenul \"pamant moldovenesc\" dateaza din 1360. Formarea limbii moldovenesti dateaza de la mijlocul mileniului trecut. In secolul XVI a aparut primul dictionar, a carui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au pastrat monumente literare din secolul al XVII-lea in limba moldoveneasca", a afirmat oficialul de la Moscova, cu aceasta ocazie.

Zaharova a facut aceste afirmatii si dupa ce seful Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteata a propus, joi, Comisiei pentru Situatii Exceptionale sa suspende temporar licenta a sase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Sor si Vladimir Plahotniuc, intre care Publika TV, si blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 - inclusiv site-ul agentiei oficiale de presa ruse TASS - pentru ca sunt gestionate direct de Moscova.

Radu Filip a precizat, intr-un mesaj postat pe platforma X, fosta Twitter, adresat Mariei Zaharova ca principele Dimitrie Cantemir a afirmat cu secole in urma ca tara Romaneasca si Moldova au aceeasi limba si ca nu exista ,,limba moldoveneasca", sugerand totodata ca Zaharova se numara printre cei cei care "refuza realitatea si nu cunosc istoria"."Ii reamintim doamnei Zaharova ca tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar intr-o carte publicata la Sankt Petersburg, ca locuitorii principatelor Valahia si Moldova vorbesc una si aceeasi limba. Este o dovada stiintifica solida si de netagaduit, de dincolo de secole, ca asa-zisa limba "moldoveneasca" nu exista. Exista doar limba romana", a replicat purtatorul de cuvant al MAE roman.

A brief reminder for those who refuse reality and don't know history: Prince Dimitrie Cantemir stated centuries ago that Wallachia and Moldova share the same language. There's no 'Moldovan language,' only Romanian. ?? https://t.co/GTfyJJDJ18

-- Radu Filip (@RmFilip) November 4, 2023

Zaharova nu este la prima afirmatie de acest gen. Regimul de la Moscova nu recunoaste limba romana. Acelasi tip de declaratii le-a facut si in luna martie dupa ce Parlamentul de la Chisinau a adoptat legea care prevede inlocuirea ,,limbii moldovenesti" in legislatia nationala cu ,,limba romana"

Autoritatile de la Chisinau au transmis si atunci intentia de a legifera limba romana: ,,Noi vorbim limba romana si era nefiresc ca in legi, in Constitutie, sa fie scris altfel", a declarat presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Zaharova a sustinut ca ,,limba moldoveneasca" ar fi un simbol de autoidentificare a locuitorilor Republicii Moldova. In context, oficialul rus se intreba a cui este acum Basarabia.

"Renuntand la limba moldoveneasca, actualul regim de la Chisinau abordeaza intrebarea: a cui este acum Basarabia (care pana la 1940 a fost ocupata de Romania) si cui apartin pamanturile de la Nistru (care pana la 1940 intrau in componenta Ucrainei)? Acum limba moldoveneasca intr-un mod paradoxal, oficial, s-a pastrat doar in Transnistria. Daca se doreste transcrierea limbii, atunci ar trebui sa urmeze logica istorica numind limba romana drept limba moldoveneasca si nu viceversa", a conchis atunci Zaharova care a tinut sa faca referire si la niste ,,adevaruri istorice", blamand existenta pana la sfarsitul secolului XVIII a limbii romane.

,,Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca limba moldoveneasca nu a existat niciodata, ea ar fi fost creata artificial in perioada sovietica. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodata, dar pana la urma a fost creat. Este posibil acum sa-l numim o "constructie artificiala"?" - a scris Maria Zaharova pe contul sau de Telegram, pe 21 martie.

In plus, Zaharova afirma ca ,,limba moldoveneasca este mai veche decat limba romana" si face trimitere la o alta postare a ei de pe Telegram facuta sambata, 18 martie, cand reactionase la un comunicat al MAE roman ce saluta adoptarea, la Chisinau, a legii referitoare la ,,limba romana".

Conform explicatiilor Mariei Zaharova, limba romana si limba moldoveneasca sunt intr-adevar asemanatoare, dar ,,sunt dialecte diferite". Argumentele - indoielnice - pe care le aduce in continuare Zaharova se incheie cu concluzia elucubranta ca limba romana ar trebui redenumita limba moldoveneasca, pentru ca aceasta din urma este mai veche decat romana:

,,In lingvistica istorica, exista de mult timp un consens in privinta limbilor moldoveneasca si romana. Ele sunt intr-adevar asemanatoare, dar sunt dialecte diferite. Limba moldoveneasca este o limba veche a moldovenilor, este mentionata in lucrari din secolul al XVII-lea. In 1628, a fost publicata cartea savantului german I. Alsted "Comorile cronologiei", in care moldoveneasca - lingua moldavorum - este mentionata in tabelul limbilor si dialectelor Pamantului. Exista, de asemenea, referiri mai vechi la limba moldoveneasca, pana in secolul al XVI-lea. Si atunci nu exista limba romana, exista limba romana veche, care se numeste mai corect, asa cum considera majoritatea cercetatorilor, limba valaha. Limba romana propriu-zisa s-a format abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dupa ce teologul roman Samuil Micu-Klein a creat un set de reguli si o gramatica. Mai mult decat atat, limba moldoveneasca, ca limba a statalitatii moderne, este in mod organic un simbol al autoidentificarii locuitorilor moldoveni, formata in interiorul granitelor moderne din 1940. Prin abandonarea limbii moldovenesti, actualul regim de la Chisinau ridica intrebarea: a cui este acum Basarabia (care a fost ocupata de Romania pana in 1940) si cui apartin pamanturile de-a lungul Nistrului (care au facut parte din Ucraina pana in 1940)? In mod paradoxal, limba moldoveneasca este acum pastrata oficial doar in Transnistria. Daca vor sa rescrie numele limbii, atunci sa se tina de logica istorica si sa numeasca limba romana moldoveneasca, si nu invers", a recomandat Zaharova in postarea ei de sambata.

Aflat la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe al UE, seful diplomatiei romane Bogdan Aurescu a fost intrebat despre aceasta reactie a reprezentantei Ministerului de Externe de la Moscova.

,,Nu se obisnuieste ca un ministru de externe sa comenteze declaratiile unui alt ministru de externe", a spus Bogdan Aurescu. El a precizat ca, atunci cand Parlamentul de la Chisinau a luat aceasta decizie istorica, Romania a salutat acest pas foarte important. ,,Pentru ca restabileste adevarul istoric legat de numele oficial al limbii din Republica Moldova. In acelasi timp, este un gest de maturitate al societatii din Republica Moldova si al aderarii la valorile europene. Asa-numita limba moldoveneasca nu exista, este un construct artificial creat de Uniunea Sovietica si folosit mai apoi de Rusia in scopuri propagandistice", a spus Bogdan Aurescu, citat de TVR Moldova.

Comments