Metode naturale de contraceptie. Cum poti evita o sarcina nedorita. Sfaturile ginecologului

Metode naturale de contraceptie. Cum poti evita o sarcina nedorita. Sfaturile ginecologului

Metode naturale de contraceptie. Cum poti evita o sarcina nedorita. Sfaturile ginecologului

Metode naturale de contraceptie la care puteti apela pentru a evita o sarcina nedorita. Iata ce recomanda Doctor Cristina Buzgar, Medic Specialist Obstetrica Ginecologie. pe contul sau de Youtube.

Metode naturale de contraceptie

Foarte multe cupluri se confrunta cu problema alegerii metodei de contraceptie potrivita. Multe femei, in special cele care inca nu au devenit mame, nu doresc sa apeleze la metodele contraceptive pe baza de hormoni, pentru a nu avea parte de dereglari hormonale in organism. Altele nu tolereaza pilulele contraceptive sau li se pare o metoda incomoda.

Pentru acele cupluri exista cateva metode naturale de contraceptie. Iata ce spune medicul.

Conform sursei precizate, pentru femeile care au menstruatia regulata, metodele naturale de contraceptie pot fi practicate cu succes, desi, sunt o varianta mai nesigura decat celelalte metode.

De ce trebuie sa mananci strugurii cu samburi. Beneficii pentru sanatateBeneficiile metodelor naturale de contraceptieNu exista efecte adverse;Exista posibilitatea de a fi folosite si de femeile cu varste de peste 35 de ani, care sunt fumatoare sau care au anumite afectiuni;Nu necesita costuri;Nu pune bariere intre parteneri;Nu interfera cu niciun medicament;Reversibilitate imediata.Care sunt metodele naturale de contraceptie

Conform doctorului, prima si cea mai sigura metoda este abstinenta.

"Alta metoda folosita este metoda calendarului, metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical, metoda contraceptiei pe perioada alaptarii sau imediat dupa 40 de zile de la nastere, sa zicem ca ar fi un interval de timp care ofera o contraceptie naturala. Ar mai fi metoda retragerii, dar nu este o metoda foarte buna", a spus specialistul, in cadrul aceluiasi video.

Ar mai fi metoda religioasa, conform careia, exista anumite perioade din an cand sunt posturile, care interzic contactul sexual.

O alta metoda foarte eficienta, conform specialistului, ar fi continenta sexuala.

Abstinenta

Este metoda pe care unele cupluri o folosesc, uneori nu neaparat cu scopul de a evita graviditatea, aceasta fiind doar o consecinta a faptului ca respectivul cuplu renunta la a avea o viata sexuala. Astfel ca, sustine doctorul, aceasta este cea mai sigura garantie a faptului ca femeia respectiva nu are cum sa ramana insarcinata. Cu exceptia acestei metode, toate celelalte prezinta un oarecare risc.

Metoda calendarului

Aceasta metoda se bazeaza pe evitarea perioadei fertile si poate fi valabila numai in cazul femeilor care au menstruatia regulata. In restul cazurilor, ginecologul nu recomanda folosirea acestei metode contraceptive, intrucat nu poate fi considerata o metoda sigura pentru femeile care au ciclul mentrual neregulat.

Aceasta metoda este bazata pe calculul perioadei de fertilitate si poate fi folosita impreuna cu metoda mucusului cervical si a temperaturii bazale. Metodele acestea cumulate sunt mult mai eficiente si ofera un grad crescut de protectie impotriva unei sarcini nedorite, conform sursei precizate.

"Perioada fertila nu este acelasi lucru cu ovulatia. Spermatozoizii pot supravietui 3, 5 si uneori chiar 7 zile. Perioada fertila se refera la 7 zile inainte de ovulatie si o zi, doua dupa ovulatie. Aceasta perioada cuprinde si ovulatia", a mai spus specialistul.

De asemenea, doctorul recomanda folosirea anumitor aplicatii pe telefonul mobil, care urmaresc perioada menstruala in fiecare luna si fac o medie a menstruatiilor din ultimele luni. Calendarul respectiv, spune sursa, va indica perioada fertila din luna respectiva.

Evitand perioada fertila sunt mari sanse sa evitati o sarcina nedorita, insa, ginecologul sustine ca acest lucru nu este o garantie a acestui fapt.

Sarcina poate aparea si la primul contact sexual din viata unei femei, dar si daca acesta a avut loc in timpul menstruatiei sau este singurul contact sexual, de aceea, medicul subliniaza importanta contraceptiei in astfel de situatii. De asemenea, o sarcina poate sa apara chiar daca nu a existat o ejaculare intravaginala in timpul actului sexual, si chiar daca femeia nu a avut orgasm, conform specialistului.

Pentru o mai mare siguranta specialistul recomanda combinarea metodei calendarului, cu metoda temperaturii bazale si a mucusului cervical.

Ce se intampla in creierul viitoarelor mame, pe perioada sarcinii? Sunt transformari anatomice profundeTemperatura bazala

Avand in vedere ca temperatura normala a unei femei se incadreaza, dimineata cand se trezeste, intre 36,2 - 36,3, exceptand cazurile cand exista alti factori ce influenteaza temperatura, precum o boala. In perioada ovulatiei, insa, temperatura corpului creste cu aproximativ 0,5 grade, spune medicul. Acest lucru poate fi un indiciu ca se apropie perioada ovulatiei. Temperatura trebuie luata 3 zile la rand pentru a va da seama daca a crescut din cauza ovulatiei.

Inainte de cresterea temperaturii sunteti protejate impotriva unei sarcini nedorite. Din momentul in care banuiti ca va creste temperatura deja sunteti in perioada ovulatiei, spune specialistul in ginecologie, Cristina Buzgar. De asemenea, mai spune ca dupa ce temperatura scade trebuie sa va mai luati o marja de 2-3 zile, timp in care trebuie sa va protejati, daca nu va doriti o sarcina.

Mucusul cervical

In apropierea perioadei de ovulatie consistenta secretiei vaginale creste, devenind ca un mucus, avand aspectul unui albus de ou. In ziua ovulatiei secretia are consistenta cea mai mare. Acest tip de mucus faciliteaza spermatozoizilor sa treaca prin colul uterin catre ovar, spune obstetricianul.

Remediul care te scapa de durerea de articulatii. Contine cel mai bun colagenMetoda retragerii

Conform ginecologului, aceasta metoda nu este recomandata, fiind considerata riscanta. Doctorul spune ca atat timp cat a existat un contact sexual, chiar si fara ejaculare intravaginala, exista riscul unei sarcini. Explicatia ar consta in faptul ca la barbati exista un lichid preseminal, care nu este perceptibil de catre femeie, dar care este bogat in spermatozoizi.

Continuarea pe Almanah Online

Comments