Mihai Craiu, despre cum ii afecteaza pe cei mici statul acasa: ,,Am vazut o multime de manifestari,...


Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului (INSMC), a vorbit despre efectele negative pe care le-a avut statul acasa al copiilor din cauza inchiderii unitatilor de invatamant. El a invocat mai multe studii realizate de cercetatorii straini, dar si experienta de la spital, unde a vazut cazuri de copii afectati de lipsa socializatarii sau ,,excesul de ecrane".


Mihai Craiu a anuntat ca proportia copiilor de pana in 10 ani in totalul celor aproape 700.000 de cazuri de coronavirus confirmate in Romania este de sub 2% si ca redeschiderea scolilor pentru cei mici ar fi un lucru foarte bun, pentru ca statul acasa ii afecteaza puternic.


,,Am vazut o multime de manifestari, de la lesin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializarii, fie pur si simplu de la excesul de ecrane. Pentru ca trebuie sa ne gandim si pe termen mediu: copiii care interactioneaza numai cu un device digital - si cand nu le place ceva schimba - au alt antrenament emotional decat cand au peer review, cand trebuie sa convinga alt copil", a declarat Mihai Craiu la Digi24.


Acesta a adaugat: ,,Deci pur si simplu le facem rau copiilor nostri expunandu-i unui mediu steril de conflicte, de emotii pozitive, de tot ce se intampla in mod normal la scoala sau la gradinita".


El a mai spus ca sunt studii care arata ca multitudinea de device-uri portabile la care au acces a scazut foarte mult mobilitatea adolescentilor, cu efecte negative in dezvoltarea lor.


O serie intreaga de suferinte care nu au niciun substrat la analize - si am facut electrocardiograme, masuratori de tensiune si glicemii - si nu au nicio boala a corpului, dedesubt. Este numai o trauma emotionala si ceea ce este mai trist este ca adolescentii - cel putin cei care au in fata examene si momente dificile - acestia au dezvoltat intr-o proportie ingrijoratoare, spune un studiu din Pediatrics, idei suicidale. Chiar trebuie sa ne gandim ca lipsa unor interactiuni normale, omenesti, are un decont.

Mihai Craiu:

,,Aceasta lipsa de miscare si de interactiune, toata aceasta gimnastica emotionala pe care trebuie s-o avem cand ne intalnim cu mai multi, pe care trebuie sa-i convingem de ceva - sa ne dea jucariile lor, sau lucrurile lor, sau sa facem ceva impreuna - a dus la o aplatizare a rezonantei afective si au venit toate emotiile negative, fie ale parintilor care lucrau de acasa si le spuneau taci din gura, stai cuminte, n-am timp de tine acum, toate aceste chestii, chiar daca nu au fost spuse... lipsa zambetului parintelui, chinuiala bunicului, toate astea s-au translatat afectiv la copil si nu e bine", a mai afirmat Mihai Craiu.


Comments