Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene: Nu ne comparam cu Germania, Franta, Spania sau Ital...

Romania nu este intr-o zona in care sa se compare cu Germania, Franta, Spania sau Italia, dar o sa ajungem intr-o zona de genul acesta in 5-6 ani daca avem curajul sa investim in continuare, a declarat, miercuri, la cea de-a doua editie a Romanian Venture Capital (RVC), ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, informeaza AGERPRES.

„Ecosistemul romanesc este un ecosistem in dezvoltare, mult mai dezvoltat decat in 2020 fata de 2015, mult mai dezvoltat in 2015, fata de 2010. Foarte multa lume s-a intrebat cum si-a revenit economia romaneasca asa de rapid din pandemie, desi alte economii acum au reintrat sau au intrat in recesiune. Economia romaneasca este o economie foarte rezilienta, desi structural nu pare. Sunt tot felul de voci care ne anunta mereu apocalipsa din zona mediului economic, dar nu fac parte din acel mediu economic. De ce? Pentru ca in economie au ramas oamenii care stiu sa gestioneze afaceri si aceasta stiinta, consecventa, perseverenta, asumare, curaj, alaturi de capitalul care exista in piata financiara romaneasca, a condus ca economia romaneasca sa fie rezilienta. Nu suntem intr-o zona in care sa ne comparam cu Germania, Franta, Spania sau Italia, dar o sa ajungem intr-o zona de genul acesta, in opinia mea, in 5-6 ani de zile. Ca sa ajungem acolo, trebuie sa avem curajul sa investim in continuare. Dincolo de investitiile publice, care inseamna, de fapt, punerea la dispozitie a unei infrastructuri de care sa beneficieze economia, este vorba de investitii private care trebuie ajutate atat cu capital intern, dar si cu capital atras. Noi, ca guvernanti, trebuie doar sa gasim acele elemente de parteneriat, acele instrumente prin care sa finantam economia romaneasca, nu la nivelul la care am finantat-o pana acum, ci mult mai sus decat atat”, a spus Caciu.

In viziunea ministrului de resort, fondurile de investitii trebuie sa vina cu mai mult curaj in Romania, tara care are o economie care inca evolueaza sub potential.

„Dincolo de a discuta despre ceea ce avem la dispozitie ca instrumente financiare pentru ceea ce inseamna fonduri de investitii care sa investeasca in economia romaneasca, banii pe care ii avem prin PNNR, 400 de milioane de euro, consider ca suntem inca timizi, si nu ca stat. Statul va crea o competitie imensa pentru fondurile de capital. Am auzit o cifra de 800 de milioane de euro si cand o raportezi la 75 de miliarde de euro, cred ca fondurile de investitii pot sa vina cu mai mult curaj in Romania. Romania trebuie sa fie statul din aceasta parte a Europei in care oportunitatile sunt mult mai mari decat in alte state in care deja s-a investit, in care economia lucreaza peste potential, cum sunt statele dezvoltate. Romania este o tara care are o economie care inca evolueaza sub potential si este loc foarte multe investitii”, a mentionat oficialul.

Potrivit sursei citate, statele lumii trebuie sa puna la treaba capitalul pentru a putea plati datoria mondiala acumulata in ultimii ani.

„Pe de alta parte, economia mondiala este intr-o paradigma si va intra intr-o noua paradigma in curand. Prima paradigma a secolului trecut a fost ca banii din productie s-au dus in achizitii. A doua paradigma, cea pe care o traim acum, este cea a capitalului in exces aflat pe pietele mondiale. Pentru ca, pana la urma, toata aceasta etapa de crize succesive, incepand cu 2010, continuand cu 2020, a insemnat o mare masa monetara care s-a pus la dispozitia statelor-membre, a economiilor lumii. Daca discutam acum despre PIB-ul mondial raportat la datoria mondiala, in care avem un PIB la 100.000 de miliarde de dolari si o datorie de trei ori mai mare, inseamna ca pentru a plati aceasta datorie, statele lumii trebuie sa aseze capitalul la treaba, acel capital care sa multiplice si sa faca alt capital de asa maniera incat sa poata sa intoarca datoria. Cred ca inca e multa timiditate in ceea ce priveste Europa de Est, dar va spun foarte sincer ca aceasta competitie pe care noi o cream va atrage investitori si fonduri de investitii. La acest moment, apelul pentru aceasta finantare din PNRR, de 400 de milioane, este inca deschis. A fost deschis in august 2022 si este deschis pana in 2025, iar sase fonduri de investitii sunt deja „in front””, a punctat Adrian Caciu.

Acesta se considera „un pic atipic fata de economistii care se manifesta in general prudenti” si a subliniat ca „banii sunt despre curaj si despre asumare”.

„Consider ca alocarea este inca prea mica. Avem doar 400 de milioane aici, dar vom desfasura, impreuna cu Ministerul de Finante, si alte linii de finantare in care sa venim in parteneriat cu fondurile de investitii, fie ele din Romania sau de la nivel european si regional. Trebuie sa intelegem ca totul tine de viteza. Probabil ca eu sunt un pic atipic fata de economistii care se manifesta in general prudenti. Banii sunt despre curaj si despre asumare. Cei care au avut succes in afaceri, in ceea ce inseamna dezvoltarea statelor, au fost cei care au avut curajul sa investeasca, au avut curajul sa foloseasca capitalul, sa se foloseasca de orice oportunitate. A privi intotdeauna riscurile mai mult decat trebuie si a te speria in zona de a investi nu este pentru castigatori. De obicei, castigatorii isi asuma si merg mai departe, evident creandu-si un context care sa elimine efectele acelor riscuri pe care le-am identificat. Avem la dispozitie foarte mult capital si ceea ce tine de noi din perspectiva guvernamentala este si o schimbare de mentalitate. Pana acum, statul nu a fost obisnuit sa investeasca in economie din perspectiva directa. Intotdeauna s-a ascuns in spatele unor altfel de temeri pe care si le-a creat sau le-a creat intr-un context: nu sunt bani, nu exista importanta pentru sectorul celalalt. Am ajuns in situatia in care avem, de exemplu, o balanta comerciala deficitara si stam sa ne intrebam de ce am ajuns in situatia asta. Pentru ca nu am facut indeajuns sau poate n-am facut nimic in anumite zone”, a sustinut Caciu.

The post Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene: Nu ne comparam cu Germania, Franta, Spania sau Italia,dar cu investitii vom ajunge acolo in 5-6 ani appeared first on ZiarMM.

Comments