Minunata lume bazata pe reguli

Minunata lume bazata pe reguli

De fiecare data cand in economie sau societate se intampla ceva grav, prima reactie este trecerea de la indiferenta la panica. Urmeaza apoi think-tankurile si ONG-urile, care au privilegiul de a nu trebui sa reactioneze la cald. Privind tabloul general, nu sunt motive de mare ingrijorare in Vest; doar evenimentele grave din China, Rusia si celelalte tari BRICS anunta o mare criza, prabusiri si disolutii, spun aceste analize.

Dupa prabusirea podului din portul Baltimore, sfatul celor de la Eurointelligence este sa privim imaginea de ansamblu, care ne va face sa intelegem ca impactul economic nu va fi unul major, dupa cum marele esec al SUA si al Vestului in fata atacurilor rebelilor din Yemen in Marea Rosie nu a dus la criza a comertului pe mare.

Sa urmam sfatul si sa privim imaginea de ansamblu la momentul accidentului de la Baltimore, ajutati de o analiza a Rabobank, pentru a ne da seama ca dracul nu este atat de negru. Insa iata ce gasim.

Pe langa sase vieti pierdute, prabusirea acestui pod mai inseamna blocarea unui centru tranzitat anual de 52 de milioane de tone de marfuri, 1,3 milioane de tone de produse agricole si echipamente de constructii, 2,5 milioane de tone de carbune, mari cantitati de lemn si aproape un milion de automobile. Accidentul pare sa fi fost provocat de o defectiune a motoarelor unei nave inchiriate de compania Maersk, cu proprietar din Singapore si echipaj indian. Piciorul podului nu a fost lovit doar de aceasta nava, ci de 30 de ani de investitii reduse spre zero in infrastructura americana, de o birocratie plictisita care reglementeaza economia si de o multime de firme de consultanta care storc ultima picatura de profit din aceasta economie. Evenimentul din Baltimore a fost considerat un accident, insa fostul consilier pentru Securitate al presedintelui Donald Trump, generalul Michael Flynn, a atras atentia ca acesta poate fi scenariul unor viitoare acte de sabotaj - navele care intra in SUA in fiecare zi au aproape toate echipaje straine neverificate, iar SUA nu sunt pregatite deloc pentru asemenea amenintari. Europa este la fel de vulnerabila intr-un asemenea scenariu.

Canada: falimentul personal poate deveni falimentul unei natiuni

Ne mutam cu putin mai la nord si aflam ca un raport secret al Politiei canadiene avertizeaza ca cetatenii s-ar putea revolta atunci cand isi vor da seama cat de faliti sunt. "Canada ar putea aluneca in razboi civil cand cetatenii isi vor da seama ca situatia lor economica este cu adevarat disperata" si ca noua recesiune "va accelera declinul nivelului de trai, care a scazut deja simtitor in cazul tinerelor generatii", avand in vedere ca "cei mai multi canadieni cu varste sub 35 de ani nu isi pot cumpara o locuinta". Mai mult, raportul noteaza ca guvernul canadian "se confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a ceda teritoriul arctic".

Generatia Z: zero spirit critic si capacitate analitica

Ramanem in America de Nord, continentul partenerului strategic major al Romaniei, si la tinerele generatii, cele care vor ajunge inevitabil la conducerea SUA si a "lumii libere si bazate pe reguli". Newsweek prezinta ultimul raport Freedom Economy Index si arata ce cred sefii companiilor despre angajatii ce fac parte din generatia Z (cei nascuti dupa 1989, pana in 2010).68% dintre sefii micilor companii americane spun ca acesti tineri sunt "cei mai de neincredere" angajati. 71% dintre patroni spun ca este foarte probabil ca acesti angajati sa aiba probleme de sanatate mintala. Un angajator a spus ca acesti angajati "sunt dintr-o lume paralela, le lipseste total bunul simt al lucrurilor, au zero spirit critic si nicio abilitate analitica". Mai putin de 4% dintre angajatori spun ca acesti tineri corespund cerintelor la locul de munca. 62% dintre angajatori spun ca sunt angajatii care creeaza discordie si un mediu toxic la locul de munca. "Se asteapta la promovari pentru simplul motiv ca se prezinta in fiecare zi la munca", spune un alt angajator. Daca Dumnezeu si sforarii ONG-urilor nu-i vor uita in strada protestand incontinuu pentru protejarea Mamei Gaia, a drepturilor animalutelor si schimbarile de sex, ei sunt generatia care va prelua conducerea marilor corporatii, institutii si a guvernelor marilor puteri occidentale.

&

Tot in preajma accidentului de la Baltimore, Oficiul pentru budget al Congresului SUA atragea atentia ca SUA se pot confrunta cu o prabusire a pietei obligatiunilor, daca nu isi modifica traiectoria fiscala "fara precedent".

China: SUA vor sa distruga sistemul comertului global

Tot atunci, fostul negociator al Chinei pentru relatiile comerciale cu SUA a acuzat ca America incearca "distrugerea sistemului" comertului global. El spune ca marile companii chineze din industria auto incearca acum sa se mute in Mexic, pentru a putea sa vanda pe mai departe in Statele Unite. Daca SUA vor anula si aceasta alternativa de acces chinez pe piata americana - ceea ce este foarte probabil avand in vedere politica privind automobilele electrice sugerata de Joe Biden si Donald Trump - atunci Statele Unite se vor confrunta cu o inflatie tot mai mare. "Este in joc sistemul economic mondial si sistemul comertului mondial, iar SAU incearca sa distruga acest sistem", a spus fostul oficial chinez.

UE: economia de razboi, prezentata ca solutie de crestere

Sa mai pomenim despre situatia de pe frontul din Ucraina si cea din Europa. Modificarile la varful Consiliului de Securitate al Ucrainei nu pot fi decat expresia faptului ca lucrurile nu merg bine pentru regimul de la Kiev, pe langa reculul inregistrat in ultimele luni pe front. Apoi, presedintele "ambiguu strategic" Frantei, o tara cu un deficit bugetar care bate spre 7% din PIB si cu datorii de 100% din PIB incearca sa mobilizeze Europa (care nu poate produce un milion de obuze pe an - cam cat trage armata Ucrainei in cateva luni pentru a nu fi coplesita si de trei ori mai putin decat Rusia) pentru crearea unei armate propria cu care, de ce nu, sa intervina in Ucraina. Iar presedintele Consiliului European promoveaza ideea cresterii economice pe baza economiei de razboi, in timp ce in SUA si China cresterea este data de inaltele tehnologii si inteligenta artificiala, domenii in care UE este codasa, preferand suprareglementarea si penalizarea marilor companii din domeniu, in locul crearii propriilor campioni europeni.

O lume in permanenta degradare

Sunt linistitoare toate cele de mai sus? Ar trebui sa reduca ingrijorarile starnite de accidentul din Baltimore, de starea economiilor si societatilor vestice? Analiza oferita de Rabobank nu ajunge o asemenea concluzie. "Care este tema comuna a informatiilor de mai sus? Ce spuneti despre degradarea economiei occidentale care se apropie de apogeu, din cauza a 30 de ani de teorie economica neoliberala, din cauza unei ideologii esuate, a unei infrastructuri prabusite, a unor institutii esuate, a unei securitati nationale schioape, a unei politici fiscale gresite, a unei demografii in prabusire, a fortei de munca betege, a unei societati defecte si a unei arhitecturi globale esuate? Nimic din toate acestea nu sugereaza ca ne vom intoarce la o lume cu dobanzi foarte mici si inflatie si mai mica". Putem spune insa ca aceasta revenire este intrevazuta de vizionari precum Charles Michel, cu a sa economie de razboi, si Emmanuel Macron, cu armata care sa consume produsele acestei economii.

The post Minunata lume bazata pe reguli appeared first on Cotidianul RO.

Comments