Mircea Geoana si Marcel Ciolacu sunt favoriti sa intre in turul al doilea la alegerile prezidentiale...


Ultimul sondaj al INSCOP Research arata ca principalii favoriti pentru a intra in turul al doilea sunt Mircea Geoana (independent) si Marcel Ciolacu (PSD), urmati de Elena Lasconi, in timp ce Nicolae Ciuca este aproape de coada clasamentului.


Raportat la cei care si-au exprimat preferinta pentru un candidat din lista, indiferent daca declara ca vin sau nu vin sigur vot (87,4% din total esantion, eroare 3,16%), 21,4% dintre alegatori ar vota pentru Mircea Geoana (independent), 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Sosoaca (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) - 12%. Pentru Nicolae Ciuca (PNL) ar opta 7,1% dintre alegatori, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar pentru Kelemen Hunor (UDMR) - 3,7%. Pentru Cristian Terhes (Partidul National Conservator Roman) ar vota 1,9%, iar Ana Birchall (independent) ar obtine 0,7%. 0,4% spun ca ar vota alt candidat.


Raportat la cei care si-au exprimat preferinta pentru un candidat din lista si declara ca vin sigur la vot (61,8% din total esantion, eroare 3,76%), 20,8% dintre alegatori ar vota pentru Mircea Geoana (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Sosoaca (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12,4%. Pentru Nicolae Ciuca (PNL) ar opta 5,6% dintre alegatori, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) - 3,6%, pentru Cristian Terhes (Partidul National Conservator Roman) 2%, iar Ana Birchall (independent) ar obtine 0,9%. 1.2% spun ca ar vota alt candidat.


Mircea Geoana este primul in preferinte. Captura Sondaj INSCOP Research

,,In ceea ce priveste intentia de vot, observam doi candidati care isi disputa prima pozitie - Mircea Geoana si Marcel Ciolacu, singurii care obtin scoruri de peste 20% si se plaseaza la o distanta de 5-7 procente de Elena Lasconi. Numarul mare de candidati masurati inainte de finalizarea procedurilor de strangere a semnaturilor si validarea finala a competitorilor duce la o fragmentare mare a intentiei de vot, iar prezenta candidatilor independenti genereaza o situatie noua pentru democratia recenta a Romaniei, in care este posibil ca in turul al doilea sa se califice finalisti cu scoruri de sub 25% in turul 1. Din acest motiv, competitia pentru primul tur al alegerilor prezidentiale va fi mult mai disputata decat la alte scrutine prezidentiale", explica Remus Stefureac, director al INSCOP Research.


,,In ceea ce priveste estimarile pentru turul al doilea, candidatii care nu se limiteaza la un anumit bazin electoral, ci atrag voturi din mai multe zone precum Mircea Geoana, au o intentie de vot semnificativ mai mare in toate scenariile in care participa. In absenta lui Mircea Geoana, Marcel Ciolacu se claseaza pe primul loc, dar cu scoruri mai stranse. Cei doi candidati ai dreptei, Nicolae Ciuca si Elena Lasconi ar fi practic la egalitate in turul al doilea", completeaza Stefureac.


Cum arata lupta pentru turul al II-lea


Potrivit masuratorilor facute pe mai multe scenarii, Mircea Geoana ar castiga al doilea tur in orice scenariu, adica indiferent daca va fi adversar Marcel Ciolacu, Nicolae Ciuca sau Elena Lasconi, cel mai slab competitor fiind Nicolae Ciuca.


Dinamica in turul al doilea al prezidentialelor. Captura Sondaj INSCOP Research

Nicolae Ciuca ar reusi sa o invinga la mustata pe Elena Lasconi in turul al II-lea. Marcel Ciolacu ar reusi sa castige si el intr-o confruntare cu Elena Lasconi in turul al II-lea.


Metodologie


Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Institutului pentru Libertate si Democratie. Datele au fost culese in perioada 11 - 16 septembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat fiind de 1.102 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de +- 2.95 %, la un grad de incredere de 95%.


Comments