MODIFICARI IN CODUL RUTIER Soferii agresivi

MODIFICARI IN CODUL RUTIER - Soferii agresivi risca amenzi uriase si suspendarea permisului de condu...

MODIFICĂRI ÎN CODUL RUTIER  Senatorii au pregătit mai multe modificări la Codul Rutier. Cei care claxonează nejustificat sau aruncă mucuri de ţigări pe geam vor plăti amenzi de până la 1000 de lei. Șoferii care conduc pe trotuar sau fac slalom printre autoturisme rămân şi fără permis de conducere pentru două luni, conform Antena3.

Noile prevederi ale Codului Rutier vor fi dezbătute de senatori în Comisia de Transporturi. Printre acestea, se află şi prevederea care reintroduce sancţiunea ridicării autovehiculului.

Maşinile vor putea fi ridicate atât de autorităţile publice, dar şi de operatori privaţi. Şi nici amenda pentru parcarea neregulamentară nu este de neglijat. Amenda va fi de aproape 625 de lei. Cei care nu o achită în 24 de ore, vor mai fi nevoiţi să plătească alţi 300 de lei pentru fiecare zi de întârziere.

Cât despre amenzile de circulaţie, cel mai dur vor fi sancţionaţi vitezomanii. Şoferii prinşi cu viteză mai mare de 60-70 de km/h peste limita legală riscă o amendă maximă de 6250 de lei. Acestora li se va lua şi permisul pentru trei luni. Între 2600 şi 6200 de lei plus 6 puncte de penalizare pot fi sancţionaţi şi şoferii care depăşesc cu 30-40 de km/h viteza maximă.

Cei care fac întreceri neautorizate vor plăti amenzi de până la 2500 de lei. Aceeași sumă o vor plăti şi şmecherii cu girofar sau cu aparate pentru detectarea radarelor.

Vor fi sancționați și șoferii agresivi, adică şoferii care frânează brusc, fac slalom printre maşini sau depăşesc coloana de la semafor. Aceștia rămân două luni fără permis şi plătesc între 700 şi 1000 de lei. Tot la fel de mult vor fi taxaţi şi motocicliştii care circulă pe o roată. Sancționați vor fi și cei care aruncă mucuri de ţigară pe geamul maşinii sau blochează intersecţiile. O prevedere în plus este cea referitoare la biciclişti. Ei vor fi amendaţi cu câte 625 de lei dacă nu circulă pe banda special destinată.

Vorbitul la telefonul mobil în timpul mersului îi este aplicat o amendă de 625 de lei. Nepurtarea centurii de siguranţă sau neacordarea de prioritate maşinilor de intervenţie îi lasă pe cei prinşi fără suma de 625 de lei.

Sursă

Comments