Motivele pentru care ursii si-au schimbat radical comportamentul, preferand orasele in locul paduril...


Un studiu realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura si Universitatea Transilvania din Brasov releva motivele schimbarii de comportament a populatiei de urs din Romania si explica de ce femelele cu pui sunt tot mai des intalnite in apropierea marilor orase.&


Concluziile cercetarii au fost date ca exemplu de judecatorii Curtii de Apel Brasov, care au respins solicitarea unei asociatii de protectie a animalelor de suspendare a ordinului emis de Ministerul Mediului in anul 2023 privind numarul de exemplare de urs care pot fi vanate anual.


,,Nu exista o alternativa satisfacatoare la derogare"


Specialistii in domeniul silviculturii si cadrele didactice de la Universitatea Transilvania au concluzionat ca ,,pentru populatia de urs din Romania nu exista o alternativa satisfacatoare la derogare, avand in vedere ca sutele de relocari efectuate s-au dovedit neeficiente, ursii maturi relocati au revenit la locul de origine sau au creat conflicte in zonele de relocare si a trebuit sa fie eliminati", este una dintre concluziile studiului citat de judecatorii din Brasov in motivarea de respingere a cererii asociatiei pentru protectia animalelor.


Totodata, s-a mai retinut ca ,,densitatea foarte mare a ursilor in Romania provoaca numeroase pierderi in randul puilor prin uciderea acestora de catre masculi, reactia femelelor cu pui pentru a-i proteja fiind aceea de parasire a habitatului natural si refugierea in culturi agricole, trupuri mici de vegetatie forestiera, in apropierea localitatilor, unde creste riscul de conflict cu populatia locala, iar puii cresc practic habituati", potrivit sursei citate.


Ursul brun apare din ce in ce mai des in locuri populate din Romania (Transfagarasan). Foto: 123rf

Masculii dominanti pun presiune constanta pe femelele cu pui


Silvicultorii care au participat la studiu au concluzionat ca poate fi recoltat maximum 10% din totalul populatiei de urs din Romania fara a cauza probleme speciei.&


Specialistii au recomandat sa fie vanati in special masculii dominanti, care pun o presiune constanta pe exemplarele tinere si mai ales pe femelele cu pui, acestea recurgand la parasirea zonelor favorabile de trai si apropiindu-se tot mai mult de zonele locuite, pentru a evita pradarea, se arata in studiul consultat de Libertatea.


,,Derogarile (pentru impuscare - n.r.) se vor axa in principal asupra exemplarelor cu comportament deviat, indiferent de sex sau varsta, in recoltarea pentru preventie se va incerca reducerea proportiei de masculi, astfel incat femelele cu pui sa poata sa revina in habitatul natural.


Conform studiilor stiintifice, masculii dominanti pun o presiune constanta pe exemplarele tinere si mai ales pe femelele cu pui, acestea recurgand la parasirea zonelor favorabile de trai si apropiindu-se tot mai mult de zonele locuite, pentru a evita pradarea", se arata in cercetare.


Tanar urs salbatic in padurea de langa Sinaia, Romania. Aici, ursii s-au obisnuit sa fie hraniti de turisti si asta a devenit o problema atat pentru oameni, cat si pentru ursi. Foto: 123rf

Castrarea ar reprezenta un stres inutil


In plus, se arata in studiu, castrarea ursilor pentru a se impiedica inmultirea ar reprezenta un ,,stres nemeritat", iar relocarea lor in alte tari cu populatie de urs mica a fost refuzata de autoritatile din statele respective.


,,Gradinile zoologice au, ca si sanctuarul, o densitate mare de ursi si nu mai primesc alte exemplare, mutilarea (castrarea) si retinerea lor intr-un spatiu restrans cu un numar mare de exemplare provoaca un stres nemeritat", iar ,,tarile europene au refuzat preluarea unor exemplare chiar in conditiile in care aveau habitate favorabile pentru existenta ursilor si populatiile lor sunt intr-o stare critica sau au disparut".


Motivele invocate pentru anularea ordinului de impuscare


Curtea de Apel Brasov a concluzionat ca, pornind de la informatiile stiintifice ale raportului, exista o motivare elaborata atat cu privire la inexistenta unei alte solutii satisfacatoare pentru derogarea de la regula de protejare stricta, cat si cu privire la impactul derogarii asupra populatiilor din speciile respective, in sensul ca nu se va produce un efect negativ, cat timp se mentine la nivelul de 10% din populatia minima.&


,,Or, numarul de 220 de exemplare aprobat prin ordinul in litigiu se incadreaza in acest procent", a motivat instanta respingerea cererii de suspendare a ordinului de ministru.


Pe rolul Curtii de Apel Brasov se afla doua actiuni initiate de Asociatia Alianta pentru Combaterea Abuzurilor in contradictoriu cu Ministerul Mediului. Asociatia a cerut, intr-o prima faza, suspendarea ordinului de ministru prin care se aproba cota anuala de impuscare a ursilor.& &


In acest prim dosar, atat Curtea de Apel Brasov, cat si Inalta Curte de Casatie si Justitie au dat castig de cauza reprezentantilor Ministerului Mediului. Se afla inca in judecata al doilea dosar, in care se cere anularea aceluiasi ordin.


Asociatia considera ca punerea in executare a actului administrativ contestat ,,ar avea consecinte foarte grave, ireparabile, ce nu ar mai putea fi remediate", iar conditia prevenirii unei pagube iminente ,,este indeplinita cu prisosinta", in primul rand pentru ca ,,exista pericolul iminent al uciderii/recoltarii, aparent nelegale, a 140 de exemplare de urs", au aratat in cererea de suspendare a ordinului ministrului mediului.&


In plus, sustine asociatia, uciderea acestor animale protejate reprezinta ,,o pierdere ireparabila, in sine, care poate avea un impact negativ semnificativ asupra conservarii biodiversitatii reprezentate de aceasta specie".


Curtea de Apel Brasov urmeaza sa se pronunte cu privire la anularea ordinului in litigiu in data de 19 septembrie 2024. Hotararea acestei instante poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, forul care va da decizia definitiva.


Foto: 123rf


Comments