Mucenici 2024. De ce se mananca mucenici si ce sunt mucenicii

Mucenici 2024. De ce se mananca mucenici si ce sunt mucenicii

Mucenici 2024. De ce se mananca mucenici si ce sunt mucenicii


Sarbatoarea de Mucenici 2024 are loc, ca in fiecare an, pe data de 9 martie. Mucenicii reprezinta o traditie veche si importanta pe plaiurile mioritice. Descopera de ce se mananca mucenici si ce sunt acesti mucenici.


Ce sunt mucenicii si ce reprezinta sarbatoarea celor 40 de Sf. Mucenici


Sarbatoarea celor 40 de Mucenici nu este doar o ocazie de a manca colacei gustosi, ci are si o semnificatie profunda religioasa si culturala pentru crestinii ortodocsi. Este o zi de amintire si cinstire a martiriului celor 40 de soldati crestini. De asemenea, este un moment in care traditiile si valorile culturale romanesti sunt transmise si celebrate in familie si comunitate.


Data de 9 martie a fost stabilita ca zi de sarbatoare in amintirea celor 40 de martiri, iar traditia de a face si a oferi mucenici in aceasta zi este incorporata in cultura romaneasca. Mucenicii sunt, de obicei, facuti in forma de 8, fiind simbolul acestei sarbatori.


In plus, numarul 40 are o semnificatie speciala in traditia crestina, reprezentand perioade de pregatire, purificare si transformare spirituala. De exemplu, in Biblie, se spune ca Isus a petrecut 40 de zile si 40 de nopti in post si rugaciune inainte de inceperea misiunii sale publice.


Cine au fost cei 40 de Mucenici


Sarbatoarea si traditia celor 40 de mucenici, celebrate si in 2024, sunt legate de povestea a 40 de soldati crestini care au fost martirizati in secolul al IV-lea, in timpul domniei imparatului Licinius, pentru credinta lor in crestinism.


Cei 40 de mucenicii au fost siliti de guvernatorul Armeniei sa renunte la credinta lor si, fiindca au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Dupa aceste chinuri, au fost condamnati la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. Atunci, mucenicii au inceput sa se roage Mantuitorului pentru a le usura sarcina si a rezista frigului.


Se spune ca in urma rugaciunilor, s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare s-au pogorat asupra mucenicilor. A doua zi insa, s-a dat porunca sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele si astfel toti au murit. Pentru a nu mai ramane nimic din trupurile mucenicilor, ele au fost arse, iar oasele au fost aruncate intr-un rau din apropiere.


Cei 40 de Sfinti Mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.


Astfel, sarbatoarea celor 40 de mucenici in Romania marcheaza atat amintirea si cinstirea martiriului celor 40 de soldati crestini, cat si traditia culinara asociata cu prepararea si consumul de mucenici in aceasta zi.


De ce se mananca mucenici


Si in 2024, ca si in alti ani, traditia din intreaga tara este de a pregati mucenici. In functie de regiune, exista doua retete dupa care acestia se prepara. Mucenicii sunt, de obicei, consumati impreuna cu familie si prieteni, fiind o ocazie de bucurie si celebrare.


De ce sunt mucenicii in forma cifrei 8


Traditia spune ca se fac 40 de mucenici, cati sfinti au fost martiri. Mucenicii sau sfintisorii se pregatesc in forma cifrei 8, ca un simbol al infinitului sau al vietii de dupa moarte. Pe de alta parte, cifra 8 ar putea fi un simbol al trupului omenesc.


In diferite regiuni ale Romaniei, traditiile legate de sarbatoarea celor 40 de mucenici pot varia usor. De exemplu, in unele locuri, se organizeaza procesiuni religioase sau se fac donatii catre biserici sau persoane nevoiase in aceasta zi. In plus, unele regiuni pot avea retete specifice de mucenici sau alte practici traditionale asociate cu aceasta sarbatoare.


Asadar, pe data de 9 martie, si in 2024, in functie de fiecare zona a tarii, gospodinele pregatesc cei mai buni mucenici sau macinici.


In Moldova, mucenicii mai sunt numiti si sfintisori si au forma cifrei 8. Acestia sunt copti in aluat de cozonac, dupa care sunt unsi cu miere si nuca.


In Dobrogea, mucenicii isi pastreaza aceeasi forma, doar ca sunt mai mici si se pregatesc fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca.


In Muntenia, pe langa reteta obisnuita de mucenici, se face si o ,,Uitata pentru morti", respectiv un mucenic mai mare, dar orb, pe care copiii il joaca in jurul focului si este special facut pentru cei trecuti in nefiinta.


Cum se fac mucenici


Mucenici din aluat


Mucenici 2024 - Cum se fac mucenici

Ingrediente


1 kg faina;
450 ml lapte;
50 g drojdie proaspata sau doua pliculete drojdie uscata;
125 g zahar;
3 oua;
75 g unt; o esenta de vanilie;
coaja de la o lamaie.

Ingrediente pentru sirop 200 g miere; 200 g nuca macinata.


Ingrediente pentru ornat 250 ml apa; 150 g zahar; coaja de la o portocala sau o lamaie; o lingurita esenta de rom.


Mod de preparare


Pentru inceput, se face maiaua. Se inmoaie drojdia in putin lapte, apoi se adauga o lingurita de zahar si doua linguri de faina. Se amesteca totul si se lasa deoparte pentru 15 minute. Dupa ce a crescut, peste maia se adauga restul de faina, zaharul, ouale si laptele treptat, timp in care se framanta aluatul pana se obtine o consistenta omogena.


Se adauga si untul peste si se continua framantarea. Cand este totul gata, aluatul se lasa la dospit pentru o ora sau pana cand isi dubleaza volumul. Intre timp se pregateste siropul. Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul si se lasa sa fiarba pentru cateva minute. Cand este gata, se ia de pe foc si se adauga coaja de portocala si esenta de rom. Cand aluatul a crescut, se intinde pe blatul de lucru si se formeaza bile mai mici, care se intind sub forma de batoane din care se formeaza cifra 8. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se adauga mucenicii si se lasa deoparte pentru 20 de minute.


Se ung cu ou si se pun la cuptor la 170 - 180 de grade Celsius timp de aproximativ 30 de minute sau pana cand capata o culoare aurie. Cand sunt gata, mucenicii se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se adauga siropul peste, in mod uniform, se lasa timp de 10 minute ca sa absoarba siropul, dupa care se ung cu miere si deasupra se presara nuca macinata.


Mucenici fierti cu nuca


Mucenici fierti cu nuca

Ingrediente


1 l apa;
100 g mucenici din comert pentru fiert;
100 g zahar;
100 g miez de nuca;
Un plic zahar vanilat sau o lingurita extract de vanilie;
Un varf de cutit de scortisoara;
Coaja de la o portocala;
Un praf de sare.

Mod de preparare


Intr-un vas se amesteca zaharul, coaja de portocala, zaharul vanilat ori extractul de vanilie, scortisoara si sarea. Se adauga apa peste si se pune totul la fiert. Daca iti plac mucenicii cu mai multa zeama, atunci mai poti adauga 500 ml de apa. Se lasa totul la foc pana cand siropul incepe sa fiarba in clocote.


Intre timp, nuca se prajeste putin in tigaie, dupa care se marunteste in bucatele mici. Cand siropul fierbe, se adauga mucenicii si se lasa la fiert potrivit instructiunilor de pe ambalaj.


Cand este totul gata, vasul se ia de pe foc, se acopera cu un capac si se lasa deoparte pentru 20-30 de minute, cat sa se umfle bine mucenicii si sa absoarba siropul aromat. Se adauga nuca maruntita si se consuma calzi


Vezi si alte retete de mucenici deliciosi


Traditii de Mucenici


Pe langa pregatirea mucenicilor, in ziua de 9 martie mai sunt respectate multe traditii. Unele dintre ele, mai vechi, nu mai sunt la fel de cunoscute, insa printre cele mai populare se numara traditia celor 40 sau 44 de pahare.


Se spune ca in aceasta zi sfanta de 9 martie, daca nu poti bea 44 de pahare de vin, este important ca macar sa gusti putin vin rosu sau sa te stropesti cu el, deoarece aceasta traditie simbolizeaza putere de munca peste an.


In ziua de Mucenici se fac praznice si se impart alimente, in memoria persoanelor decedate, iar pe langa clasicii Mucenici, se obisnuieste sa se imparta si fasole, nuci, poame si alune.
In aceasta zi sunt aprinse focuri in curti, gradini, in fata caselor sau pe camp. Copiii obisnuiesc sa sara peste acele focuri pentru a fi feriti de boli.
Tot de 9 martie, de Mucenici, se reteaza stupii. Mai exact, se scot stupii afara, se curata fagurile si se recolteaza mierea. Aceasta se foloseste la mucenici, dar si la diferite leacuri babesti. In anumite zone ale tarii, dupa ce au fost curatati, stupii se ung cu tuica, pentru ca roiul de albine sa se inmulteasca.
De Mucenici este bine sa se imparta si 40 de nuci frumoase, in coaja, tinerilor casatoriti, pentru ca acestia sa aiba parte de o casnicie frumoasa si trainica.
Tot o traditie populara spune ca, pentru a avea spor la bani, barbatii mananca seminte, pe care le masoara cu o lingura. La un pahar de vin se consuma si o lingura de seminte. Se pot consuma seminte de floarea-soarelui sau de dovleac.
Incepand de pe data de 9 martie, se incheie perioada cunoscuta si ca Zilele Babelor si se incepe Saptamana Mosilor.

Sursa foto - Shutterstock.com


Comments