Nicusor Dan, despre cat de pregatit este Bucurestiul pentru un cutremur major: Suntem departe cu con...


Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat luni, 4 martie, ca la capitolul privind consolidarea cladirilor cu risc seismic situatia nu este buna si ca inca asteapta rezultatele evaluarii preliminare promise chiar de PMB anul trecut.


,,Sunt doua componente, una de consolidare a cladirilor cu risc seismic, si aici suntem departe. Anul trecut am avut o initiativa foarte corecta a Ministerului Dezvoltarii, cu acea evaluare preliminara. Noi speram ca pana la finalul anului viitor sa terminam aceasta evaluare preliminara si in functie de ea sa alocam banii, in ordinea prioritatilor pe care le va stabili aceasta evaluare, pentru expertize si dupa aceea pentru consolidare", a spus primarul, intr-o declaratie de presa, citat de news.ro.


Nicusor Dan a adaugat ca pe componenta de care se ocupa ISU, anume scenariile privind ceea ce trebuie facut daca se produce un cutremur major, ,,aici stam relativ mai bine".


Seful Departamentului Urbanism din cadrul Asociatiei de Dezvoltare Zona Metropolitana, Bogdan Suditu, a declarat in martie 2023 ca primele evaluari vizuale rapide ale imobilelor din Capitala vor incepe pana in luna septembrie, iar prioritate au blocurile cu cel putin trei etaje, construite inainte de 1968, si cladirile destinate educatiei si sanatatii.


Pentru scoli si spitale, evaluarea vizuala rapida a cladirilor trebuia sa inceapa cel mai tarziu pe 1 ianuarie 2024 si finalizata cel tarziu pe 1 noiembrie 2024, anunta reprezentantul PMB acum un an.


Peste 2.500 de cladiri se pot prabusi la cutremur


In Romania sunt peste 2.500 de cladiri cu risc seismic I si II, majoritatea in Bucuresti, arata datele Ministerului Dezvoltarii.


In Capitala sunt peste 350 de cladiri care prezinta un grad de risc seismic de nivelul I, potrivit listei actualizate in 2022 de catre Primaria Municipiului Bucuresti. Aceste cladiri se pot prabusi total sau partial in cazul unui seism cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter, precum cel din 1977.


O analiza a Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta arata ca, in cazul unui cutremur similar celui din 1977, aproximativ 23.000 de cladiri din Bucuresti pot suferi avarii semnificative.


Comments