Muntii Macinului – Trasee si locuri de vizitat

Muntii Macinului – Trasee si locuri de vizitat

Muntii Macinului – Trasee si locuri de vizitat


Muntii Macinului sunt cei mai vechi munti din Romania cu sase trasee montane oficiale de vizitat si o multime de alte locuri cu privelisti spectaculoase. Citeste ce locuri poti vizita in Muntii Macinului.


Chiar daca nu sunt la fel de cunoscuti precum Muntii Carpati, Bucegi sau Rodnei, in Muntii Macinului sunt o multime de frumuseti naturale ce-si pastreaza farmecul aparte. Pozitionati intre Delta Dunarii si litoralul Marii Negre, Muntii Macin au cel mai inalt varf din lista celor mai inalte varfuri muntoase, varful Tutuiatul care masoara 467 metri inaltime si face parte din lista deosebita cu locuri de vizitat din Romania.


Trasee montane de vizitat in Muntii Macinului
Traseul Culmea Pricopanului

Un traseu care incepe in localitatea Macin, la Regia Tutunului si urca in Varful Sulucu Mare, pe la Piatra Raioasa si Saua Serparu, pana la Varful Caramalau si Fantana de Leac si se intoarce la Macin. Are o lungime de sase kilometri si este traseul perfect chiar si pentru camping cu cortul.


Pe acest traseu Masivul Pricopan este cea mai spectaculoasa creasta cu o multime de formatiuni granitice, stanci si panorame variata spre Depresiunile Macin, Dunare, Luncavita.


Muntii Macin - trasee montane si locuri de vizitat

Traseul Tutuiatul

Traseul incepe de la Centrul Greci, spre Valea Morsu, urca spre Tutuiatu si coboara pe Valea Piscului Inalt si ajunge la Cetatuia. Are o lungime de sapte kilometri, iar panorama din varf este cu adevarat spectaculoasa deoarece de aici se vede Culmea Pricopanului si varfurile crestei principale a Muntilor Macin, dar si orasele Galati, Macin si Braila.


Traseu montan Tutuiatul

Traseul Tutuiatul din Muntii Macin

Traseul Dealul cu Drum

Are o lungime de 14 kilometri si incepe de la Greci, merge spre Valea Racova si Valea Piatra Rosie, dupa care iese in Valea Curaturi si continua pe Valea Taita pana ajunge la Nifon. Traseul este usor de parcurs, iar panoramele observate de aici sunt cu totul diferite din fiecare latura pe care o parcurgi. Pe traseul montan vei avea norocul sa intalnesti si o multime de plante ocrotite de lege in Romania, plante cataratoare pe vai.


Traseul Varful Crapcea

Incepe de la Cerna, merge spre Valea lui Puiu, Varful Echistea, Varful Crapacea, Dealul Carpacea si continua pana la Balabancea, pe un drum trasat cu banda rosie pentru 12 kilometri. Pe acest traseu vei putea observa panorame largi spre Depresiunea Taita, Culmii Niculitel, dar si lacului de acumulare Horia.


Cele mai importante specii de plante pe care le poti intalni pe traseu sunt garofita pitica, clopotelul dobrogean, dar si reptile precumtestoasa dobrogeana, gusterul dobrogean, soparla de stepa, dar si pasari protejate la nivel international precum pietrarul, sorecarul mare, mierla de piatra si pitigoiul de livada.


Trasee de vizitat in muntii Macin, Romania

Traseu tematic Povestile Macinului

Este un traseu cu o dificultate medie, ce are punctul de plecare din localitatea Greci, urca pe Dealul cu Drum si continua spre varful Calcata, dupa care coboara pe Valea Carabalu. Aici se evidentiaza specii de flora si fauna de importanta europeana precum: stanjenelul de stanca, garofita pitica, militeaua dobrogeana, balaurul dobrogean.


Traseul Cozluk

Un traseu ce traverseaza mai multe ere geologice si prezinta o gama variata de roci ce apartin celor doua mari formatiuni geologice din Muntii Macin. Pe traseul montan poti intilnii mai multe specii de plante precum: ghiocelul cu frunze indoite, brandusa, codita soricelului, dar si pasari precum: soim dunarean, ciuf de padure sau acvila tipatoare.


Muntii Macin - trasee montane si locuri de vizitat

Atractii turistice din Muntii Macinului
Parcul National Muntii Macinului

Este una dintre cele mai frumoase rezervatii naturale din Romania, care se intinde pe mai mult de 10.000 de hectare. Aici se gasesc stejari pufosi si stancari, dar si paduri de gorun si peisaje unice de stepa cu aspect de gol alpin. Izvorul de la Fantana de Leac esteunul dintre obiectivele turistice din zona, la fel si traseul care urca pe Piatra Raioasa, Seaua Serparu sau Varful Caramalau.


Lacul Iacobdeal

Traseul prin Muntii Macin scoate iti va scoate in cale si lacul din apropierea comunei Turcoaia, lacul Iacobdeal. Acesta s-a format in urma extragerii granitului din fosta cariera de piatra de pe Iacobel si are un aspect asemenea lacurilor glaciare. Nu se varsa in nicio apa curgatoare si nici nu se scurge in Dunare. Lacul se alimenteaza subteran, motiv pentru care a fost denumit de localnicii din zona "La Fantana".


Lacul Iacobdeal din Muntii Macinului

Observatorul Astronomic de la Luncavita

Comuna Luncavita recunoscuta pentru zona de delta si munte este singura comuna din Romania care are si un Observator Astronomic. De aici poti observa cerul si stelele intr-un peisaj de poveste.


Vinul de Macin

Nu ai cum sa ajungi in zona si sa nu vizitezi podgoriile viticole care se intind la poalele muntilor paralel cu Dunarea Veche pe directia Macin, Greci, Carcaliu si Cerna. Aici poti afla povestea fiecarui produs din regiune, traditia vinului si poti degusta vinuri de exceptie la podgoria Sarica Niculitel.


Cetatea Arrubium

Este una dintre cele mai vechi cetati din Romania si este atestata in anul 100 e.n. Ea este trecuta pe lista monumentelor istorice din zona, iar ruinele ei se afla exact pe teritoriul orasului, in partea de nord-vest. In urma unor investigatii arheologice, aici s-ar descoprit mai multe monezi din aur si argint, dar si stalpi militar si alte inscriptii.


Daca planuiesti o vacanta ori escapada la munte, atunci ia in calcul o vizita in Muntii Macinului. Bucura-te de trasee montane spectaculoase, dar si obiective turistice unice in Romania.


Sursa foto: Shutterstock.com


Comments