Mutare bomba facuta de Zelenski - Ce ascund demiterile pe banda rulanta la nivel inalt in serviciile...

Doi oficiali ucraineni de rang inalt din apararea cibernetica au fost concediati dupa ce a fost lansata o ancheta pentru delapidare, a anuntat Guvernul de la Kiev.

Masura pare sa faca parte din campania de combatere a coruptiei lansata in Ucraina in vederea aderarii la Uniunea Europeana, comenteaza Reuters.

Ucraina si-a intensificat eforturile de reducere a coruptiei pe masura ce urmareste aderarea la Uniunea Europeana, ceea ce a facut din lupta impotriva coruptiei o conditie esentiala pentru inceperea negocierilor cu Bruxelles.

Este vorba de demiterile lui Yurii Shchyhol, seful Serviciului de Stat pentru Comunicatii Speciale si Protectie a Informatiilor al Ucrainei (SSSCIP), si a adjunctului sau Viktor Zhora.

Zelenski nu a oferit insa niciun motiv oficial pentru demiterea celor doi.

Anuntul demiterii din Guvern a fost facut de Taras Melnychuk, seful de cabinet, pe canalul sau de Telegram.

Mutarea facuta de Zelenski a venit la doar o ora dupa ce procurorii anticoruptie au deschis o ancheta cu privire la presupusa schema de delapidare pusa la cale de sase persoane, in vederea deturnarii a 62 de milioane de grivne ucrainene (1,3 milioane de lire sterline sau 1,72 milioane de dolari) intre 2020 si 2022.

In schema ar fi fost implicate 6 persoane, procurorii suspectandu-i pe oficiali ca au cumparat programe software la preturi supraevaluate. Biroul National Anticoruptie de la Kiev a declarat ca achizitiile facute pentru doua companii din subordinea SSSCIP au fost derulate in cadrul unei licitatii la care nu au avut acces si alti ofertanti.

Seful Serviciului de Stat pentru Comunicatii Speciale si Protectie a Informatiilor al Ucrainei (SSSCIP), Shchyhol, a transmis intr-un mesaj postat pe Facebook ca este increzator ca isi poate dovedi nevinovatia, potrivit Interfax Ucraina.

In investigatie ar fi fost vizat si un miliardar, fost patron al presedintelui Zelenski si pe fostul sef al Curtii Supreme a Ucrainei. Insa amandoi au negat infractiunile de care ar fi fost acuzati, noteaza Reuters.

In luna septembrie, Shchyhol a declarat pentru Reuters ca spionii rusi ar folosi hackeri pentru a viza sistemele informatice catre agentiile de aplicare a legii pentru a identifica si obtine dovezi legate de presupusele crime de razboi ale rusilor.

Zelenski a facut mai multe schimbari in ultima luna in randul conducerii fortelor armate ale Ucrainei.

Demiterea din functie a lui Scihol si Jora vine la doar o zi dupa ce presedintele Zelenski l-a inlocuit si pe comandantul fortelor medicale din cadrul armatei ucrainene. In cazul respectiv insa presedintele ucrainean a invocat necesitatea unei ,,schimbari".

Iar la inceputul lunii noiembrie, presedintele Ucrainei l-a inlocuit din functie si pe comandantul fortelor speciale ucrainene, o mutare care i-a luat prin surprindere pe multi, mai ales dupa succesele inregistrate de la inceperea invaziei rusesti.

Comments