Noua Lege a pensiilor a fost adoptata in Parlament - Decizie cruciala pentru toti romanii - Cati ban...

Legea pensiilor a primit votul final in Parlament. A fost adoptata cu 199 de voturi ,,pentru", 39 de voturi ,,impotriva" si 17 abtineri, alaturi de un deputat care nu a votat.

Proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii a primit votul final, luni, 20 noiembrie, in Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. Dupa vot, legea merge spre promulgare catre presedintele Klaus Iohannis, in cazul in care nu va fi depusa nicio sesizare la Curtea Constitutionala.

Votul din Camera Deputatilor pe legea pensiilor a intarziat peste o ora. Acesta era programat sa inceapa luni de la ora 16.00. Inainte de primirea raportului de la Comisa de munca, Simona Bucura-Oprescu , ministrul Muncii, a fost convocata de premierul Marcel Ciolacu, potrivit Realitatea PLUS.

Ministra Muncii a fost chemata din plen la intalnirea de taina cu premierul inaintea inceperilor dezbaterilor pe legea pensiilor, relateaza Realitatea PLUS.

Sedinta a avut loc in biroul sefului actual al Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, cu premierul Marcel Ciolacu.

Ulterior, Simona Bucura-Oprescu a revenit in plen pentru votul in procedura de urgenta pe legea sistemului de pensii.

,,Astazi, impreuna, avem in atentie un proiect extrem de important pentru Romania, un proiect care isi doreste sa aduca echitate romanilor, sa aduca pensii care reprezinta o forma de respect, atat pentru romanii care au muncit, dar si pentru romanii care muncesc. Noua lege are doua elemente importante: contributivitatea si munca. Acestia sunt cei doi piloni pe care se bazeaza reforma pe care o facem astfel incat la munca egala sa avem venituri egale ale pensiilor.

Cred ca este important ca fiecare dintre noi astazi in ceea ce priveste acest proiect de lege sa aratam ca suntem o echipa, aceeasi echipa care reprezentam interesele romanilor si intelegem cat de important este, pe de o parte, sa adoptam acest act normativ in procedura de urgenta, asa cum a aprobat Biroul permanent, dar, in acelasi timp la timp, pentru a fi gata cu reforma astfel incat Comisia Europeana sa elimine acel 9,4 % care ar fi inghetat pensiile romanilor pana in 2070.

Contam pe sustinerea dumneavoastra pentru acest proiect de lege si impreuna ne dorim ca, in anii ce urmeaza, romanii sa se bucure de prevederile pe care acest proiect le aduce" a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, inaintea prezentarii proiectului legii pensiilor, a amendamentelor propuse si a votului final.

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a intrat in dezbaterea deputatilor, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii poate fi consultat AICI

Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente in cadrul Comisiei pentru munca a Camerei Deputatilor.

Legea a fost adoptata pe repede-inainte in Senat, intai in comisia de munca si apoi in plen, iar multe dintre amendamentele admise in comisia de munca au fost ulterior respinse in plen. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu si ministrul Finantelor Marcel Bolos au lipsit de la dezbateri. Un secretar de stat din Ministerul Muncii a anuntat ca legea va avea un impact de 25 de miliarde lei anul viitor. Opozitia (USR) a incercat sa afle de unde vor fi gasiti acesti bani, dar niciunul dintre sustinatori nu a oferit vreo explicatie.

Liderii senatorilor USR si AUR, Radu Mihail si Claudiu Tarziu, au solicitat retrimiterea la comisii a initiativei legislative, USR a cerut pentru trei saptamani, iar AUR macar pentru doua saptamani, insa ambele solicitari au fost respinse de catre senatori.

Dupa votarea proiectului, reprezentantii USR au spus ca senatorii partidului au votat impotriva propunerii de lege. Totodata, liderul senatorilor AUR Cladiu Tarziu a anuntat ca senatorii formatiunii s-au abtinut la vot, pentru ca "o marire cat de cat e mai buna decat nimic".

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi "pentru", sase "impotriva" si 19 abtineri.

Comments