Nicolae Ciuca, la cea de-a 31-a Sesiune Anuala a Adunarii Parlamentare a OSCE: In aceste zile, capit...

,,Este o mare onoare sa gazduim cea de-a 31-a Sesiune Anuala a Adunarii Parlamentare a OSCE. Multumesc tuturor celor care au facut posibila organizarea la Bucuresti a acestui prestigios eveniment. Am convingerea ca dezbaterile din aceste zile vor da nastere unor solutii si actiuni care sa contribuie la dezideratul securitatii, al promovarii democratiei si drepturilor omului in regiune. In aceste zile, capitala Romaniei devine centrul discutiilor despre securitatea Europei si despre solutiile cele mai acute pentru problemele cu care ne confruntam. Suntem la doi ani si jumatate de la invazia Rusiei in Ucraina. La doar cateva sute de kilometri de locul in care ne aflam, romanii aud sunetul conflictului de dincolo de granita. Agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei a facut ca razboiul sa revina pe vechiul continent. Este o realitate pe care trebuie sa o privim cu realism si hotarare, cu o gandire pe termen lung si actiuni pe masura. Autoritatile romane au decis sa nu permita participarea delegatiilor Federatiei Ruse si Belarusului la aceasta Sesiune a Adunarii Parlamentare a OSCE. Misiunea noastra este securitatea si cooperarea. Cine submineaza in mod activ si deliberat securitatea in Europa, nu poate avea pretentia sa participe la aceasta Adunare. Nu putem accepta ca cineva sa abuzeze de principiile si regulile acestei Organizatii, in timp ce le incalca flagrant", a declarat Nicolae Ciuca, potrivit News.ro.

In abordarea temei centrale a sesiunii - ,,Rolul OSCE in actuala arhitectura de securitate: o perspectiva parlamentara" - se cuvine sa pornim de la cateva premise, a continuat el.

,,Prima este aceea a urgentei actiunii noastre. Ne aflam intr-un an critic atat pentru soarta razboiului din Ucraina, cat si pentru viitorul democratiei si al ordinii internationale bazate pe reguli. Actiunea sau inactiunea noastra vor cantari semnificativ pentru viitorul regiunii. Orice ezitare poate sa insemne prelungirea conflictului din Ucraina, adancirea amenintarii in regiunea Marii Negre, cu grave consecinte de securitate, economice si sociale pentru intreg continentul. De aceea, trebuie sa ajutam Ucraina acum, cu tot ce ne sta in putinta, nu doar pentru a se apara, ci pentru a castiga razboiul si a-si elibera teritoriul", a mai spus Ciuca.

Presedintele Senatului a subliniat, din nou, importanta consolidarii sprijinului international pentru Republica Moldova, in contextul conflictului din Ucraina.

,,In contextul conflictului din Ucraina, vreau sa subliniez inca o data importanta intaririi sprijinului international pentru Republica Moldova. A doua premisa tine de relevanta formatelor multilaterale si a dialogului pentru rezolvarea conflictelor si adaptarea la contextul actual. Parlamentele sunt organismele reprezentative ale democratiilor. Actiunea noastra la nivel parlamentar trebuie sa se ridice la imperativul momentului. A treia premisa este aceea ca ne aflam la intersectia unei multitudini de crize si amenintari care se potenteaza reciproc, pe toate cele trei dimensiuni ale actiunii OSCE: politico-militara, economica si de mediu, respectiv umana. Razboiul se poarta nu doar pe campul de lupta, ci si pe terenul dezinformarii, manipularii si propagandei, care alimenteaza discursul de ura, extremismul si radicalismul", a mai precizat Ciuca.

,,Marea batalie a anului 2024 este aceea intre democratie si autoritarism, intre apararea ordinii internationale bazate pe reguli si cei care vor sa o distruga, intre un mod de viata care pune in centrul sau libertatea, drepturile individului, toleranta si cei care vor sa le suprime", a mai punctat el.

Presedintele Senatului a mai spus ca ,,batalia noastra nu se opreste la anul 2024".

,,Personal, am vorbit in mai multe randuri despre nevoia unei viziuni pe termen lung, despre un ,,deceniu al securitatii", care sa includa raspunsuri coerente la toate crizele prezentului si viitorului: de la cea de securitate la pericolul extremismului si la impactul conflictelor asupra economiilor, mediului si oamenilor; de la declinul demografic la provocarile generate de migratie. Acestora li se adauga incertitudinile care vin din dezvoltarea noilor tehnologii, in special a inteligentei artificiale. Prin reprezentativitatea sa, acesta este forul cel mai indreptatit sa ofere o asemenea viziune. Astazi, mai mult ca oricand, OSCE joaca un rol cheie pentru consolidarea securitatii si cooperarii in Europa prin abordarea sa cuprinzatoare. Romania a fost si ramane un partener determinant si activ pentru implementarea deplina a principiilor si angajamentelor asumate. Romania si-a propus sa fie un model in ceea ce priveste protejarea si promovarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Actiunile noastre sistematice, pe termen lung, au vizat pe de-o parte incurajarea participarii politice si civice si incluziunea sociala. Pe de alta parte, s-au concretizat in strategii complexe pentru a combate orice forma de discriminare si pentru a proteja drepturile fundamentale ale omului", a mai precizat presedintele Senatului.

El a mai afirmat ca ,,Romania se afla in prima linie a luptei impotriva antisemitismului si oricarei forme de discriminare si de discurs de ura".

,,Vorbesc de la sine politicile adoptate in timp de statul roman, dar si eforturile de informare si educare a tinerelor generatii. Reamintesc faptul ca Romania a inclus in programa scolara de liceu disciplina obligatorie ,,Istoria evreilor. Holocaustul". Noua strategie este raspunsul autoritatilor romane la evolutiile ingrijoratoare si la proliferarea extremismului si antisemitismului in spatiul occidental. Pentru Romania, protejarea si promovarea drepturilor si libertatilor fiecarei persoane si asigurarea sigurantei cetatenilor, sub orice forma, este o prioritate absoluta. In incheiere, urez succes celei de-a 31-a Sesiuni a Adunarii Parlamentare a OSCE. Va multumesc inca o data pentru implicare si participare. Si pentru ca ati ales Romania sa fie gazda acestui eveniment deosebit de important pentru OSCE, dar si pentru Romania, pentru tot ce inseamna diplomatie parlamentara. Va multumesc si va urez succes!", a conchis Nicolae Ciuca.

In perioada 29 iunie - 3 iulie 2024, Parlamentul Romaniei gazduieste, la Bucuresti, cea de-a 31-a Sesiune anuala a Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (AP OSCE), tema reuniunii fiind ,,Perspectiva parlamentara privind rolul OSCE in actuala arhitectura de securitate". Cu prilejul sesiunii de la Bucuresti, membrii Adunarii vor vota o noua conducere a organizatiei (presedintele si trei vicepresedinti) si noi conduceri la nivelul comisiilor generale.

Comments