Nicolae Ciuca, la Realitatea PLUS: ,,Daca Rusia ajunge la gurile Dunarii, va asigur ca vom aloca cel...

Anca Alexandrescu: Pe invitatul de asta seara l-am cunoscut ca un om echilibrat, cu mult simt. Am criticat de mai multe ori echipele de campanie, ca vor sa-i arate altfel decat sunt, pentru ca din acest motiv dezamagirea e foarte mare. Vorbesc la modul general. Nu am sa fac in campania electorala emisiuni laudative, ci am sa pun intrebarile oamenilor.

Anca Alexandrescu: Ce este cu candidatura domnului Iohannis?

Nicolae Ciuca: Este vorba despre o situatie similara de acum 20 de ani, atunci cand alegerile prezidentiale s-au suprapus cu cele parlamentare. Si atunci, dar si acum, e vorba de dreptul fiecarei persoane de a alege si de a fi ales. Acum 20 de ani a fost contestata, iar motivarea Curtii Constitutionale a fost ca oamenii, indiferent de pozitia lor, trebuie sa se bucure de asa ceva.

Anca Alexandrescu: De ce nu ati avut aceasta initiativa mai devreme?

Nicolae Ciuca: Nu este facuta doar pentru Iohannis, este vorba de o propunere legislativa ce va fi votata Parlament abia atunci va fi valabila. Nu este vorba de a forta.

Anca Alexandrescu: Culmea e ca in 2004 PNL a contestat decizia. Totusi, nu stirbeste imaginea PNL?

Nicolae Ciuca: NU. Am vazut criticile domnului Crin Antonescu, domnia sa avea o alta retorica acum cateva luni.

Anca Alexandrescu: Da, asa! Crin Antonescu a avut alt discurs. A tacut cat a vazut-o pe Adina Valean europarlamentar?

Nicolae Ciuca: Nu cred. Totusi, nu toti au coloana vertebrala. Pentru fiecare dintre noi e bine sa ne prezentam as cum suntem. Ca atare, orice presedinte, dupa 10 ani in functie, are o experienta si o cunoastere la un nivel ce nu merita irosit.

Anca Alexandrescu: Nu cred ca romanii au aceeasi opinie.

Nicolae Ciuca: Daca ne uitam la cei 10 ani de mandat, vedem un om cinstit si onest.

Anca Alexandrescu: NU vreau sa va contest, dar mandatul lui Iohannis nu prea a fost chiar onest. Nici azi nu stim cat au costat deplasarile in strainatate.

Nicolae Ciuca: Cu Eduard Hellvig am o relatie buna de pe vremea cand eram ministru al Apararii. Nu pot sa spun ca il cunosc foarte bine, suntem doi oameni care au colaborat. Usa PNL va fi mereu deschisa pentru Hellvig.

Anca Alexandrescu: Domnul Bolojan va accepta ca Hellvig sa fie premier?

Nicolae Ciuca: Apreciez activitate lui Bolojan, filiala Bihor are cele mai bune rezultate din intreg partidul. Recunosc faptul ca Ilie Bolojan este unul dintre liderii partidului.

Anca Alexandrescu: V-a bagat mortul in casa doamna Lasconi.

Nicolae Ciuca: Cred ca i l-au bagat lor, cu declaratia lui Lasconi. Un proiect mai mare cu doar 8% nu mi da bine la aritmetica. Cu domnul Bolojan am avut o relatie buna.

Anca Alexandrescu: Este vreo varianta in care sa va retrageti si PNL sa-l sustina pe Geoana?

Nicolae Ciuca: Pare sa fie o gluma. Eu, sa ma retrag? Niciodata!

Anca Alexandrescu: Au existat discutii cu Geoana?

Nicolae Ciuca: NU! Cum putem sustine un fost membru PSD? A fost 5 ani conducatorul PSD! NU e prea independent. E cel mai longeviv presedinte al PSD.

Nicolae Ciuca: Banii de panotaj i-am folosit pentru mai multe evenimente. Atunci s-a venit cu propunerea de promovare a presedintelui PNL. Nu este ilegal.

Anca Alexandrescu: Totusi, a fost prea mult. De ce a fost nevoie de carte?

Nicolae Ciuca: Multi membri intreaba mereu cine este Ciuca. Am 4 ani in politica, oamenii nu ma cunosc si am considerat ca aceasta carte este un fel de CV al meu.

Anca Alexandrescu: Sunteti sustinut de americani?

Nicolae Ciuca: Sunt sustinut de plenicenii mei, de romani. Merg in tara, nu fac altceva decat sa discut cu oamenii pe strada. Vin americanii sa voteze? NU! Romanii ma voteaza!

Anca Alexandrescu: Ce faceti cu pensiile militarilor?

Nicolae Ciuca: Este o problema legata de aplicarea Legii 223, care a produs inechitati intre cei care au iesit inainte si cei de dupa. De asemenea, mai este si problema cu solda. Gradul este proprietate a persoanei, atat timp cat e in viata. Este discrepanta intre cei care au trecut in rezerva si cei care o vor face. Am inteles ratiunea lui Ciolacu si mi-a promis ca va face ceva ca sa elimine aceste inechitati. E obligatoriu sa rezolvam. Avem deja un proiect de lege depus in Parlament si am discutat si cu premierul, pentru ca e nevoie de majoritate. Am convenit ca pana saptamana viitoare sa venim cu o varianta.

Anca Alexandrescu: Care sunt relatiile actuale cu PSD?

Nicolae Ciuca: In prezent, PNL ramane angajat in derularea actului guvernamental. Asa ca, tot ce tine de aceste probleme se inscriu intr-o relatie guvernamentala cu PSD.

Anca Alexandrescu: Limitati perioada de conducere a sefilor din servicii?

Nicolae Ciuca: Cum sunt limitate mandatele pentru functiile relevante, e important ca si cele ale sefilor serviciilor sa fie limitate.

Anca Alexandrescu: Daca ati ajunge presedinte, pe cine ati suna din afara tarii prima oara?

Nicolae Ciuca: Cred ca atunci cand iesi presedinte, esti sunat. Am relatii externe. Una este sa dai un telefon de curtoazie, alta e sa dai pentru rezolvarea problemelor. Acestea telefoane se dau pe baza unor dosare despre aceste probleme.

Anca Alexandrescu: L-ati pune premier pe Iohannis?

Nicolae Ciuca: Nu putem nominaliza acum pe cineva. In momentul de fata nu discutam despre astfel de scenarii, abia dupa alegeri discutam.

Anca Alexandrescu Mai luati in calcul rotativa?

Nicolae Ciuca Sa vedem rezultatul de dupa alegeri. Mi-as dori o majoritate formata din dreapta politicii. Daca romanii vor decide, nu vom mai avea aceasta rocada.

Anca Alexandrescu Reduceti numarul parlamentarilor?

Nicolae Ciuca: Nu se poate aplica reducerea numarului de parlamentari, pentru ca e nevoie de modificare Constitutiei.

Anca Alexandrescu: Alocati 3% din PIB pentru armata?

Nicolae Ciuca: Ucraina are nevoie de ajutor, in sensul in care reuseste sa mentina fortele Rusiei la sute de kilometri de granita Romaniei. Va asigur ca daca Rusia ajunge la gura Dunarii, atunci vom aloca cel putin 4-5% din PIB pentru armata.

Anca Alexandrescu: Vad o declaratie a doamnei Adina Valean, care spune ca nu prea s-a inteles cu dumneavoastra, adica are o legatura cu declaratia doamnului Antonescu, spune ca pe teme europene mai degraba s-a inteles cu Mircea Geoana

Nicolae Ciuca: Eu pot sa va spun atat. Cat am discutat cu dumnea ei, au fost teme legate de tot ceea ce a tinut, de proiectele si programele de infrastructura. In Romania au aparut acele proiecte pentru interconectare cu Ucraina, Republica Moldova. Si proiectul care pentru mine a avut relevanta si are in continuare este Fast Danube, pe care Uniunea Europeana-l finanteaza si care ne-ar fi de mare folos.

Anca Alexandrescu: Totusi nu va ingrijoreaza ca si doamna Valean si domnul Antonescu pronunta numele domnului Geoana?

Nu. E o dovada ca exista o agenda comuna si asta este.

Anca Alexandrescu: Adica au o alta agenda decat cea a PNL-ului, asta vreti sa-mi spuneti. Atat timp cat la nivelul Partidului National Liberal exista o disponibilitate de dialog intern.

Ati vazut ca ies foarte multe stiri din sedintele noastre de BPN, din sedintele noastre de birou. Ca de la toate partidele. Ca atare este transparenta, este dialog, este democratie sa pot discuta toate aceste probleme la partid si daca nu se rezolva atunci pot sa procedeze cum considera dumneavoastra.

Anca Alexandrescu: Sa ne intoarcem la inundatii. Am vazut ca v-ati dus acolo alaturi de premier. Foarte multa lume s-a intrebat de ce v-ati dus acolo, pentru ca si dumneavoastra ati fost premier. Deci si in mandatul dvs. de premier, ca si in mandatul domnului Ciolacu, ca si in mandatul domnului Orban, domnului Citu, domnului Ciolos, domnului Ponta, ar fi putut sa se rezolve. Am vrut sa ii amintesc pe toti si domnul Grindeanu, si domnul Tudose, si doamna Dancila, ca sa fie foarte clar ca de la inundatie din 2013 din acelasi loc, toti acesti premieri s-au perindat si problemele nu s-au rezolvat.

In primul rand, dati-mi voie sa mi exprim regretul pentru pierderea vietilor omenesti, sa transmit condolente familiilor si sa indemn pe toti cei care au spiritul acesta de solidaritate, dau dovada de empatie cu cei care sunt efectiv devastati de aceste inundatii si prin voluntariat sau cum considera fiecare ca poate sa ajute sa mearga si sa ii sprijina, sa ii sprijinim cum putem mai bine pe oamenii din judetul Galati. Sunt comunele Pechea, Slobozia, Conachi, Costache Negri, Tudor Vladimirescu, toate au fost foarte grav afectate. Eu am fost acolo de sambata dupa ameaza pana duminica dimineata, am lipsit cateva ceasuri cat am venit la Consiliul National dupa care m-am intors si am revenit in Bucuresti luni noaptea. Ne-am organizat si am asigurat echipe de voluntari de la organizatia noastra.

Anca Alexandrescu: Deci scopul prezentei acolo a fost ca ati mers cu voluntari sa ajutati?

Am lucrat in zona de est a tarii din 2007 pana in 2014 si am prins toate inundatiile care au afectat acea zona si am considerat ca daca pot sa dau o mana de ajutor prin experienta pe care o am si cunoscand foarte bine relieful de acolo, am mers, am vorbit cu premierul, i-am zis daca are nevoie, am mers, am fost impreuna cu elicopterul, ca jos de la baza nu ai cum sa vezi care sunt adevaratele motive.

Anca Alexandrescu: Dar totusi v-am enumerat atatia premieri din 2013 pana astazi in acelasi loc, in acelasi loc s-a intamplat acelasi lucru. Erau oameni care spuneau ca mi s-a intamplat de trei ori, de cinci ori. De trei ori, cel putin 2013, 2016, 2014. Nicolae Ciuca: S-a intamplat de trei ori. Acolo sunt lucrari hidrotehnice care au fost incepute de pe vremea fostului regim, pana in 1989. Acum sunt efectiv parasite si la un stadiu de degradare destul de mare. S-a inceput si se finalizeaza o astfel de lucrare pe paraul Tecucel. Este o investitie de 30 de milioane de euro. Este aproape de finalizare. Doar ca natura nu a facut sa cada 200 de litri. N-am zis sa ploua. Cand vorbim de 200 de litri pe metru cu patrat cade apa... Anca Alexandrescu: Dar oamenii nu puteau fi evacuati? Nicolae Ciuca: Am discutat chestiunea aceasta cu doctorul Arafat. Si mi-a spus ca now castingul inseamna ca din momentul in care primesc avertizarea...Anca Alexandrescu: In 4 ore, cred ca puteau fi evacuati oamenii. Domnul Arafat, cu asta ar fi trebuit sa se ocupe. Sunt oameni care au stat si 9 ore si n-a ajuns nimeni la ei.

Nicolae Ciuca: Cred ca este absolut obligatoriu ca institutiile responsabile care au pricepere in acest domeniu sa continui aceste planuri de investitii, sa faca reevaluari, sa se adapteze la noile conditii climatice.

Anca Alexandrescu: Poate pune specialisti, nu cum a facut domnul Orban, sa puna manicuriste in conducerea apelor romane si personaje care se cred animale politice. Nicolae Ciuca: Va spun ca cei cu care am fost la Galati au fost cu adevarat specialisti pentru ca prin decizia pe care am luat-o in seara de sambata sa producem o brese in dig, am reusit sa evacuam apa... Anca Alexandrescu: Vreau sa va mai intreb o chestie de politica externa. In ultimele zile a escaladat situatia si in Orientul Mijlociu. Ati vazut ce s-a intamplat cu acele explozii in Liban. Astazi Israelul a pornit niste atacuri asupra Libanului. Cum impacteaza Romania aceasta evolutie din zona respectiva? Nicolae Ciuca: Este o situatie deosebit de complicata, ingrijoratoare, nu doar pentru Romania. Este o situatie care pana in momentul de fata se mentine in anumiti parametri de control. In momentul in care situatia va escalada, cred ca nu putem sa evaluam in momentul de fata consecintele... Este o ingrijorare pentru ca putem sa vedem care sunt elementele de coordonare intre Hamas si Hezbollah.

Putem sa constatam Israelul la mijloc si modalitatea in care incearca sa rezolve problemele si sa ajunga la un acord de pace cu Hamas in sudul Israelului, dar in acelasi timp preocuparile si atentia pe care o acorda atacurilor care au venit permanent din Liban si au fost executate de catre Hezbollah. Ca atare este destul de complicat doar pe baza a informatiilor din surse deschise sa putem sa facem o evaluare a ceea ce urmeaza sa se intample. Israelul se simte inconjurat, se simte atacat permanent ca atare masurile de raspuns in momentul de fata trebuie sa fie controlate la un anumit nivel, astfel incat situatia sa nu escaladeze.

Anca Alexandrescu: Domnule Ciuca, Klaus Iohannis va fi primul pe lista la Bucuresti?

Nicolae Ciuca: Mai intai sa finalizam procedura din Parlament iar ulterior, daca domnia sa va lua o decizie vom vedea pe ce lista va...

Anca Alexandrescu: Deci imi spuneti ca inca n-a decis domnul Iohannis daca candideaza sau nu?

Nicolae Ciuca: Nu poate sa decida atat timp cat nu avem o lege care sa-i dea voie sa candideze.

Anca Alexandrescu: Cred ca asta se va rezolva, nu?

Nicolae Ciuca: Ramane de vazut.

Anca Alexandrescu: Sper ca va tineti promisiunea sa treaca legea cu pensionarii militari la fel de repede cum trece si modificarea pentru Klaus Iohannis.

Doamna Alexandrescu, am vorbit astazi am vorbit cu premierul si saptamana viitoare in coalitie vom discuta acest proiect de lege. Final, care va fi depus, semnat de mine si de Marcel Ciolacu.

Anca Alexandrescu: Vedeti ca ramane inregistrat. Merg pe incredere, pentru ca dupa aceea ma cearta telespectatorii ca m-am purtat prea frumos cu dumneavoastra inseamna m-am purtat normal, asa cum era firesc.Anca Alexandrescu: Daca ajungeti presedinte, o sa dati interviuri? Pentru ca presedintele Iohannis n-a dat niciun interviu.

Nicolae Ciuca: Dumneavoastra ati spus ca doar aici am venit de trei ori. Aseara am fost la doua interviuri. Si ceea ce vreau sa va spun este urmatorul lucru. Rolul fiecaruia dintre noi este acela de a cauta sa eliminam toate aceste abordari de discordie, de ura. Trebuie sa ne reunim intr-un set de valori, intr-un set de principii.

Anca Alexandrescu: Sa stiti ca asta este o mare provocare pentru urmatorul presedinte al Romaniei. Sa incerce sa impace romanii intre ei care sunt dezbinati.

Nicolae Ciuca: Doamna Alexandrescu, trebuie sa facem in asa fel incat sa ne uitam ce inseamna cu adevarat repunerea in valoare intre valorile sociale a muncii cei care muncesc sa fie rasplatiti dupa o activitate si dupa o recompensa bine meritata. Trebuie sa vedem cum facem sa sustinem mediul de afaceri. In Romania, mediul de afaceri este tratat ca cineva care doar este obligat sa dea bani la proiectul statului.

Anca Alexandrescu: Amintesc pe final ca sunteti la guvernare inca, domnule Ciuca. Sunteti inca la guvernare.

Tocmai pentru asta am luptat. Astfel incat mediul de afaceri sa beneficieze de sustinere si de tot ceea ce poate sa inseamne despovararea aceasta fiscala, birocratica. Sa aducem intelectualii inapoi in politica. Iar tinerilor sa le asiguram acel start care sa-i determine sa ramana in tara. Cineva spunea in zilele trecute ca e mai usor sa-ti iei un bilet sa pleci din tara. N-au plecat ca au vrut. Au plecat ca au fost nevoiti.

Comments