Nicolae Noica a estimat cand se va produce un cutremur la fel de mare ca cel 1977, iar vestile au pu...

Declaratiile oficialului Academiei Romane au fost facute in cadrul dezbaterii "Cat de pregatita este Romania la un nou cutremur?" organizata de Academia Romana si Curtea de Conturi a Romaniei. Evenimentul si-a propus un cadru de analiza si reflectie asupra nivelului de pregatire al tarii noastre in fata unui posibil cumplit eveniment seismic.

"Am facut o istorie a cutremurelor de-a lungul timpului. Primul cutremur, in 1599, in timpul lui Mihai Viteazul, culmea, a avut loc in ziua de 4 martie si, dupa aceea, o serie intreaga de date. Ce am constatat? Noi vorbim ca la 40 de ani se va produce cutremur. Se vede ca au fost cutremure in 1940 si in 1977. Deci, s-au produs aceste doua cutremure. Intorcandu-ne in timp avem 1802 - 1838, marele cutremur care a daramat Spitalul Coltea, tot asa, la 37 de ani. Intre aceste grupe, la 70 de ani, 80 de ani, se produc aceste cutremure. De aceea, afirm ca un astfel de cutremur, de taria celui din 1977, nu va fi inainte de 2040. Dar, incerc sa spun cat mai putin acest lucru, pentru ca administratiile sa inteleaga ca trebuie sa facem ceva", a explicat Noica, in cadrul dezbaterii.

Seismologul Gheorghe Marmureanu: Cutremurul din 1977 a fost atipic, e greu sa ne dam seama de ce s-a produs. Care a harta de risc a Capitalei?El a amintit ca prima mare cladire construita dupa normele seismice din 1942 este Palatul Bancii Nationale din Strada Doamnei."Am cercetat si am si scris, Palatul Bancii Nationale este prima mare cladire proiectata la seism. Apoi profesorul Mazilu a scris despre cladirea Palatului Scanteii, Casa Scanteii este facuta tot asa. Am scris recent despre Opera Romana facuta in 1953, lucrare facuta in doi ani. Tot asa a fost facuta si nu are nicio fisura", a evidentiat Nicolae Noica.Vicepresedintele Curtii de Conturi, Lucian Heius, a subliniat, la randul sau, ca toti cei care sunt implicati in aceasta problema care poate exista la un moment dat in Romania ar trebui sa actioneze "cu multa responsabilitate si cu foarte multa viteza, pentru ca, de fapt, timpul este cel care de cele mai multe ori este cel mai mare dusman al nostru", pentru a nu trece din nou printr-un dezastru asemanator cu cel care a avut loc in 1977.

Ipoteza soc: Ceausescu stia ca se va produce un cutremur devastator in 1977

"Noi, ca si Curte de Conturi, nu putem face altceva decat sa auditam si sa venim sa propunem niste solutii, sa dam niste recomandari catre institutii care sunt abilitate si care au rolul important in a lua decizii, vorbim de decizii politice si in domeniul administrativ", a afirmat Heius.Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei Daniel Surdu a sustinut ca, in prezent, din pacate, nu mai exista experti."Sunt foarte multe forte implicate, nu doar politice, ci si guvernamentale, in a rezolva aceasta problema a cladirilor cu risc seismic ridicat, cat si a situatiilor de urgenta in cazul acestor evenimente neplacute. (...) Vreau sa va spun ca Ministerul Dezvoltarii este implicat in rezolvarea acestor probleme, pentru ca in acest context au fost elaborate mai multe programe nationale care privesc riscul seismic. (...) Sunt probleme cu expertizele pentru ca, din punctul meu de vedere personal, nu prea mai exista experti sau cei care exista sunt greu de abordat", a transmis Daniel Surdu.El a precizat ca, pentru a se putea duce la bun sfarsit programele de consolidare initiate, este nevoie "de stabilitate".

Peste jumatate dintre romani sunt ingrijorati de urmarile unui CUTREMUR ca cel din 4 martie 1977, insa doar una din cinci locuinte este asigurata - SONDAJ

Potrivit prof. univ. Radu Sorin Vacareanu, rector al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, cadrul legal referitor la riscul seismic pentru constructiile din Romania este pus la punct."Cadrul legal, daca ne referim la riscul seismic, este suficient de bine pus la punct, in sensul ca avem o lege care ne spune ce avem de facut, avem o strategie nationala de reducere a riscului seismic, din strategia nationala au mai decurs o serie de documente care cred ca sunt foarte folositoare, avem un cod de proiectare la cutremur, care este obligatoriu in toata tara, pentru oricine, care se afla acum in revizie la universitate pentru a avea o editie imbunatatita, si avem un cod de evaluare a cladirilor existente din punct de vedere al rezistentei la cutremur", a explicat Radu Sorin Vacareanu.

El a amintit ca o noutate in legislatie o reprezinta metodologia de evaluare vizuala rapida."Ce apare nou in legislatie in urma strategiei nationale este aceasta metodologie de evaluare vizuala rapida care nu inlocuieste expertiza tehnica, dar creeaza premisele unei prioritizari a cladirilor din punct de vedere al riscului seismic. Expertiza tehnica este consumatoare de timp, este consumatoare de resurse, umane si financiare, dureaza o perioada semnificativa si atunci avand in vedere daca ne referim la locuinte - si avem undeva peste noua milioane de locuinte - este evident ca nu vom putea prin expertiza sa rezolvam acea situatie si atunci vine acea expertizare vizuala rapida care dureaza mult mai putin, se poate face din exteriorul cladirii si in felul acesta se colecteaza o serie de informatii relevante ingineresc care vor permite, intr-o prima faza, ierarhizarea cladirilor in vederea riscului seismic si apoi o prioritizare pentru expertizare si consolidare", a aratat rectorul Univeristatii Tehnice de Constructii Bucuresti.

Terenul spitalului Witting a fost evaluat la doar 2 lei. Magia prin care 7.300 mp in inima Capitalei au ajuns sa coste cat o ceapa degerata

Comments