Teritoriul Romaniei in pericol: Aproape un hectar dispare in fiecare an. Judetele Botosani si Galati...

Romania se confrunta cu o problema grava legata de pierderea terenului, cauzata in principal de actiunea de eroziune a Raului Prut. Acesta ,,musca" permanent din malul romanesc, determinand o reducere a teritoriului tarii. In ultimii patru decenii, aproximativ 60 de hectare au fost pierdute in judetele Botosani si Galati ca rezultat direct al actiunii acestui rau.

In satul Baranca, din comuna Hudesti, judetul Botosani, o localitate situata chiar la granita cu Ucraina, raul Prut rupe constant din malul romanesc, se arata in intr-o interpelare parlamentara facuta de deputatul Dorinel Cosma. Conform documentului, primarul comunitatii locale, din anii comunismului si pana acum, peste 60 de hectare din malul romanesc au disparut.

Anca Alexandrescu este pe urmele lui Coldea! Ancheta exploziva marca Culisele Statului Paralel, incepand de luni, de la ora 21.00

Pierderea de teritoriu romanesc, prin eroziunea raului Prut, a fost constatata si in judetul Galati. In anii 2016 si 2017, Administratia Nationala Apele Romane a efectuat o serie de cercetari privind cauzele si evolutia acestui fenomen. Conform studiului elaborat atunci, zona raului Prut, in dreptul trecerii de frontiera intre Romania si Republica Moldova, este cea mai erodata zona, ceea ce a dus la aceasta situatia ingrijoratoare, si anume pierderea anuala de teritoriu. In zona Galati, dispar anual circa 2 metri liniari de teren, iar in decurs de zece ani, Romania pierde circa jumatate de hectar din teritoriu in aceasta zona.

Ce spune Ministerul Mediului

Raspunzand interpelarii, ministrul Mediului, Mircea Fechet, sustine ca malul drept al Prutului, pe intreaga lungime de pe teritoriul Romaniei, este in general flancat de diguri de protectie impotriva inundatiilor, intre acestea si malul apei existand o fasie de pamant (zona dig mal), scrie Puterea. Astfel, apa actioneaza asupra malurilor provocand sinuozitati (meandre) din cauza caracterului slab coeziv al terenului din care acestea sunt alcatuite. Meandrarea cursurilor raurilor (in zona dig-mal) este un fenomen natural, stoparea acestui fenomen nefiind justificata din punct de vedere economic, sustine ministrul.

Nedreptatea grupelor de munca din legea pensiilor. Cine sunt pensionarii care nu vor avea parte de majorarile corecte

In perioada anilor 2000 dar si anterior, au fost executate lucrari de aparare a malului drept al Prutului, mai importante fiind in zona localitatilor Baranca, Oroftiana si Horodistea. La Horodistea, de-a lungul anilor, Prutul si-a facut in mod natural o taiere de cot, o suprafata de cateva hectare, fiind astfel izolata. Lucrarile efectuate, spune documentul semnat de oficialul Guvernului, au constat in excavarea vechiului senal al raului si apoi astuparea taierii de cot cu anrocamente. Actiunea de aducere pe vechiul traseu s-a desfasurat pe perioada de circa 20 de ani din cauza alocarii reduse de fonduri de la bugetul de stat.

Pe sectorul sudic al Prutului (in zona judetului Galati), meandrarea albiei este redusa, astfel incat eroziunea malului este scazuta, se spune in document. Ministrul spune ca orice lucrare executata pe cursul apelor ce constituie frontiera de stat necesita notificarea si aprobarea statului vecin.

Nicolae Noica a estimat cand se va produce un cutremur la fel de mare ca cel 1977, iar vestile au pus pe jar autoritatile

Comments