Noi detalii despre desfasurarea alegerilor din 9 iunie, anuntate de presedintele AEP. ,,Am luat din...


Sectiile de votare la alegerile locale si europarlamentare din 9 iunie se vor inchide la ora 22:00, nu la ora 21.00 cum a fost la precedentele alegeri, a declarat, marti,& 28 mai, presedintele Autoritatii Electorale Pemanente, Toni Grebla, potrivit News.ro. Totodata, el a precizat ca la alegerile europarlamentare se poate vota de la orice sectie, in timp ce la cele locale - doar la cele la care sunt arodanti alegatorii.


Votul va incepe la ora 7.00, si se va incheia la ora 22.00, dar presedintii sectiilor de votare pot decide inchiderea urnelor la ora 23:59, daca este necesar, masura anuntata de Guvern din luna martie.


In mod exceptional, ,,acolo unde presedintele sectiei de votare observa ca sunt cetateni care nu au apucat sa voteze dar se afla in interiorul sectiei de votare, sau in imediata apropiere a sectiei si stau la rand, presedintele sectiei de votare poate sa decida prelungirea votarii pana la ora 23.59, cand sistemul electronic de inregistrare la vot se va inchide automat", a spus presedintele AEP, Toni Grebla, intr-o conferinta de presa.


El a adaugat ca fiecare urna de vot va fi deschisa la final, in prezenta tuturor membrilor sectiei de votare, dar pot asista la numararea voturilor observatorii straini si internationali, jurnalistii acreditati si candidatii care candideaza in circumscriptia respectiva.


Urnele se vor deschide pe rand, iar fiecare process verbal va fi fotografiat, va fi urcat intr-o aplicatie a AEP si va aparea pe site-ul AEP.


,,Din acel moment, nici fotografia nici procesul verbal nu vor mai putea fi modificate decat printr-o hotarare care si ea va fi publicata in acelasi format pe site-ul AEP prin care s-a decis renumararea voturilor sau indreptarea unor greseli", a explicat Grebla.


Unde pot vota alegatorii


,,Pentru alegerile locale, cetatenii Romaniei pot sa voteze doar la sectia de votare unde sunt arondati conform domiciliului. Pot sa voteze de asemenea la resedinta cetatenii romani care au stabilita resedinta cu cel putin 60 de zile inaintea scrutinului" a declarat presedintele AEP.


El a precizat ca cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara sau strainatate pot sa voteze la oricare din sectiile de votare din tara sau strainatate numai la alegerile europarlamentare, pentru ca acolo este o singura circumscriptie electorala.


,,Ori ca voteaza in tara sau strainatate, intr-un colt sau altul al tarii, tot aceeasi lista de 33 de europarlamentari o votezi si din aceasta cauza nu conteaza unde iti exerciti dreptul de vot", a explicat Toni Grebla.


,,La alegerile locale, este altceva, aleg primarul localitatii, inseamna ca am domiciliul acolo, ca ma intereseaza acel oras si nu pot sa ma duc la capatul celalalt al tarii sa imi exercit dreptul de vot", a mai spus Toni Grebla.


Masuri luate pentru a preveni ,,atacurile din exteriorul sistemului electoral"


In aceeasi conferinta de presa, presedintele presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, a mai spus ca are toata increderea ca sistemul informatic utilizat de AEP va functiona fara sa fie afectat de eventuale atacuri cibernetice, in ziua votului.


,,Am luat din vreme toate masurile de precautie si am facut doua, trei simulari, expertize, in ceea ce priveste mai ales atacurile din exteriorul sistemului electoral pe care il administreaza AEP, a spus Toni Grebla, potrivit sursei citate.


,,Avem programele antivirus cele mai eficiente, la momentul actual, avem toata increderea ca sistemul informatic utilizat de AEP va functiona fara sa poata fi afectat de eventuale atacuri cibernetice.


Presedintele AEP a precizat ca exista o colaborare stransa cu institutiile statului care se ocupa de acest domeniu al cybersecurity. Presedintele AEP a mai anuntat ca au acreditati pana acum un numar inseamnat de observatori, atat straini cat si locali.


,,Avem cateva zeci de ONG-uri cu activitate in domeniul electoral, al respectarii drepturilor omului inclusiv dreptul de vot. Avem confirmata prezenta a 40 de observatori straini, acest proces este in curs", a spus el.


Grebla a mentionat ca ,,reprezentantii mass-media pot sa filmeze si sa fie prezenti inclusiv in sectiile de votare, in ziua de duminica, 9 iunie, cu conditia sa asigure secretul votului".


,,Nu pot fi filmate buletine de vot in momentul in care se voteaza, trebuie sa asigure secretul votului, pot sa asiste la numararea votului", a subliniat seful AEP.


100 de milioane

de buletine de vot au fost tiparite si distribuite pentru aceste alegeri


Presedintele Autoritatii Electorale Permanente a precizat ca 18.025.324 de alegatori, din care 942.730 cu domiciliul in strainatate, au fost inscrisi in Registrul electoral la alegerile din 9 iunie. Cel mai tanar candidat are putin peste 23 de ani, iar cel mai in varsta, 100 de ani.


Campania electorala a inceput pe 10 mai si se va incheia pe 8 iunie, la ora 7.00.


Comments