,,Nu vom opri razboiul din Gaza pana cand nu vom aduce inapoi toti ostaticii", promite seful armatei...


Seful Statului Major al Fortelor de Aparare ale Israelului (IDF), generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat sambata, 25 noiembrie, ca armata va reveni imediat la efectuarea bombardamentelor si atacurilor asupra Fasiei Gaza, odata ce armistitiul cu gruparea militanta islamista Hamas se va incheia, scrie The Times of Israel.


Adresandu-se soldatilor israelieni, Halevi a spus ca incetarea focului si acordul privind ostaticii nu ar fi avut loc fara presiunea exercitata de IDF in Gaza asupra Hamas.


,,Nu intentionam, nu vrem si nu suntem pregatiti sa oprim acest efort inainte de a aduce inapoi toti ostaticii (...) este datoria noastra morala sa ii aducem inapoi", a afirmat el.


Halevi adaugat ca armata israeliana va folosi armistitiul temporar pentru ,,a studia, pentru a ne pregati mai bine abilitatile si, de asemenea, pentru a ne odihni putin".


,,Si ne vom intoarce imediat dupa incheierea incetarii focului la operatiunile de atacare a Fasiei Gaza, la manevre in Gaza. O vom face pentru a dezmembra Hamas si, de asemenea, pentru a crea o mare presiune in vederea intoarcerii, cat mai repede posibil, a cat mai multor ostatici, pana la ultimul dintre ei", a mai declarat seful armatei israeliene.


,,Avem obligatia de a lupta si, de asemenea, de a ne risca vietile pentru ca (cetatenii israelieni) sa se intoarca sa traiasca in siguranta, iar noi avem ostatici pe care vom face totul pentru a-i aduce acasa", a precizat Halevi.


Noi eliberari de ostatici si de prizonieri, preconizate sa aiba loc sambata


Noi eliberari de ostatici detinuti de Hamas si de detinuti palestinieni sunt asteptate sambata in a doua zi a armistitiului intre gruparea islamista si Israel, ceea ce ofera un ragaz fragil locuitorilor din Gaza dupa sapte saptamani de razboi, noteaza agentia AFP, potrivit Agerpres.


Aceasta incetare a focului de patru zile, reinnoibila, obtinuta miercuri de Qatar cu sprijinul SUA si al Egiptului, prevede eliberarea a 50 de ostatici retinuti in Fasia Gaza si a 150 de palestinieni detinuti in inchisorile israeliene.


O inregistrare video de doua minute, difuzata de Hamas, a aratat vineri combatanti mascati, inarmati cu pusti in purtand uniforme militare, cu banda verde in jurul capului - insemn al aripii armate a gruparii - predand ostatici Crucii Rosii Internationale.


Primii 24 de ostatici - 13 israelieni, zece thailandezi si un filipinez - au sosit apoi in Israel prin Egipt. Israelul a eliberat la randul sau 39 de palestinieni detinuti in inchisorile sale.


,,Nu este decat un inceput, dar pentru moment totul decurge bine", a declarat vineri presedintele american Joe Biden, adaugand ca exista ,,sanse reale" de prelungire a incetarii focului. ,,In zilele urmatoare, ne asteptam ca zeci de ostatici sa revina la familiile lor", a apreciat el.


Qatarul urmeaza sa anunte sambata cati ostatici si detinuti trebuie sa fie eliberati in cursul zilei. Autoritatile israeliene au indicat ca au primit lista, dar nu au precizat nici numarul si nici ora la care este prevazuta eliberarea lor. Ulterior, Israelul a transmis ca ar fi vorba despre 13 ostatici israelieni in schimbul eliberarii a 39 de prizonieri palestinieni, la fel ca si vineri.


,,Raman aproximativ 215 ostatici in Gaza", a declarat purtatorul de cuvant al armatei israeliene, Doron Spielman. ,,Nu stim, in numeroase cazuri, daca ei sunt morti sau vii", a adaugat el.


Printre ostaticii ramasi se afla inca 20 de cetateni thailandezi, a indicat sambata Ministerul thailandez de Externe, exprimandu-si speranta ca ei ,,vor fi tratati omeneste si eliberati sanatosi si teferi cat mai curand posibil".


Armata israeliana estimeaza ca circa 240 de persoane au fost rapite de Hamas in cursul atacului sangeros al comandourilor islamiste pe teritoriul israelian in 7 octombrie. Premierul Benjamin Netanyahu, care face din eliberarea ostaticilor conditie pentru orice incetare a focului, s-a declarat vineri hotarat sa-i readuca pe toti in Israel.


Inaintea celor 24 de ostatici eliberati vineri, Hamas eliberase deja patru persoane si armata israeliana recuperase un altul. Alti doi captivi, intre care o femeie soldat, au fost gasiti morti in Gaza de trupele israeliene.


In Cisiordania, manifestari de bucurie au insotit revenirea detinutilor palestinieni eliberati de catre Israel, ca de pilda la Beitunia si mai in nord in tabara de refugiati de la Nablus.


In Ierusalimul de Est, ocupat de Israel din 1967, orice manifestari au fost interzise.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Israel si Hamas


Comments