Oficial NATO: ,,Orice stat membru ar putea sa solicite protectie in temeiul articolului 5 al Aliante...

Intrebat care ar putea fi raspunsul NATO la operatiunile hibride ale Moscovei si la incercarile de destabilizare a Europei, oficialul a declarat ca "totul depinde de actiunile pe care Rusia continua sa le intreprinda".

In acest moment, niciun stat membru NATO nu a facut o astfel de solicitare, a declarat oficialul, in marja summitului Aliantei de la Washington.

Putin intensifica sabotajele in Europa

Inaltul oficial NATO a mai declarat, marti, in cadrul unei sedinte de informare cu jurnalistii, ca Putin exercita presiuni puternice in Europa pe mai multe fronturi, inclusiv planuri de asasinate, sabotaje, incendiere, pentru a submina sprijinul public pentru Ucraina.

Bazele militare americane din Europa au fost plasate la cel mai inalt nivel de alerta de securitate din ultimul deceniu, dupa ce SUA au obtinut informatii privind posibile comploturi de sabotaj legate de Rusia, informeaza CNN, citand surse anonime.

Oficialii serviciilor de informatii occidentale ar fi avertizat cu privire la intensificarea operatiunilor de sabotaj rusesti in Europa.

Alerta de securitate sporita a fost data pentru prima data la inceputul lunii iulie, fiind legata de o posibila amenintare terorista indreptata impotriva mai multor baze militare americane din Europa, inclusiv din Germania, unde isi are sediul Comandamentul european al SUA, dar si din Romania.

Noile informatii obtinute de CNN indicau ca amenintarea provenea de la persoane sprijinite de Rusia care ar fi planuit sa organizeze atacuri de sabotaj asupra bazelor militare americane, urmand un model al altor incidente de sabotaj din Europa care au fost legate de Moscova.

Procuratura federala din Germania a anuntat in aprilie ca doi cetateni germano-rusi au fost arestati dupa ce au fost suspectati ca planuiau sa comita atacuri cu explozibili si incendieri in tara, inclusiv la baze militare americane.

In ultimele sase luni, autoritatile poloneze au arestat 18 persoane suspectate de desfasurarea de activitati ostile sau de sabotaj in colaborare cu Rusia sau Belarus, potrivit Ministerului polonez de Interne.

Alti cativa suspecti au fost arestati in cursul anului trecut in Germania, Austria, Danemarca, Estonia si alte tari, pentru presupus spionaj in favoarea Rusiei sau alte forme de colaborare cu serviciile secrete ruse.

Rusia nu dispune de trupe si munitie pentru o ofensiva majora in Ucraina

Oficialul NATO a mai spus ca Rusia nu dispune de munitiile si soldatii necesari pentru a lansa o noua ofensiva majora in Ucraina, scrie Reuters.

Acesta a declarat jurnalistilor ca Rusia a suferit pierderi "foarte mari" in incercarea sa de a obtine castiguri teritoriale limitate. Dar Rusia recruteaza aproximativ 30.000 de soldati pe luna, ceea ce ii permite sa suporte pierderi mari pe campul de lupta in razboiul sau din Ucraina.

Noua ofensiva a Rusiei din luna mai in nord-estul regiunii Harkov s-a oprit efectiv, dar trupele Moscovei isi mentin presiunea in regiunea Donetk, incercand sa cucereasca un oras-cheie, Ceasiv Iar.

,,Pentru a sustine operatiuni ofensive reale, credem ca Rusia ar trebui sa asigure aprovizionarea cu munitie semnificativa din partea Iranului si Coreei de Nord", a precizat sursa, adaugand ca ar fi necesar si un nou val de mobilizare.

Moscova a aprofundat cooperarea militara cu Teheranul si Phenianul in timpul razboiului la scara larga.

In timp ce Iranul a furnizat Rusiei drone Shahed folosite pentru a ataca orasele si infrastructura ucrainene, Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice si milioane de proiectile de artilerie si chiar a trimis instructori militari in tara.

Comments