OFICIAL - Stim circuitul permiselor de conducere retinute in functie de abaterile soferilor

OFICIAL - Stim circuitul permiselor de conducere retinute in functie de abaterile soferilor

OFICIAL - Stim circuitul permiselor de conducere retinute in functie de abaterile soferilor

Codul Rutier a fost modificat luna trecuta, iar unele dintre noutatile adoptate de autoritati se refera la permisele de conducere care au fost retinute de politie dupa constatarea unor abateri savarsite de soferi. Este vorba despre HG 130/2023, care a stabilit circuitul permiselor de conducere retinute in functie de abaterile facute de conducatorii auto. Ce trebuie sa stie soferii este ca in anumite situatii permisul de conducere se pastreaza la serviciul politiei rutiere pe teritoriul caruia a fost constatata fapta pana la restituire, anulare sau dispunerea interdictiei de a conduce autovehicule pe teritoriul Romaniei, daca este cazul.

Regula de mai sus se aplica in mai multe situatii, respectiv cand permisul auto a fost retinut pentru conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat, conducerea unui vehicul fara permis sau categoria potrivita (ori permisul a fost retras sau anulat), refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Tot aici intra si participarea, in calitate de sofer, la intreceri neautorizate pe drumurile publice, parasirea locului accidentului, fara incuviintarea politiei, asezarea de obstacole care ingreuneaza sau impiedica circulatia pe drumul public sau lasarea fara supraveghere pe partea carosabila a drumului public a unui vehicul care transporta produse sau substante periculoase.

Tot aici mai intra si situatiile in care accidentul de circulatie s-a soldat cu uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, daca soferul a incalcat o regula de circulatie. Acelasi HG a mai stabilit ca marcajul format dintr-o linie in zigzag semnifica interzicerea stationarii vehiculelor pe partea drumului pe care este aplicat: ,,O astfel de linie completata cu inscrisul <>, <> sau <> poate fi folosita pentru semnalizarea statiilor de autobuze, troleibuze, taximetre, respectiv a statiilor de tramvaie care nu sunt prevazute cu refugiu pentru pietoni. Marcajele sunt de regula de culoare alba, cu exceptia celor ce se aplica pe elementele laterale drumului, care sunt de culoare alba, neagra sau galbena si neagra, precum si a celor temporare, folosite la organizarea circulatiei in zona lucrarilor, care sunt de culoare galbena. In zonele periculoase sau unde stationarea vehiculelor este limitata in timp, marcajele pot fi si de alte culori.

Dragos HOJDA

The post OFICIAL - Stim circuitul permiselor de conducere retinute in functie de abaterile soferilor appeared first on ZiarMM.

Comments