Oficialii europeni verifica de ce se pensioneaza romanii mai devreme de 60 de ani - Cu cat va creste...

Potrivit surselor citate de Realitatea PLUS, Banca Mondiala face verificari in prezent pentru a afla de ce aleg romanii sa se pensioneze atat de devreme, varsta standard de pensionare din Romania fiind de peste 60 de ani in acest moment. Astfel ca se observa o diferenta de peste 10 ani intre varsta la care se pensioneaza romanii si varsta pana la care ar putea ramane in campul muncii.

In noua lege a pensiilor, un factor important va fi contributivitatea, astfel ca in valoarea finala a pensiei va conta foarte mult numarul de ani in care romanii raman in campul muncii.

Cresterea varstei de pensionare este prevazuta in noua lege a pensiilor, o egalizare intre varstele femeilor si barbatilor, la iesirea la pensie, potrivit Realitatea PLUS. In plus, in noua lege pregatita de Ministerul Muncii, va fi prevazuta si o varsta optionala de pensionare de 70 de ani si o noua formula de calcul al pensiilor, bazata pe contributivitate.

In prezent, varsta standard de pensionare la femei este de 63 de ani si la barbati este de 65 de ani.

Iar stagiul minim de cotizare pentru pensie a fost stabilit la 1 ianuarie 2022 ca fiind de 15 ani pentru toti romanii, indiferent de gen. Stagiul complet este de 31 de ani si 9 luni pentru femei, urmand sa creasca treptat pana in ianuarie 2030 la 35 de ani. In cazul barbatilor, este deja la 35 de ani.

CE PREVEDE NOUA LEGE A PENSIILOR

-o noua formula de calcul-se modifica indexarea cu rata inflatiei-cresterea punctului de pensie-varsta de pensionare creste optional la 70 ani-digitalizarea tuturor dosarelor-egalizarea varstei de pensionare

sursa: Realitatea PLUS

Comments