Guvernul a publicat forma finala a pachetului fiscal. Liniile rosii ale PNL, respectate: cota unica...

In urma unor lungi negocieri in Coalitie, PNL a obtinut pastrarea unora dintre cele mai importante masuri in sprijinul mediului de afaceri.Ne amintim ca in forma iesita pe surse, din Guvern, masurile fiscale au produs un cutremur printre antreprenorii romani, companii mici si mari.

Concret, PNL a pastrat cota unica de impozitare si a respins introducerea impozitarii progresive. Mai mult, a mentinut cota actuala de 8% pentru impozitul pe dividende, fata de 10%, 12% sau chiar 16%, asa cum a solicitat PSD si, foarte important, a respins cresterea TVA la 21%.De asemenea, a fost pastrata cota minima de TVA de 5% pentru productia de carte, manuale scolare, pentru evenimente culturale si manifestari sportive si a cotei de TVA de 5% pentru energie, respectiv gaze naturale, electricitate, energie termica si lemne de foc.

A fost pastrat si pragul de 500.000 euro pentru microintreprinderi si a fost respinsa introducerea unui plafon de profitabilitate de 30%, in vederea aplicarii unui impozit mai mare.

In legatura cu noul impozit de 1% din cifra de afaceri dupa deducerea investitiilor si amortizarii, pentru cei cu cifra de afaceri peste 50 milioane euro, trebuie precizat ca, daca impozitul de 16% pe profit reprezinta mai putin de 1% din cifra de afaceri, se plateste 1% pe cifra de afaceri.Important pentru profesiile liberale este faptul ca s-a obtinut plafonarea CASS la PFA. In caz contrar, ar fi fost afectate peste 250.000 de persoane.

La fel de important este si faptul ca se pastreaza regulile de sponsorizare, iar companiile si microintreprinderile ori persoanele fizice pot sustine in continuare cauze in care cred sau servicii sociale ori de sanatate insuficient furnizate de catre stat.

Scopul Guvernului este reducerea deficitului bugetar in urma masurilor fiscale, ale celor de reducere a cheltuielilor statului si cele pentru combaterea evaziunii fiscale. Premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca isi va asuma raspunderea in Parlament pe masurile din pachetul fiscal, pana la finalul lunii septembrie.

Comments