,,Pana cand moartea ne va desparti". Povestea unui cuplu care a apelat la eutanasiere dupa cinci dec...


Jan si Els, in varsta de 70 si 71 de ani, au fost casatoriti aproape cinci decenii. Si au fost fericiti. Pana cand au inceput sa aiba probleme de sanatate. Au decis astfel sa apeleze la eutanasiere, o procedura legala in Olanda. Povestea cuplului, care contine detalii ce va pot afecta emotional, a fost relatata de BBC.


Cu trei zile inainte de a-si da voluntar ultima suflare, rulota lui Jan si Els se afla pe un port insorit din Friesland, nordul Olandei. Cei doi formau un cuplu caruia ii place sa fie ,,liber". Asa ca si-au trait cea mai mare parte a casniciei intr-un ,,motorhome" sau pe o barca, scrie sursa citata.


Am incercat uneori sa traim intr-un morman de pietre, adica intr-o casa, dar nu a functionat.


Jan:

El a jucat hochei, ea a fost profesoara


Jan si Els s-au intalnit la gradinita. Relatia lor a fost un ,,parteneriat pe viata". Cand era tanar, Jan a jucat hochei pentru echipa nationala de tineret a Olandei, iar apoi a devenit antrenor. Els a fost profesoara de scoala primara.


Dragostea lor comuna pentru apa, barci si navigatie a fost cea care i-a definit in cele 5 decenii de convietuire.


Cand erau tineri, au inceput sa locuiasca pe o barca. Ulterior, si-au cumparat o ambarcatiune de marfa si au construit o afacere care transporta bunuri pe caile navigabile interioare din Olanda.


Jan s-a confrunta cu dureri serioase de spate din cauza muncii grele pe care o facuse de mai bine de un deceniu si a carierei de hochei care a lasat urme. Au renuntat la afacere si si-au cumparat o rulota spatioasa.


Primele ganduri


Barbatul a fost operat la spate in 2003, dar starea lui nu s-a imbunatatit. Incepuse deja sa vorbeasca despre eutanasie din cauza limitarile sale fizice. In aceasta perioada, cuplul s-a alaturat NVVE, organizatia ,,dreptul de a muri" din Tarile de Jos.


In 2018, Els s-a pensionat. Prezenta semne timpurii de dementa, insa a refuzat initial sa mearga la un doctor. A acceptat ulterior diagnosticul.


,,Daca iei multe medicamente, traiesti ca un zombi", spunea Jan. ,,Asa ca, avand in vedere durerea pe care o am si boala lui Els, care sufera de dementa, cred ca trebuie sa oprim asta", continua el.


Decizia


Dupa ce Els a aflat ca starea ei nu se va imbunatati, ea si Jan, impreuna cu fiul lor, au inceput sa discute serios despre duo-eutanasie.


In Tarile de Jos, eutanasia si sinuciderea asistata sunt legale daca cineva face o cerere voluntara, iar suferinta sa - fizica sau psihologica - este evaluata de medici ca fiind ,,insuportabila", fara nicio perspectiva de imbunatatire.


Fiecare persoana care solicita moartea asistata este evaluata de doi medici.


In 2023, 9.068 de persoane au murit prin eutanasie in Tarile de Jos, aproximativ 5% din numarul total de decese. Au fost 33 de cazuri de duo-eutanasie, deci 66 de persoane.


Acestea sunt cazuri complexe, cu atat mai mult daca unul dintre parteneri are dementa, unde poate exista incertitudine cu privire la capacitatea lor de a-si da consimtamantul.


,,Multi medici nici nu vor sa se gandeasca la eutanasierea unui pacient cu dementa", explica dr. Rosemarijn van Bruchem, medic geriatru la Centrul Medical Erasmus, din Rotterdam.


Cum evalueaza medicii cerinta legala pentru ,,suferinta insuportabila" la pacientii cu dementa? Pentru multi cu dementa in stadiu incipient, incertitudinea cu privire la modul in care ar putea progresa lucrurile ii poate determina sa se gandeasca la incheierea vietii, explica dr. Van Bruchem.


Avand in vedere ca medicul lor de familie nu a dorit sa se implice, Jan si Els au apelat la Centrul de expertiza in eutanasie.


Acesta a supravegheat aproximativ 15% din decesele asistate anul trecut in Tarile de Jos si, in medie, aproba aproximativ o treime din solicitarile pe care le primeste.


In cazul unui cuplu care doreste sa-si puna capat vietii impreuna, medicii trebuie sa fie siguri ca un partener nu il influenteaza pe celalalt.


Dr. Theo Boer, profesor de etica a sanatatii la Universitatea Teologica Protestanta, este unul dintre putinii critici ai eutanasiei din Tarile de Jos si considera ca progresul in ingrijirea paliativa atenueaza adesea necesitatea utilizarii acesteia.


Finalul


Nimeni n-a putut schimba decizia luata de Jan si Els, nici macat fiul lor. ,,Mi-am trait viata, nu mai vreau durere", a spus Jan. Els a fost evaluata de medici. Inca avea capacitatea de a decide singura ca vrea sa moara. ,,Nu exista alta solutie", a spus femeia.


Jan si Els au petrecut ultima zi cu fiul si nepotii lor, pe plaja.


Am avut doua ore impreuna, inainte sa vina doctorii. Am vorbit despre amintirile noastre... Si am ascultat muzica.


Fiul lui Jan si Els:

Els van Leeningen si Jan Faber au primit medicamente letale de catre medici si au murit impreuna, luni, 3 iunie 2024.


Caravana lor duce povestea mai departe. Fiul lui Els si Jan a decis sa-l pastreze si sa plece in vacanta, cu sotia si copiii lui.


Citeste si:


Moartea asistata, ca drept uman? Interviu cu un medic din Elvetia despre o procedura controversata: ,,Cand oamenii nu mai suporta durerile, ce fac?"
De ce-si doreste o persoana sinuciderea asistata? Una din ultimele marturii ale unei femei care a militat pentru dreptul ei de a muri demn

***


Daca ai ganduri suicidale sau cineva apropiat trece printr-o astfel de criza, poti apela unul dintre urmatoarele numere de telefon:


*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere in situatii de criza suicidara puteti contacta Alianta Romana de Preventie a Suicidului intre orele 19.00 si 7.00 la numarul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel national din orice retea) sau oricand prin e-mail la [email protected].&


*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin si prim ajutor psihologic puteti contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din Romania, la numarul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel national din orice retea). Linia este deschisa nonstop.


In cazul in care simtiti ca sinuciderea este iminenta, apelati de urgenta 112.


Comments