Parlamentarii bat pasul pe loc in cazul ,,Sparanghelul": Viata romanilor de pe aeroportul Cluj-Napoc...

Niciunul dintre cei audiati in comisia parlamentara nu a venit cu detalii. Printre cei care chemati in comisie se numara prefectul Clujului, Mircea Abrudean, dar si seful Politiei Transporturi Cluj, Florin Onet. Ei arunca vina unul pe celalalt.

,,In calitate de presedinte al CJSU nu am fost informat de nicio entitate a statului cu privire la faptul ca pe 9 aprilie urma sa avem 12 zboruri care ar reprezenta riscuri pentru judet. Prima instiintare oficiala cu privire la evenimentul din 9 aprilie am primit-o pe 9 aprilie la ora 17:02", a declarat la audieri prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

Seful Sectiei de Politie Transporturi Cluj, Florin Onet, a declarat ca ,,aeroportul nu ne-a comunicat programul zborului pentru 9 aprilie nici electronic, nici letric".

,,Eu am fost informat de catre colegul meu care a participat la comitetul de securitate cu privire la urmatoarele zboruri. Am fost informat in data de 8 (aprilie - n.red.). Trebuia sa il informez in cazul in care existau riscuri. La momentul respectiv nu am considerat ca au fost astfel de riscuri", a mai spus seful Politiei Transporturi Cluj.

Mai mult, Florin Onet spune ca romanii aveau la ei documente in limba germana, insa politistii nu au verificat daca acestea erau cu adevarat contracte.

,,Politistii au vazut niste foi in limba germana in care acestia erau chemati la munca. Contracte de munca nu a vazut nimeni. Acele persoane aveau declaratia pe propria raspundere ca se deplaseaza la locul de munca, impreuna cu foile primite, asa cum au declarat ei, din Germania", a mai spus Onet.

Cei aproape 2000 de muncitori au ajuns cu autocarele la aeroportul din Cluj, unde au format o aglomeratie uriasa, care a necesitat interventia autoritatilor.

Senatorul PSD Radu Oprea, presedintele Comisiei parlamentare de ancheta, a declarat presei, dupa audieri, ca ,,vidul legislativ mi se pare o chestiune grava, si de aici au pornit toate lucrurile care au pus in pericol viata romanilor care s-au aflaat pe Aeroportul de la Cluj-Napoca".

Comisia ,,Sparanghelul" continua audierile, iar saptamana viitoare sunt chemati sa dea explicatii reprezentantii firmei de handling, cei care au fost responsabili de gestionarea proceselor de check-in, imbarcare si transferul bagajelor in numele companiei aeriene.

Pe 24 iulie, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj au clasat dosarul "Sparanghelul" in care s-a cercetat nerespectarea masurilor de siguranta in cazul celor aproape 2.000 de persoane care plecat la munca in strainatate de pe Aeroportul International "Avram Iancu", pe motiv ca "fapta nu exista". Procurorii au mai aratat ca nu au fost respectate normele de distantare fizica, insa aceasta situatie nu a fost urmata de raspandirea infectiei.

Comisia parlamentara de ancheta pentru investigarea eventualelor nereguli si fraude semnalate in spatiul public cu ocazia deplasarii muncitorilor sezonieri romani la cules de sparanghel are rolul de a stabili responsabilitatea cu privire la incalcarea regulilor impuse de Ordonantele Militare, rolul institutiilor statului in aceasta incalcare a starii de urgenta si mecanismul prin care mii de romani au putut fi transportati pe timpul noptii de 8 spre 9 aprilie din localitatile lor de origine, unele aflate in carantina cu stricta supraveghere militara, la Aeroportul International Avram Iancu din Cluj Napoca.

Pe 9 aprilie, 2.000 de romani s-au imbarcat spre Germania, pentru munca, de pe Aeroportul Cluj-Napoca. Regulile de distantare sociala nu au fost respectate, iar oamenii au stat la ,,la gramada" in parcarea aeroportului. O parte dintre acestia au venit chiar din judetul Suceava, unde se afla cel mai mare focar de coronavirus din Romania. Pe 9 aprilie au plecat catre Germania 13 curse charter, dupa ce cu o zi inainte plecase o cursa catre Eindhoven, Olanda.

Comments