PASIONATI DE ISTORIE - Artefacte scoase la iveala de un grup de tineri maramureseni

PASIONATI DE ISTORIE - Artefacte scoase la iveala de un grup de tineri maramureseni

PASIONAȚI DE ISTORIE  Un grup de tineri din Maramureş pasionaţi de istorie, scot la iveală artefacte îngropate de mult. Sunt „Maramureş History Diggers”, o asociaţie a „săpătorilor de istorie” şi au ajuns deja la o comunitate formată din 20 de persoane. Citesc tot ce le cade în mână despre istoria judeţului şi apoi se pun pe căutat.

„Suntem iubitori de istorie şi vrem să scoatem la iveală istoria judeţului Maramureş. Am avut şi noi contribuţia noastră la istoria naţională dar suntem prea puţin cunoscuţi şi menţionaţi în cărţile de istorie. Maramureşul merită un loc al ei în aceste cărţi şi noi vrem să ajutăm la asta. În primul rând să descoperim mai mult despre istoria locurilor noastre natale”, a precizat Ionuţ Pintea, preşedintele asociaţiei.

PASIONAȚI DE ISTORIE 2

Săptămânal, după ce se documentează temeinic, tinerii pornesc în adevărate raiduri pentru a dezgropa artefacte din Maramureş. Ultima descoperire au făcut-o joi,23 iunie la Cicârlău, o localitate situată la aproximativ 16 kilometri de Baia Mare.

„Lângă cariera de piatră de la Cicârlău am descoperit patru focoase neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial. Le-am scos, le-am lăsat acolo şi am sunat la 112. Au venit cei de la ISU şi de la Poliţie imediat”, a declarat Ionuţ Pintea, cel care le-a găsit.

„Sunt pasionat de istorie de când mă ştiu şi am citit cam tot ce am găsit pe această temă. Ştiind că în Maramureş s-au purtat mai multe lupte, în urmă cu şapte luni mi-am achiziţionat şi un detector de metale şi am început să caut. Este prima dată când am ajuns la Cicârlău şi am avut succes. Am auzit de la oamenii din sat că ar fi mai multe de descoperit pe aici şi am avut noroc”, a mai spus tânărul.

Mai multe, AICI.

Comments