Patru ucraineni s-au ratacit pe munte in Maramures, dupa ce au intrat in Romania. Unul dintre ei a m...


Cei patru ucraineni, trei barbati si o femeie cu varste intre 30 si 32 de ani, au trecut miercuri dimineata frontiera din Ucraina spre Romania, blocandu-se, din cauza conditiilor meteo si a terenului extrem de dificil, in partea muntoasa a zonei Poienile de sub Munte, a anuntat Salvamont Maramures, citat de Agerpres.


,,Nu se poate comunica cu cei patru, dar apelanta care a sunat la 112 in aceasta seara si care a tinut legatura cu un apartinator al celor patru ne-a transmis ca una dintre persoane nu mai comunica, iar ceilalti se plang ca le e foarte frig si implora sa fie ajutati", a transmis miercuri seara, Dan Benga, directorul Serviciului Public Judetean (SPJ) Salvamont Maramures.


Cele patru persoane au fost identificate pe munte la o altitudine de 1.600 de metri, unde stratul de zapada a ajuns la 80 de centimetri, iar traseul pana in locul in care au fost confirmate telefonic de apelanta coordonatele celor patru este de aproximativ 7-8 ore de mers.


,,Echipa de prim raspuns a SPJ Salvamont Maramures, formata din sase salvatori montani echipati pentru conditii de iarna, s-a deplasat cu autospeciala din dotare pana unde este acces, urmand ca ulterior sa porneasca pe munte pe un traseu extrem de dificil si ca relief, si ca timp de parcurs", a precizat Dan Benga.


Din pacate, in zona, din cauza reliefului, nu exista deloc semnal telefonic, iar statiile din dotarea salvatorilor montani au un semnal slab, arata Salvamont Maramures.


Dupa cateva ore, operatiunea de salvare a fost finalizata, echipa montana ajungand la locul in care se aflau blocate cele patru persoane. Doar trei dintre ele au reusit sa fie salvate, a patra persoana, aflata in soc hipotermic sever, a decedat.


,,S-au efectuat inclusiv manevre de resuscitare, dar, din pacate, nu a raspuns manevrelor. Acesta fost predat echipajelor medicale venite in sprijin", a spus Dan Benga.


In operatiunea de salvare au fost implicati 6 politisti de frontiera, 6 salvatori montani si o echipa de voluntari.


FOTO: Salvamont Maramures - Facebook


Comments