Politico: propunere de compromis pentru aderarea Romaniei la Schengen, respinsa de statele UE cu cat...


Propunerea, scrie site-ul european Politico, presupunea o recomandare pentru aderarea Romaniei la Schengen, dar nu o includere imediata, asa cum isi doreste Bucurestiul.


O propunere de compromis pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a circulat pentru scurt timp miercuri, cu doar cateva ore inainte ca ministrii de justitie si afaceri interne sa voteze pe aceasta tema, joi.


Conform acestui plan, Croatia ar intra in Schengen, Romania ar primi o recomandare pentru includere, iar Bulgaria ar primi un plan pentru o aderare etapizata.


Acordul nu a intrunit un sprijin suficient din partea statelor membre, scrie Politico, care nu precizeaza cine anume s-a impotrivit acestui compromis.


Cu putin timp inaintea Consiliului JAI, in care se va lua decizia, situatia a ramas prin urmare incerta pentru Romania si Bulgaria.


Doi oficiali implicati in discutii au declarat pentru Politico ca este posibil totusi ca joi sa se stabileasca un calendar pentru aderarea celor trei tari.


Destul de cert este faptul ca Croatia, in special, are un sprijin puternic, un lucru semnalat si de cancelarul Austriei Karl Nehammer, miercuri, la reuniunea pe tema migratiei de la Viena.


Romania si Bulgaria se lovesc de opozitia ferma a Austriei, in vreme ce Bulgaria se confrunta si cu refuzul Olandei, situatie care complica lucrurile, deoarece candidaturile Bucurestiului si Sofiei sunt analizate impreuna, deocamdata.


Una dintre variantele posibile ale calendarului discutat este o aderare in 2023.


,,Ministerul de Interne doreste un nou calendar pentru Romania si Bulgaria, pentru primavara. Hai sa ne uitam la numere, cati migranti avem si cum putem sa mergem mai departe", a declarat miercuri Nehammer, care pana atunci asteapta insa propuneri clare din partea UE pentru stoparea migratiei ilegale.


Comments