Pepenele de iarna, pepenele cu gust de vanilie si rosiile cu tepi pot fi cultivate acum in Romania....
Dovleacul, denumit "pepenele de iarna", poate depasi 20 de kilograme si este acoperit cu un strat fin de ceara de protectie, care poate fi folosita in industria farmaceutica.
Acest pepene are o durabilitate remarcabila, putand rezista pana la un an fara a fi pastrat la frigider. Ingredientul care ii asigura aceasta longevitate este un strat fin de ceara alba, care nu doar ca protejeaza fructul, ci poate fi utilizat si in industria farmaceutica.
Cercetatorii de la Buzau au numit acest soi ,,Record", datorita dimensiunilor sale impresionante, care pot depasi 20 de kilograme. Denumirea populara de ,,pepene de iarna" sau ,,dovleacul de ceara" reflecta atat forma sa, cat si capacitatea de a se pastra pe durata iernii.
Desi nu are gustul pepenelui obisnuit, pepenele de iarna se remarca printr-un gust dulce-acrisor si o pulpa alba, apreciata pentru proprietatile sale medicinale. ,,Este un fruct bogat in antioxidanti, ceea ce il face foarte benefic pentru sanatate", explica Costel Vanatoru, cercetator la BRGV Buzau.
Pentru a preveni ruperea vrejului sub greutatea fructului, acesta necesita un sistem de sustinere robust. ,,Fructele sunt foarte mari si grele, asa ca le asiguram suport cu sarme rezistente si suporturi puternice", adauga specialistul.
Cercetatorii au reusit sa cultive si un nou soi de rosii, cu gust foarte dulce, asemanator cireselor.
,,Sunt foarte dulci, difera foarte mult la gust fata de tomata pe care o cunoastem, seamana foarte mult icu ciresele, au gustul identic cu ciresele aromate, parfumate", a mai spus Costel Vanatoru.
Pe langa dovleac si rosii, cercetatorii buzoieni au mai reusit sa aclimatizeze un tip de pepene exotic care are aroma de inghetata de vanilie.
Comments