Perchezitii la firme care produc dezinfectante: produsele neconforme ajungeau in spitale

Perchezitii la firme care produc dezinfectante: produsele neconforme ajungeau in spitale

Perchezitii la firme care produc dezinfectante: produsele neconforme ajungeau in spitale

UPDATE Una dintre firmele vizate de percheziţii este societatea Al Carina, din Prahova al cărei nume a apărut şi în contextul scandalului Hexi Pharma, scrie Observatorul Prahovean, citând surse apropiate anchetei.

”Decamdată se fac cercetări in rem şi nu audieri. Se identifică loturile cu probleme. Percheziţiile au loc la domiciliul omului de afaceri şi la sediul firmei din Ploieşti”, au declarat  anchetatorii.

Patronul firmei Al-Carina din Ploieşti, care surclasase la un moment dat Hexi Pharma având cel mai mare contract de achiziţii de biocide, declara, în 2016, pentru News.ro, că firma sa vinde dezinfectanţi pe piaţa românească din 1996, produsele fiind importate din Germania. El mai spunea că din contractul de 10 milioane de lei încheiat pe trei ani cu Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş firma a livrat în decembrie 2015 o comandă în valoare de 144.000 de lei.

Cine a sesizat autorităţile

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la Digi 24, că dosarul a fost deschis în urma unei sesizări făcute de Ministerul Snătăţii în 10 ianuarie. 

„Anul trecut a fost făcut un control la spitalele din ţară, verificând eficacitatea biocidelor şi au fost constatate neconformităţi la 3 din 15 produse. În urma retestării s-au confirmat aspectele sesizate iniţial şi am făcut plângere către firmele care le comercializau. Acei dezinfectanţi nu acţionau corespunzător pentru că nu corespundeau bacteriilor pentru care erau folosiţi, însă nu reprezentau un pericol de sănătate publică şi nu ar fi putut duce la infectarea vreunui pacient“, a precizat Sorina Pintea, subliniind că în acest moment „nu mai există produse neconforme în spitale“.

Acţiunea se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor. 

Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Institutului Naţional de Criminalistică şi Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments