Petre Roman, la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei

Petre Roman, la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat vineri dimineata la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei din iunie 1990, in care este acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, transmite Agerpres.

Inainte sa intre in cladirea Parchetului, Petre Roman a raspuns catorva intrebari are jurnalistilor prezenti la fata locului. Printre altele, fostul premier a declarat ca a venit sa ofere o declaratie prin care sa ,,lamuresc toate aspectele ridicate de cercetarea anchetatorilor, fiindca nu se poate retine, in ceea ce ma priveste, niciuna dintre acuzatii. Am venit sa lamuresc acest lucru".

La intrebarea daca el, in calitate de premier la vremea respectiva, a comandat atacul impotriva manifestantilor, a raspuns: ,,niciodata".

In luna aprilie, fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu, Adrian Sarbu, Miron Cozma si fostii generali Vasile Dobrinoiu si Peter Petre au fost pusi din nou sub acuzare de procurori in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, ei fiind acuzati de crime impotriva umanitatii.

Dosarul Mineriadei, trimis in judecata in 2017, anulat de instanta si reluat de la zero de procurori

Procurorii trebuie sa refaca ancheta, dupa ce probele stranse de anchetatori au fost anulate in instanta.

Initial, in iunie 2017, fostul presedinte Ion Iliescu a fost trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii, alaturi de fostul premier Petre Roman si fostul director SRI Virgil Magureanu, insa in decembrie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecatorii au decis atunci anularea tuturor probelor stranse de procurori, fiind constatata nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis in judecata, alaturi de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil ,,Cico" Dumitrescu (decedat intre timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sarbu si Miron Cozma.

Procurorii militari sustineau ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau pasnic opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.

In acest atac ar fi fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a patru persoane, doua persoane violate, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

In cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.

Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari ca a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti.

Comments