Plafonarea preturilor la energie s-ar putea prelungi dupa expirare. Burduja: ,,Nu excludem deloc ace...


Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat ca Guvernul nu respinge posibilitatea de a prelungi plafonarea preturilor la energie si dupa 31 martie 2025.


,,Pentru ca vedem astazi o piata europeana nefunctionala, nu excludem deloc scenariul in care mentinem plafonarea si dupa 31 martie 2025", a spus Burduja sambata, 21 septembrie, pentru Ziarul Unirea, potrivit news.ro.


Ministrul a adaugat ca mai multi profesori de la facultati de drept si din domeniul energiei vor face parte din comitetul interministerial care va decide asupra viitoarei scheme de ajutor pentru facturile la energie.


,,Pregatim infiintarea rapida a unui comitet interministerial, compus inclusiv din cadre universitare ale facultatilor de drept si din domeniul energetic, care sa contureze viitorul mecanism de sprijin, dupa 1 aprilie 2025, al consumatorilor vulnerabili precum si de combatere a saraciei energetice. Pentru viitor, analizam oportunitatea transformarii acestei compensari intr-o obligatie de serviciu public, care se pliaza mai bine traditiei administrative romanesti", a spus Burduja.


La randul sau, presedintele ANRE, George Niculescu, a declarat luni, 23 septembrie, ca institutia pe care o conduce va incepe o campanie de informare despre incheierea perioadei de plafonare a preturilor la energie si a precizat ca daca Guvernul va prelungi plafonarea, atunci ,,nu pot decat sa comentez pozitiv aceste aspecte".


Incheierea perioadei de plafonare a preturilor la energie va fi pe 31 martie 2025.


Cum se modifica facturile la energie dupa ce expira termenul de compensare


Ministrul Sebastian Burduja a explicat luna trecuta ca facturile romanilor care consuma peste 300 de kilowati pe luna ar putea scadea, dar cei care consuma 100 KW lunar ar putea plati mai mult, din cauza anularii masurii de subventionare.


Acum, preturile la energie sunt plafonate in functie de consum: 0,68 de lei pe kWh pentru cei care consuma sub 100 kWh lunar, 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum intre 100 si 250 kWh lunar si 1,3 lei pe kWh pentru cei cu consum mai mare. 5 milioane de consumatori s-au incadrat in plafonul de 100 kWh pe luna.


Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania& a avertizat& acum doua luni ca pretul la electricitate si gaz natural va creste dupa 1 aprilie 2025, cand expira plafonarea preturilor.


Comments