Prea multa mancare gatita... dauneaza. De ce nu e bine sa mancam multe supe si ciorbe - PERICOLUL di...

Vara renuntam la preparatele bogate in grasimi si ne axam pe mancaruri usoare, ca salatele. Insa, in sezonul rece, simtim nevoia mai mult ca oricand de mancare gatita, precum supe si ciorbe, care sunt ideale si pentru a tine la distanta raceala si gripa.

Nutritionistul Maria Nitescu sustine ca nu este recomandat sa mancam in exces supe, ciorba sau alt preparat gatit.

In momentul in care mancam preparate bogate in calorii, trebuie sa tinem cont de cativa factori extrem de importanti, printre care se numara si varsta, dar si calitatea produselor utilizate, pentru a ne feri de eventuale probleme digestive, scrie adevarul.ro.

,,Este mancarea gatita o alegere sanatoasa? Deseori auzim cat de bine este sa mancam supe, ciorbe, supe crema, tocanite de legume, piureuri si tot felul de alte mancaruri din legume sau din legume si carne. Sunt insa aceste preparate alegeri bune din punct de vedere al sanatatii? Raspunsul nu poate fi simplu de tipul DA sau NU, ci mai degraba DEPINDE!

Factorii care determina ca mancarea gatita sa fie o alegere sanatoasa sunt numerosi. Sa ii amintim pe cei mai importanti:

1. calitatea materiilor prime: cu cat materiile prime sunt mai proaspete, in starea lor cat mai naturala (mai putin procesate, de exemplu orez integral in loc de orez alb), cu valoare nutritionala superioara si cat mai putin contaminate chimic, cu atat mancarea pregatita va fi o alegere mai buna;

2. metodele de gastrotehnie utilizate: alegerea unor metode culinare precum inabusirea, fierberea, coacerea asigura mentinerea aprecierii acestor preparate ca fiind sanatoase;

3. timpul de prelucrare termica: materiile prime de origine animala trebuie sa fie prelucrate integral, astfel incat sa fie distruse microorganismele patogene ce pot fi transmise de la animale sau pasari, legumele sa fie prelucrate cat mai putin astfel incat sa isi pastreze valoarea nutritionala;

4. reteta folosita: prajirea carnii si legumelor inainte de preparare, adaosul de grasimi de origine animala (unt, smantana), carnea grasa, reduc valoarea nutritionala;

5. varsta: cu cat varsta este mai avansata, cu atat este mai bine ca mancarea sa fie bine prelucrata termic, mai ales in cazul persoanelor cu probleme de masticatie, probleme digestive si cu scadere ponderala fara o cauza identificata;

6. starea de sanatate: afectiunile tubului digestiv necesita utilizarea unor metode simple de prelucrare, fara multe grasimi, fara legume/fructe crude;

7. pentru a mentine o buna sanatate a microbiotei intestinale este nevoie de legume cat mai putin procesate (mecanic si termic), aspect valabil pentru persoanele fara afectiuni digestive ce se manifesta cu diaree;

8. locul in care alegem sa mancam: acasa putem controla aspectele de mai sus, in timp ce masa la restaurant sau comanda la catering reprezinta simple loterii; legislatia nu reglementeaza aspectele mentionate, acestea fiind lasate la latitudinea operatorului economic;

9. marimea portiilor consumate: sanatoase sau nu, aportul energetic nu difera foarte mult cand facem referire la anumite preparate, motiv pentru care este important sa manifestam moderatie cand avem in farfurie alte ingrediente decat legume.

Sa retinem asadar un aspect foarte important: mancarea gatita nu este neaparat si sanatoasa! Acest lucru este influentat de foarte multi factori! Timpul si banii alocati pentru mancare de calitate reprezinta o investitie pe termen lung in sanatatea noastra!", a explicat nutritionistul Maria Nitescu, intr-o postare publicata pe Facebook.

Comments