Ursoaica, insotita de 2 pui, impuscata in Harghita - A fost ranita grav de o masina pe Drumul Europe...

O ursoaica a fost impuscata, vineri, dupa ce a fost lovita de o masina, pe DE 578, intre localitatile Sinmartin si Cozmeni, iar ranile suferite erau incompatibile cu viata.Potrivit purtatorului de cuvant al Institutiei Prefectului Harghita, Adrian Panescu, la fata locului s-au deplasat reprezentatii institutiilor cu atributii si un medic veterinar, care a propus impuscarea animalului ranit.

Acesta a precizat ca ursoaica era insotita de doi pui atunci cand a traversat drumul european, iar puii au disparut din zona dupa accident. Acestia vor fi monitorizati de administratorii fondului de vanatoare si daca se va dovedi ca nu se pot intretine singuri, vor fi dusi intr-un centru de reabilitare."La fata locului s-au deplasat in regim de urgenta echipaje ale politiei rutiere, ale Politiei municipiului Miercurea-Ciuc, ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean, activandu-se procedura de lucru pentru dispunerea si luarea masurilor necesare in vederea relocarii sau pentru a lua alte masuri pentru salvarea animalului ranit.

De asemenea, s-a deplasat un echipaj din partea ISU Harghita, insotit de SMURD si reprezentantii administratorului fondului de vanatoare. Animalul fiind ranit, s-a solicitat la fata locului prezenta unui medic veterinar cu care UAT Sanmartin are contract, iar acesta a propus comisiei extragerea acestui exemplar de urs prin impuscare, avand in vedere ranile suferite in urma accidentului, incompatibile cu viata.

A avut loc extragerea, iar administratorul fondului de vanatoare urmeaza impreuna cu UAT Sanmartin sa intocmeasca documentele premergatoare si cele care se intocmesc ulterior extragerii acestui exemplar de urs", a declarat Adrian Panescu, citat de agerpres.ro."In urma interventiei la fata locului, cei doi pui de urs s-au speriat si au fugit din raza vizuala a echipei de interventie si de monitorizare. Administratorul fondului de vanatoare ii va monitoriza, iar daca ii va descoperi in zona respectiva si va constata ca acesti pui de urs nu se pot intretine singuri, conform procedurii vor fi relocati in regim de urgenta intr-un fond special de reabilitare a puilor de urs", a aratat purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului.Purtatoarea de cuvant a Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Harghita, Maria Plumbu, a precizat ca autoturismul care a lovit ursoaica a fost avariat, in urma impactului."O femeie de 25 ani, din Tusnad Sat, in timp ce se deplasa pe DE 578 dinspre Miercurea-Ciuc spre Tusnad, ar fi surprins si acrosat un urs, care a suferit mai multe vatamari corporale, acesta iesind in afara drumului european. Autoturismul in cauza a fost avariat, traficul a fost obstructionat pentru o scurta perioada de timp, pe un singur sens de deplasare. Imediat, autoturismul a si fost transportat cu un trailer de la locul accidentului. Conducatoarea auto a fost testata cu aparatul alcooltest, rezultatul a fost zero. Accidentul a fost solutionat ca un accident cu pagube materiale, eliberandu-se o autorizatie de reparatie in acest sens", a transmis IPJ Harghita.

Comments