Preavize pentru angajatii Complexului Energetic Hunedoara: peste 800 de salariati vor fi disponibili...

Primii angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara incluşi în programul de restructurări anunţat pentru această toamnă vor intra în preaviz începând de luni, susţin reprezentanţii Sindicatului Muntele.

Perioada de preaviz începe din 12 septembrie şi se va încheia în 7 octombrie. În total, peste 800 de angajaţi ai companiei, cei mai mulţi de la Termocentralele Mintia şi Paroşeni, vor fi disponibilizaţi, a confirmat ALin Fara, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă semnat între reprezentanţii angajaţilor şi conducerea CEH, viitorii disponibilizaţi vor beneficia de plăţi compensatorii în cuantumul a unu, trei sau şase salarii, în funcţie de vechimea în muncă.

De asemenea, disponibilizaţii vor beneficia de venituri de completare la ajutorul de şomaj pentru o perioadă de doi ani de la disponibilizare. Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, peste 6.100 de oameni lucrează în cadrul CEH, la Termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan. Şi Societatea Naţională de Închideri de Mine in Valea Jiului va disponibiliza, în perioada următoare, peste 150 de persoane.


Vă recomandăm şi:

Protestele minerilor şi cele de la Mintia s-au încheiat cu demisii în conducerea Complexului Energetic Huendoara

Acţiunile de protest ale minerilor din Valea Jiului şi ale angajaţilor Termocentralei Mintia au continuat miercuri, până la orele după-amiezii. În urma lor, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, precum şi funcţionari din conducerea Termocentralei Mintia au demisionat.

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.


 

Comments